شب یلدا برای هرکس معنایی دارد؛ بعضیها عاشق ورود به روزهای بلندتر سال هستند، بعضیها دورهمیها را دوست دارند و برخی هم عاشق تنقلات خوشمزه شب یلدا هستند. امسال هم دورهمی ممکن نیست و کرونا هنوز هست و تصمیم گرفته فعلا دست از سرمان برندارد. حالا که خبری از دورهمی و مهمانی نیست، باید آستینها را بالا بزنیم و خود را با کارهای متنوع سرگرم و امیدوار به روزهای بیدغدغه نگه داریم. یکی از کارهای جذاب، درستکردن دسر شب یلدا است. حالا چه درست کنیم؟ با حضور انار و هندوانه در نقش نخست فیلم یلدا، درستکردن دسرهایی جذاب را به شما یاد میدهیم. آمادهاید؟
راهنمای مطالعهنمایش
دسر شب یلدا؛ نقشآفرینی انار و هندوانه در سفرههای یلدایی
۲. کوکیهای انار و وانیل با جوی دوسر
انار و هندوانه نمادهای خوراکی شب یلدا هستند. برای همین تصمیم گرفتیم برایتان از دسرهایی بگوییم که با این دو میوه خوشمزه و البته بسیار زیبا و جذاب درست میشوند. دسر یلدا را از میان این گزینهها انتخاب کنید. احتمالا پشیمان نخواهید شد.
کرم رز و انار دسر یلداییِ خوشمزه و رمانتیکی است. چرا رمانتیک؟ وجود دانههای زیبای انار و گل سرخ کنار هم عاشقانه و رمانتیک است دیگر، نیست؟ این دسر خوشمزه بهسادگی درست میشود و ظاهر زیبایی هم دارد.
فِر را تا ۱۶۰ درجه سانتیگراد گرم کنید. شیر و خامه را در ماهیتابه با هم مخلوط کنید و روی حرارت ملایم قرار بدهید. اجازه بدهید که این ترکیب بهآرامی گرم شود و از همزدن مخلوط بهطور پیوسته غافل نشوید. ۵ دقیقه به همزدن ادامه بدهید تا ترکیب یکدست شود. نگذارید مخلوط به حالت جوشیدن برسد.
ماهیتابه را از روی حرارت بردارید و گلاب را به محتویاتش اضافه کنید و آن را کنار بگذارید. بعد زردههای تخممرغ و شکر را در کاسهای مخلوط کنید. محتویات موجود در ماهیتابه را به زردهها اضافه کنید. همینطور که آنها را به زردهها اضافه میکنید، مخلوط جدید را هم بزنید تا ترکیب تازه یکدستی به وجود بیاید.
یادتان باشد که تمام مایع گرم داخل ماهیتابه را یکباره به زردهها اضافه نکنید. اگر همهچیز را یکباره با هم مخلوط کنید، نتیجه خوبی حاصل نمیشود و چیزی مانند خاگینه به وجود میآید. در نهایت هم اسانس خوراکی رنگی را به ترکیب اضافه کنید و مایع حاصل را داخل یک پارچ بریزید.
مخلوط را داخل قالبهای مخصوص فِر بریزید. قالبها را درون سینی پخت گود مخصوص فر بگذارید و تا نیمه سینی فِر هم آب جوش بریزید. سینی را درون فر بگذارید و اجازه بدهید ۴۵ دقیقه در آنجا بماند.
سینی را بیرون بیاورید و قالبها را از سینی فر خارج کنید و بعد از سردشدن (رسیدن به دمای اتاق)، آنها را بهمدت ۲ ساعت در یخچال بگذارید. در نهایت دانههای انار را روی قالبها بپاشید و با گلهای رز کوچک آنها را تزئین کنید. مرحله نهایی چیست؟ نوشجانکردن!
دسر شب یلدا میتواند کوکی خوشمزهای باشد که با موادی ساده و خیلی سریع درست میشود. طرفدار این خوراکی هستید؟ اجازه بدهید به شما دستور پختی ساده و لذیذ را معرفی کنیم.
در کاسهای متوسط، آرد را با جوششیرین، نمک و جوی دوسر ترکیب کنید. شکر و کره را هم در مخلوطکن برقی ۲ دقیقه هم بزنید و مخلوط کنید تا حاصل ترکیبی نرم و یکدست شود.
تخممرغ و عصاره وانیل را هم به مخلوط اضافه کنید. مواد خشک دیگر را هم داخل ترکیب بریزید و با لیسه چپیسهای شکلاتی و دانههای انار را وارد خمیر کوکی کنید.
این خمیر را با پوششی پلاستیکی بپوشانید و ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت در یخچال بگذارید. فِر را تا ۱۷۶.۶ درجه سانتیگراد گرم کنید. کف سینی فر کاغذ مخصوص شیرینیپزی بگذارید و از خمیر کوکی بردارید و بهشکل کوکی روی سینی بریزید.
قطر گلولههای کوکیتان متوسط باشد و اجازه بدهید که کوکیها بهمدت ۱۲ تا ۱۴ دقیقه بپزند تا دورشان طلایی شود. سپس کوکیها را بیرون بیاورید و ۲ دقیقه صبر کنید تا خنک و آماده میلکردن شوند.
دسر شب یلدا میتواند حسابی خلاقانه درست شود، پس بهجای درستکردن ژلههای تکراری که شکل هندوانه هستند (البته آنها هم خوب هستند و فقط کمی تکراری شدهاند)، سراغ موارد متنوعی مانند شکلاتهای اناری با لیمو بروید. قبول؟ شیوه درستکردن چیست؟ مواد لازم؟ در ادامه بخوانید.
انار را دانه کنید و کنار بگذارید. آب جوش را داخل یک کاسه یا ماهیتابه بریزید. سپس کاسه دیگری را درون آن بگذارید. کاسه باید در آب قرار بگیرد و آب به داخلش نرود. کره کاکائو را داخل کاسه بگذارید تا شروع به آبشدن کند. گاهی هم کره را هم بزنید.
بعد زست لیمو و پودر کاکائو را به کره آبشده اضافه کنید و همه مواد را خوب هم بزنید. کپسولهای شیرینی یا همان کاغذهای کوچکی را که دور شرینیهایی مانند کیک یزدی است، آماده کنید و کمی از ماده حاصل را روی هر یک از این کاغذها بریزید. روی مواد هم دانههای انار بپاشید.
ترکیب حاصل را بهمدت ۲۰ دقیقه داخل یخچال بگذارید و اجازه بدهید سفت شوند و حالت جامد پیدا کنند. بهقول فرانسویها Bon Appétit! یعنی نوشجان! دسر شب یلدا به این جذابی و سادگی دیدهاید؟ نظرتان چیست؟
شاید تا اینجا با انواع دسر برای شب یلدا آشنا شده باشید، اما مسقطی انار از همه یلداییتر است. چرا؟ چون ایرانی و شرقی است. دسرهای دیگر جهانشمولتر هستند. (چقدر فلسفی شد،نه؟) حالا راه و رسم درستکردن مسقطی انار چیست؟
یک پیمانه آب انار را با نشاسته ذرت در کاسهای مخلوط کنید. این دو باید طوری با هم ترکیب شوند که مایعی یکدست به وجود بیاید.
شکر و دو پیمانه باقیمانده از آب انار را در ماهیتابهای متوسط بریزید. اجازه بدهید روی حرارت متوسط کمی به جوش بیایند. این مایع باید بهمدت ۵ دقیقه تا یکدستشدن شکر و آب انار روی حرارت بماند.
مخلوط حاوی نشاسته ذرت را هم بزنید و به ماهیتابه اضافه کنید. حرارت زیر ماهیتابه را ملایم کنید و محتویات درون ماهیتابه را هم بزنید. ۲ تا ۵ دقیقه این کار را ادامه بدهید. بالای سر ماهیتابه بایستید و جایی نروید. هوای محتویاتش را داشته باشید، چون نشاسته ذرت زود میسوزد.
وقتی مسقطی از حالت شُل و مایع خارج شد، انار و گلاب را به آن اضافه کنید. نگذارید این ترکیب بیش از حد سفت شود. بعد از سردشدن مسقطی، آن را بهمدت ۶ تا ۸ ساعت داخل یخچال بگذارید. راحت بود، نه؟ راستی از پودر پسته و گلهای رز خشک برای تزئین استفاده کنید.
هندوانههای زمستان و پاییز جان همتایان تابستانیشان را ندارند. برای همین اگر قرار است که حضور خوشمزهتری در سفرههای یلدا داشته باشند، بهتر است در دسر استفاده شوند. مثلا پای هندوانه خامهای انتخاب خوبی برای دسر یلدا خواهد بود.
کاسهای بزرگ بیاورید و ژلاتین را در آب جوش حل کنید. اجازه بدهید دمای آن به دمای اتاق برسد. خامه قنادی را به محلول اضافه کنید و هندوانهها را هم داخلش بریزید.
بیسکویتها را خرد کنید و کف قالب بریزید و تختشان کنید. مواد مرحله قبل را روی بیسکویتها بریزید و آنها را ۲ ساعت داخل یخچال بگذارید. از این سادهتر نمیشود، میشود؟
در جایی از این مقاله گفتیم که ژله هندوانهای کلیشهای است. یادتان میآید؟ اما باید قبول کرد که ژله شب یلدا بهشکل هندوانه دسر ساده و زیبایی است. پس با وجود تکراریبودنش، دستورش را برایتان میگوییم.
هندوانه را از وسط ببُرید و قرمزی داخلش را قشنگ از پوست جدا کنید. محتویات تخلیهشده هندوانه را داخل مخلوطکن بریزید تا ترکیب یکدستی به وجود بیاید. آب هندوانه را بگیرید. بهتر است که مقدار آب گرفتهشده حدود یک لیتر باشد.
۲۰۰ میلیلیتر از آب هندوانه را داخل قابلمه بریزید و شکر را به آن اضافه کنید. قابلمه را روی حرارت ملایم بگذارید. محتویات ظرف را هم بزنید تا یکدست شود و اجازه بدهید ۲ دقیقه بجوشد. قابلمه را از روی حرارت بردارید و بگذارید سرد شود.
پوست هندوانهها را در ظرفی کنار بگذارید. ورقههای ژلاتین را تقریبا ۵ دقیقه در کاسهای حاوی آب سرد قرار بدهید تا خیس بخورند. آب اضافی را از ژلاتینها بگیرید. سپس آنها را به مخلوط گرم آب هندوانه اضافه کنید و ترکیب را هم بزنید تا یکدست شود.
این ترکیب را با ۸۰۰ میلیلیتر آب باقیمانده از هندوانه و آب و زست لیمو ترکیب کنید. مایع حاصل را درون پوستهای هندوانه بریزید. هندوانهها را بهمدت ۸ ساعت در یخچال قرار بدهید. پس از اینکه ژله در پوست هندوانه بسته شد، آن را مانند هندوانه معمولی ببُرید و نوشجان کنید. دستور ژله شب یلدا ساده بود. موافقید؟
هنوز دسر شب یلدا را از میان پیشنهادهایمان انتخاب نکردهاید؟ ایرادی ندارد. چند مورد دیگر هم برایتان آماده کردهایم. شاید از دستور تارت لیمو و هندوانه خوشتان بیاید.
چند قالب مافین بیاورید و درونشان کپسول یا همان کاغذ مخصوص قالب شیرینی بگذارید. آب هندوانه را با مخلوطکن یکدست کنید و بهاندازه مساوی در قالبها بریزید. سپس آنها را ۱ ساعت در یخچال بگذارید.
ماست، عسل، پوست لیمو و آب آن را با هم ترکیب کنید. اینها را روی هندوانههایی بریزید که در قالبهای مافین بودند و در یخچال سفت شدهاند. روی سطح قالب هم خلال بادام بپاشید. قالبها را ۱ ساعت درون یخچال بگذارید. دسر شما آماده است!
شربت هندوانهای هم گزینه خوب دیگری است که میتواند دسر برای شب یلدا باشد. این دسر هم ساده است و هم خوشمزه. کنجکاوید که زودتر با آن آشنا شوید؟
کاسهای بزرگ بیاورید و هندوانه، شکر و آب لیمو را در آن بریزید. کاسه را ۳۰ دقیقه در یخچال بگذارید. نیمی از ترکیب را درون مخلوطکن بریزید تا حاصل کار یکدست شود و آن را در کاسهای بزرگ بریزید. این کار را برای نیم دیگر مواد هم تکرار کنید.
ژلاتین را با آب درون ماهیتابه بریزید و آنها را روی حرارت ملایم بگذارید تا ژلاتین حل شود. سپس ترکیب را به هندوانه مرحله قبل اضافه کنید. آنها را خوب هم بزنید. شیر را هم اضافه و با مواد قبلی مخلوط کنید تا ترکیبی یکدست حاصل شود.
مواد را درون فریزر بگذارید تا سفت شوند. میتوانید قبل از سِروکردن شربت هندوانهای، ۲۰ دقیقه صبر کنید تا کمی از حالت یخزدگی خارج شود و بعد آن را میل بفرمایید.
امسال هم صبر کنید و دور هم جمع نشوید. یادتان نرود که این کار میتواند یلدای روشنیها را به بدترین خاطره بسیاری از ما تبدیل کند. مبتلاشدن به کرونا سخت است و خطر مرگ هم دارد. پس کمی صبر کنیم. این روزها میگذرند. در عوض با درستکردن دسر شب یلدا و برنامههای متنوع این شب دوستداشتنی را شاد کنید. میتوانید از میان این دسرها برای عزیزان و دوستانتان هم دسر درست کنید و برایشان بفرستید. کدام دسر جذابتر بود؟
پاسخ ها