از زمان شروع همهگیری کووید ۱۹ تاکنون، جهشهای مختلفی در ویروس کرونا ایجاد شد که نسبت به گونه اولیه آن خیلی مسریتر و کشندهتر بودهاند. ویروس دلتا یکی از مسریترین گونههای ویروس کرونا است که هماکنون افراد زیادی را در ایران و بیش از ۱۰۴ کشور دنیا درگیر کرده است. در این مقاله، بیشتر با ویروس دلتا و نکات مهم مربوط به این ویروس جهشیافته آشنا میشویم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
ویروس دلتا و منشاء آن | علائم ویروس دلتا کرونا | گونه دلتا و کودکان | وضعیت ویروس دلتا در ایران | گونه دلتا و واکسیناسیون | محافظت در برابر گونه دلتا | پرسشهای متداول
ویروس دلتا، که با اسم بی.۲.۶۱۷.۱ (B1.617.2) هم شناخته میشود، اولین بار در هند شناسایی شد و بعد به کشورهای دیگر گسترش یافت. این ویروس جهشهایی در پروتئین اتصالی خود دارد که راحتتر سلول انسانی را آلوده میکند و ۵۰ درصد مسریتر از ویروس آلفا (کرونای انگلیسی) است. این در حالی است که خود ویروس آلفا نسبت به گونه اولیه ویروس کرونا ۵۰ درصد مسریتر بود. در نتیجه، احتمال سرایت کرونای دلتا بیشتر است. اگر فردی با ویروس دلتا تماس داشته باشد، بهراحتی مبتلا میشود و بهسادگی آن را به دیگران منتقل میکند.
بهگفته سازمان بهداشت جهانی، گونه دلتا بهعنوان گونه نگرانکننده ویروس کرونا شناخته میشود؛ به این معنی که موجب افزایش انتقال و بیماری شدیدتر خواهد شد. علاوه بر سرعت بالای انتشار ویروس دلتا، افزایش تعاملات اجتماعی و کاهش تمایل به رعایت شیوهنامههای بهداشتی هم در گسترش این ویروس نقش بسزایی دارند. احتمالات نشان میدهد اگر در یک محیط افراد واکسینهنشده و بدون ماسک حضور داشته باشند، هر فرد مبتلا به ویروس دلتا میتواند ۳ یا ۴ نفر دیگر را آلوده کند. در حالی که این تعداد برای ویروس اصلی کرونا ۲٫۵ نفر بود.
پژوهشها تا این لحظه نشان میدهد این سویه ممکن است از حفاظت ایجادهشده با انواع واکسن و بعضی از درمانهای کووید ۱۹ هم فرار کند. به همین دلیل، رعایت شیوهنامههای بهداشتی و فاصلهگذاری اجتماعی نقش زیادی در کاهش انتشار ویروس و حفظ زندگی عزیزانمان دارد. عاطفه عابدینی (فوق تخصص بیماریهای ریه و دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹) نیز در گفتوگو با ایمنا اعلام کرد که در جهشهای جدید کرونا فاز التهابی زودتر شروع میشود. بمثلا اگر درگیری ریوی برای کرونای اصلی در هفته دوم بود، درمورد جهش دلتا فاز التهابی سریعتر و شدیدتر است و در روز سوم یا چهارم شروع بیماری دیده میشود. در نتیجه، درمان بموقع و سریعتر آمار مرگومیر ناشی از کرونا را کاهش میدهد.
این در حالی است که تقریبا تمام دنیا سعی در مهار ویروس کرونا داشت و قدمهای خوبی در این راستا برداشته شده بود. حال این نگرانی وجود دارد که گونه جدید کرونا ویروس را به صحنه برگرداند و حتی از آن قویتر باشد و همهگیری را تسریع کند.
علائم ویروس دلتا مشابه ویروس کرونا و سایر جهشیافتههای آن است و میتوان به سرفه، سردرد، تب و گلودرد اشاره کرد. البته سرفه و کاهش حس بویایی کمتر شایع است و به نظر میرسد سردرد، گلودرد، آبریزش بینی و تب شیوع بیشتری داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا و به نقل از دکتر آینا ریاحی (متخصص بیمارستان رسول اکرم)، آمار ابتلای کودکان و نوجوانان به ویروس کرونا دلتا رو به افزایش است. بهطوری که کودکان با علائم تب، اسهال، ضعف و تشنج به بیمارستان آورده میشوند و تست آنها درمورد ابتلا به کرونا مثبت است. اگر اقدامات درمانی بموقع برای آنها انجام نشود، ممکن است عواقب خطرناکی به همراه داشته باشد.
بهگفته علیرضا رئیسی (سخنگوی ستاد مقابله با کرونا ایران)، ویروس کرونا دلتا هماکنون در تمام استانهای کشور شیوع پیدا کرده است. همانطور که در خبرها میخوانیم، در حال حاضر شاهد پیک پنجم ویروس کرونا هستیم. در شرایط فعلی و بهدلیل کمبود تخت و امکان بستری بیماران (بهخصوص در کلانشهرها)، راهاندازی مراکز درمانی موقت و صحرایی یکی از مهمترین سیاستهاست.
۴۷ درصد آمار بستری مراقبتهای ویژه مربوط به تهران است. بهطوری که رئیس شورای شهر تهران اعلام کرد: روزانه ۱۵۰ فوتی ناشی از کرونا در تهران داریم که اولین نشانه از واقعیت بحران است. همچنین، بهگفته علیرضا زالی (فرمانده ستاد کرونای تهران) در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، قرنطینه کامل ۲هفتهای و واکسیناسیون شبانهروزی میتواند کمهزینهترین راهکار برای مقابله با ویروس کرونا دلتا باشد؛ زیرا بر اساس تازهترین گزارشهای منتشرشده، هماکنون ۳۳۶ شهرستان کشور در وضعیت بحرانی کرونا قرار گرفتهاند.
بررسیها نشان میدهد احتمال ابتلا به بیماری در کودکان و افرادی که هنوز دوز اول یا دوم واکسن را دریافت نکردهاند ۲٫۵ بار بیشتر از دیگران است. این در حالی است که هنوز هیچ واکسنی برای کودکان ۵ تا ۱۲ سال تولید نشده است و بسیاری از افراد جوان در سراسر دنیا واکسنی دریافت نکردهاند.
با این حال، موارد عفونت در افراد واکسینهشده نادر است. بهطوری که واکسن فایزر و مودرنا حدود ۸۸ درصد از ابتلا به بیماری و ۹۶ درصد از بستریشدن جلوگیری میکنند. واکسن آسترازنکا و جانسوس ـ جانسون هم ۶۰ درصد از ابتلا به بیماری و تا ۹۳ درصد از بستریشدن جلوگیری میکنند.
از طرفی، شرکتهای تولید واکسن مثل فایزر در حال آزمایش دوزهای قویترند تا محافظت بهتری در برابر گونه دلتا داشته باشند. همچنین، باید تأییدیه سازمان غذا و دارو آمریکا بگیرند. احتمالا تزریق دوز سوم واکسن برای افراد بالای ۶۵ سال و افرادی که دستگاه ایمنی ضعیفی دارند ضروری است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، به نقل از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، در ایران هم تا ۱۵ مرداد ۱۴۰۰ مجموعا ۱۱میلیون و ۷۶۵هزار و ۵۲۸ نفر دوز اول واکسن کرونا را دریافت کردهاند و ۲میلیون و ۹۷۰هزار و ۶۶۹ نفر نیز دوز دوم واکسن را دریافت کردهاند. همچنین به نقل از ایرنا، واکسن ایرانی کو برکت هم میتواند بهخوبی با گونه دلتا مقابله کند.
البته بعضی افرادی که واکسیناسیون کامل را دریافت کردند هم میتوانند بهعنوان موارد نفوذی ویروس دلتا را منتشر کنند. هرچند واکسیناسیون حفاظت بالایی ایجاد میکند و موارد نفوذی نادرند، هیچ واکسنی حفاظت ۱۰۰ درصد ندارد. تحقیقات جدید نشان میدهد افراد مبتلا به موارد نفوذی دلتا، مقداری زیادی از ویروس را در بینی و گلویشان دارند و چه علامت داشته باشند و چه نداشته باشند میتوانند ناقل باشند.
این موضوع را در نظر داشته باشید که باید دوز اول و دوم واکسن کرونا را دریافت کنید و بعد از گذشت دو هفته از تزریق آن انتظار اثرگذاری واکسن را داشته باشید. همچنین، چه واکسن زده باشید و چه نزده باشید، لازم است از شیوهنامههای ستاد مبارزه با کرونا و سازمانهای جهانی مبارزه با کرونا پیروی کنید؛ زیرا بهجای همهگیریای ۳ یا ۴ ساله که با واکسینهشدن تعداد افراد کافی یا ایجاد ایمنی طبیعی بهدلیل ابتلا به ویروس از بین میرود، شاهد موارد افزایشی ابتلا در بازه زمانی کوتاه هستیم.
در نتیجه، اگر تعداد افراد زیادی بهطور همزمان به بیماری مبتلا شوند سیستم بهداشت محلی آن منطقه تحت فشار قرار میگیرد و تعداد افراد بیشتری میمیرند و این نگرانکننده است.
نکات زیادی وجود دارد که به حفظ جان شما و عزیزانتان کمک میکند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اولین بار ویروس دلتا در دی ۱۳۹۹ در هند شناسایی شد. بعد از آن بهسرعت در هند و ۱۰۴ کشور جهان منتشر شد. بهطوری که بیشتر از ۹۷ درصد موارد ابتلا به ویروس کرونا مربوط به نوع دلتا است.
بررسی میزان کشندگی ویروس دلتا ادامه دارد. منتها بر اساس موارد بستری در بیمارستان، به نظر میرسد احتمال بستریشدن و مرگ بهدلیل ویروس کرونا دلتا، بهویژه در افرادی که واکسینه نشدهاند، بیشتر است.
ویروس دلتا پلاس یا همان بی.۱.۶۱۷.۲.۱ یا ای.وای.۱ (1AY.) بهعنوان زیرگونه ویروس دلتا در نظر گرفته میشود. جهش دلتا پلاس به ویروس اجازه میدهد بهتر به سلولهای ریه بچسبد و بهطور بالقوه از واکسن فرار کند. این ویروس نیز اولین بار در هند بهعنوان ویروس نگرانکننده شناخته شد. منتها برای تعیین سرعت واقعی انتشار و تأثیر این گونۀ جدید روی نتیجه بیماری به اطلاعات بیشتری نیاز است.
جواب این سؤال به محل زندگی شما و تعداد افراد واکسینهشده در آن منطقه بستگی دارد. اگر واکسیناسیون تکهتکه انجام شده باشد، بهطوری که بعضی مناطق واکسیناسیون کامل را دریافت کرده و بعضی مناطق ۲۰ درصد واکسینه شده باشند، به ویروس این اجازه را میدهد که از مناطقی با واکسیناسیون ضعیف به مناطق دیگر منتقل شود.
در بعضی مواردی که شهرهایی با واکسیناسیون ضعیف در میان شهرهایی با واکسیناسیون قوی قرار دارند موجب میشود ویروس در مرزهای همان شهر باقی بماند و شیوع محلی اتفاق بیفتد. در نتیجه، همهگیری با حالتهایی که قبلا دیدیم متفاوت است و در مناطق حساسی از کشور دیده میشود.
بنا بر توصیه سازمان بهداشت جهانی، حتی اگر واکسن زدهاید و در محیط شلوغی هستید که بیشتر افراد واکسن نزدند، حتما ماسک بزنید و فاصله اجتماعی را رعایت کنید. اگر هم واکسن نزدهاید، در اولین فرصت که نوبت تزریق واکسن شما بود حتما برای انجام واکسیناسیون اقدام کنید.
شما چقدر با ویروس کرونا و نوع دلتای آن آشنا هستید؟ آیا تا به حال خودتان یا اطرافیانتان به ویروس کرونا مبتلا شدهاید؟ برای پیشگیری یا درمان از چه روشهایی کدام داروهای کرونا استفاده میکنید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه یا نظراتتان را در قسمت «ارسال دیدگاه» با ما در میان بگذارید. همچنین، بهدلیل افزایش شیوع ویروس دلتا در کشور، پیشنهاد میکنیم این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی برای عزیزانتان ارسال کنید تا بیشتر با این ویروس آشنا شوند و شیوهنامههای بهداشتی را بیشتر رعایت کنند.
منبع webmd yalemedicine who
ویروس کرونا
0
اشتراکگذاریWhatsAppTelegramFacebookLinkedinTwitterپرینتایمیل
پاسخ ها