سیکلوسپورین (Cyclosporine) با اسامی تجاری نئورال، ساندیمیون و جنگراف از دسته داروهای سرکوبکننده ایمنی و مهارکننده کلسینورین است. در ادامه، بیشتر با این دارو آشنا میشویم و در مورد نحوه مصرف، عوارض جانبی و نکات مهم این داروی سرکوبکننده سیستم ایمنی اطلاعات بیشتری به دست میآوریم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
سیکلوسپورین، با کاهش فعالیت سیستم ایمنی، معمولا برای جلوگیری از رد پیوند در افرادی استفاده میشود که اندامهای پیوندی مثل کبد، کلیه، قلب، قرنیه، پانکراس یا مغز استخوان دریافت کردهاند.
سیکلوسپورین نوعی داروی سرکوبکننده سیستم ایمنی است که برای جلوگیری از رد پیوند استفاده میشود. ممکن است علاوه بر این دارو، داروهای دیگری برای بیمار تجویز شود تا اندام پیوندی عملکرد طبیعی داشته باشد. از آنجا که خطر واکنش حساسیت شدید برای سیکلوسپورین تزریقی (درونرگی) زیاد است، این نوع از دارو فقط برای افرادی تجویز میشود که نمیتوانند از سیکلوسپورین خوراکی استفاده کنند. در غیر این صورت، باید از نوع کپسول یا محلول این دارو استفاده کنید.
سیکلوسپورین علاوه بر رد پیوند، برای کاهش سیستم ایمنی در بیماری کورن و کولیت روده، التهاب مفاصل و پسوریازیس هم کاربرد دارد. این دارو از حمله سلولهای سفید خون به بافت پیوندی یا بافت خودی بدن جلوگیری میکند. این دارو در شکلهای مختلف مثل کپسول (۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میلیگرم)، محلول خوراکی (۱۰۰ میلیگرم بر میلیلیتر)، قطره سیکلوسپورین چشمی و داروی تزریقی (۵۰ میلیگرم بر میلیلیتر) موجود است.
نئورال و جنگراف (نوع تغییریافته دارو) با روشی مشابه ساندیمیون (سیکلوسپورین اصلی) جذب نمیشوند؛ بنابراین، این داروها نباید بهجای هم استفاده شوند و هنگام خرید حتما توجه کنید که دارو دقیقا براساس نسخه پزشک به شما تحویل داده شود.
ساندیمیون فقط برای جلوگیری از رد پیوند استفاده میشود.
دوز مصرفی دارو را پزشک با توجه به عوامل مختلف تجویز میکند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
معمولا دارو در دوزهای کم تجویز میشود و با گذشت زمان مقدار آن بیشتر میشود تا به دوز ایدئال برسد. محلول خوراکی سیکلوسپورین را باید در مایعات حل و مصرف کنید.
برای جلوگیری از رد اندام در زمان پیوند کلیه و کبد و قلب، سیکلوسپورین همراه با آزاتیوپرین و کورتیکواستروئیدها استفاده میشود. همچنین، برای جلوگیری از رد پیوند در کودکان با سن حداقل ۶ ماه کاربرد دارد. با وجود اینکه کودکان نسبت به بزرگسالان به دوز بیشتری نیاز دارند، مقدار تجویزی دارو مشابه دوز بزرگسالان است.
دستورالعمل کلی استفاده از این دارو برای پیوند اندام در زیر آورده شده است:
برای التهاب مفاصل شدید و زمانی تجویز میشود که بیمار به متوتروکسات پاسخ نمیدهد و ممکن است همراه با متوتروکسات تجویز شود.
سیکلوسپورین برای درمان بیماران بدون مشکل ایمنی مبتلا به پلاک پسوریازیس شدید و افسارگسیختهای استفاده میشود که حداقل به یک درمان سیستمیک (مثل رتینوئید یا متوتروکسات) جواب ندادهاند یا نسبت به سایر درمانهای سیستمیک منع مصرف یا عدمتحمل دارند.
هشدار!
مصرف سیکلوسپورین برای کودکان زیر ۱ سال توصیه نمیشود. همچنین، این دارو فقط برای جلوگیری از رد پیوند در کودکان کاربرد دارد و برای سایر بیماریها قابلاستفاده نیست.
در صورت فراموشکردن دوز مصرفی یا مصرف نامنظم دارو، ممکن است رد پیوند اندام اتفاق بیفتد و دچار مشکلات قلبی شوید. همچنین، در مورد التهاب مفاصل و پسوریازیس احتمال بازگشت بیماری وجود دارد. اگر یک دوز از دارو را فراموش کردید، بهمحض یادآوری، دوز فراموششده را مصرف کنید. منتها اگر به زمان مصرف دوز بعدی نزدیک هستید، از مقدار فراموششده صرفنظر کنید. همچنین، از مصرف دو برابری دارو خودداری کنید.
با مصرف زیاد این دارو و افزایش مقدار آن در بدن و ممکن است عوارض زیر را تجربه کنید:
در صورت مصرف زیاد دارو حتما با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
عوارض جانبی شایع سیکلوسپورین موارد زیر را شامل میشود:
عوارض جانبی کمتر شایع دارو شامل موارد زیر است:
سایر عوارض جانبی این دارو شامل موارد زیر است:
عوارض جانبی جدی دارو شامل موارد زیر است:
این موارد فهرست کاملی از عوارض جانبی احتمالی دارو نیست. برای بررسی عوارض جانبی دیگر باید با پزشک مشورت کنید.
پزشک با آگاهی به تداخل دارویی سیکلوسپورین و با توجه به نیاز شما این دارو را برایتان تجویز میکند و ممکن است اثرات آن را در شما پیگیری کند. بدون مشورت با پزشک مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکنید و دوز دارو را تغییر ندهید.
موارد زیر از جمله داروهایی هستند که بیشترین تداخل دارویی با سیکلوسپورین را دارند:
این دارو با حداقل ۱۵۸ داروی مختلف تداخل دارویی شدید با ۳۷۶ داروی مختلف تداخل دارویی متوسط و با ۱۰۵ داروی مختلف تداخل دارویی خفیف دارد.
مصرف این دارو با این آنتیبیوتیکها زیر ممکن است خطر آسیب کلیوی را بیشتر کند:
مصرف آنتیبیوتیکهای زیر ممکن است میزان سیکلوسپورین در بدن را افزایش دهد و عوارض جانبی را بیشتر کند:
آنتیبیوتیکهای زیر ممکن است مقدار سیکلوسپورین در بدن را کاهش دهد و موجب رد پیوند شوند:
مصرف سیکلوسپورین با موارد زیر ممکن است خطر آسیب کلیوی را بیشتر کند:
مصرف سیکلوسپورین با داروهای زیر ممکن است میزان سیکلوسپورین در بدن، خطر عوارض جانبی و آسیب کلیوی را افزایش دهد:
همچنین، تربینافین ممکن است مقدار سیکلوسپورین در بدن را کاهش دهد و موجب رد پیوند شود.
مصرف سیکلوسپورین با داروهای زیر ممکن است خطر آسیب کلیوی را بیشتر کند:
استفاده از داروهای زیر همراه با سیکلوسپورین ممکن است خطر آسیب کلیوی را بیشتر کند:
مصرف سیکلوسپورین با سایر داروهای کلسترول ممکن است تجمع این داروها را در بدن افزایش دهد و موجب درد عضلانی و ضعف شود که میتوان به داروهای زیر اشاره کرد:
مصرف این داروها با سیکلوسپورین ممکن است مقدار سیکلوسپورین در بدن را افزایش دهد و خطر عوارض جانبی را بیشتر کند که میتوان به داروهای زیر اشاره کرد:
مصرف همزمان سیکلوسپورین با داروهای ضدتشنج ممکن است مقدار سیکلوسپورین در بدن را کاهش دهد و احتمال رد پیوند را بیشتر کند. از این موارد میتوان به داروهای زیر اشاره کرد:
اگر از داروی مهارکننده پروتئاز برای درمان اچ. آی. وی استفاده میکنید، قبل از مصرف این دارو با پزشک مشورت کنید. شاید پزشک دوز مصرفی سیکلوسپورین شما را کاهش دهد. از جمله این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مصرف همزمان این داروها ممکن است میزان پتاسیم بدن را افزایش دهد و موجب کاهش ضربان قلب، خستگی، ضعف عضلانی و حالت تهوع شود. از جمله این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مصرف همزمان سیکلوسپورین با این داروها ممکن است مقدار داروهای سرطان را در بدن افزایش دهد و خطر عوارض جانبی را بیشتر کند. از جمله این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مصرف ملفالان با سیکلوسپورین ممکن است خطر آسیب کلیوی را افزایش دهد.
مصرف همزمان این دارو با داروهای ضدبارداری، داروهای نقرس مثل آلوپورینول و کلشیسین و داروی سرکوبکننده ایمنیای مثل تاکرولیموس ممکن است میزان سیکلوسپورین در بدن را افزایش دهد و خطر عوارض جانبی دارو و آسیب کلیوی را بیشتر کند.
این موارد فهرست کاملی از داروییهایی که با سیکلوسپورین تداخل دارند نیست؛ بنابراین، فهرستی از داروهای مصرفیتان تهیه کنید و به پزشک نشان دهید.
بعضی از نامهای تجاری سیکلوسپورین در ایران در زیر آورده شده است:
شما چه تجربهای در استفاده از سیکلوسپورین دارید؟ پزشک برای چه موردی آن را تجویز کرد و چه عوارضی داشتید؟ در صورت تمایل، میتوانید در قسمت ارسال دیدگاه از تجربه و نظرتان برایمان بگویید. همچنین، میتوانید از طریق شبکههای اجتماعی این مطلب را با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
کتاب الکترونیکی
قیمت نسخه انگلیسی در سایت آمازون | ۱۰ دلار |
---|---|
قالب فایل | |
تعداد صفحه | ۲۳۳ |
ناشر | Harvard Business Review |
تعداد فایل | ۱ فایل PDF |
مدیریت زمان به روش اساتید هاروارد
اولویتبندی کارها را بیاموزید تا در زمان کمتر، بهینهتر کار کنید.
۱۸،۰۰۰ تومان ۱۳،۹۰۰ تومان
پاسخ ها