غده تیروئید، هورمونهایی را تولید میکند که در بسیاری از سیستمهای مختلف بدن ما نقش دارد. زمانی که تیروئید این هورمونهای مهم را خیلی کم یا خیلی زیاد تولید کند، مشکلاتی تحت عنوان مشکلات تیروئید بروز خواهد کرد. از جمله مهمترین مشکلات تیروئید میتوانیم به پرکاری تیروئید (هیپرتیروئیدیسم)، کم کاری تیروئید (هیپوتیروئیدیسم)، تیروئیدیت و تیروئیدیت هاشیموتو اشاره کنیم. در این مطلب از مشکلات تیروئید، علائم، علل، راههای تشخیص و درمان آن سخن خواهیم گفت.
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
تیروئید چیست | وظیفه تیروئید | مشکلات تیروئید | افراد مستعد ابتلا به مشکلات تیروئید | تشخیص مشکلات تیروئید | درمان مشکلات تیروئید
غده تیروئید عضوی کوچکی از بدن است که در قسمت جلوی گردن قرار دارد و به دور نای پیچیده است. این غده ظاهری شبیه به پروانه دارد. غده تیروئید هورمونهایی را تولید میکند که به کنترل بسیاری از عملکردهای بدن کمک میکنند. زمانی که تیروئید شما به درستی کار نکند، میتواند مشکلاتی به وجود بیاورد. اگر بدن شما بیش از حد هورمون تیروئید تولید کند، به بیماری پرکاری تیروئید مبتلا خواهید شد و در صورتی که هورمون تیروئید بسیار کمی تولید کند، گرفتار مشکلی به نام کمکاری تیروئید خواهید شد.
تیروئید شما نقش مهمی در بدن ایفا میکند؛ ترشح و کنترل هورمونهایی که متابولیسم را کنترل میکنند، وظیفه تیروئید است. متابولیسم فرآیندی است که طی آن غذایی که غذای وارد شده به بدن به انرژی تبدیل میشود. این انرژی در سراسر بدن شما استفاده میشود تا بسیاری از سیستمهای بدنتان به درستی کار کنند. تیروئید با چند هورمون خاص از جمله T۴ (تیروکسین، حاوی چهار اتم یدید) و T۳ (تری یدوتیرونین، حاوی سه اتم یدید) متابولیسم شما را کنترل میکند. این دو هورمون میزان انرژی را که سلولهای بدن باید استفاده کنند، مشخص میکنند.
غده هیپوفیز که در مرکز جمجمه، در زیر مغز شما قرار دارد، میزان هورمونهای تیروئید را در جریان خون شما کنترل میکند. هنگامی که غده هیپوفیز کمبود هورمونهای تیروئید یا سطح بالایی از این هورمونها را در بدن شما احساس کند، مقدار آن را با هورمون خاص خود تنظیم میکند. نام این هورمون، هورمون تحریک کننده تیروئید (TSH) است.
وقتی تیروئید به درستی کار کند، مقدار هورمون مناسبی را تولید میکند و به این صورت سوخت و ساز بدن شما نیز با سرعت مناسبی کار میکند.
مشکلات تیروئید یا بیماریهای تیروئید یک اصطلاح عمومی برای شرایطی است که تیروئید را از تولید مقدار مناسب هورمون باز میدارد. کم کاری تیروئید و پرکاری تیروئید دو نوع اصلی مشکلات تیروئید هستند. هر دو این شرایط میتوانند توسط بیماریهای دیگری که بر روی عملکرد غده تیروئید تأثیر میگذارند، ایجاد شوند.
تیروئید در حالت معمول هورمونهایی را تولید میکند که عملکرد طبیعی بدن را حفظ میکنند. وقتی تیروئید بیش از حد هورمون تولید میکند، بدن شما خیلی سریع از انرژی استفاده میکند. به این حالت پرکاری تیروئید گفته میشود. استفاده سریع از انرژی خیلی زود شما را خسته خواهد کرد. این شرایط میتواند ضربان قلب شما را تندتر کند، بدون هیچ تلاشی وزنتان را کاهش دهد و حتی باعث عصبی شدن شما شود.
تولید بیش از حد هورمون تیروئید میتواند منجر به علائمی مانند موارد زیر شود:
برای اطلاعات جامعتر دراینباره مقاله علائم پرکاری تیروئید را مطالعه کنید.
شرایطی که میتواند باعث پرکاری تیروئید شود عبارتند از:
گاهی برعکس شرایط بالا اتفاق میافتد و تیروئید مقدار کمی هورمون تولید میکند؛ اینجاست که میگویند کم کاری تیروئید اتفاق افتاده است. وقتی هورمون تیروئید در بدن شما بسیار کم باشد، میتواند احساس خستگی در شما ایجاد کند، وزن شما را افزایش بدهد و حتی قدرت تحمل سرما را از شما بگیرد.
تولید کم هورمون تیروئید منجر به علائمی مانند موارد زیر خواهد شد:
بیماریها و شرایطی که میتواند باعث کم کاری تیروئید شود عبارتند از:
برای درمان قطعی به پزشک مراجعه کنید اما ممکن است برخی درمانهای خانگی برای کمکاری تیروئید مؤثر باشند.
بیماریهای تیروئید میتواند هر کسی از جمله مردان، زنان، نوزادان، نوجوانان و افراد مسن را تحت تأثیر قرار دهد. این بیماری ممکن است از بدو تولد وجود داشته باشد و با افزایش سن (در زنان، اغلب بعد از یائسگی) توسعه یابد. طبق نتایج بررسیها و مطالعات محققان، امکان ابتلای یک زن به این بیماری حدود پنج تا هشت برابر بیشتر از یک مرد است.
در شرایط زیر، ممکن است بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری تیروئید قرار داشته باشید:
گاهی اوقات، تشخیص بیماریهای تیروئید دشوار است زیرا علائم آن به راحتی با سایر بیماریها اشتباه گرفته میشود. خوشبختانه آزمایشهایی وجود دارد که میتواند مشخص کنید که علائم شما به خاطر وجود مشکلات تیروئید است یا بیماری دیگر. این آزمایشها شامل موارد زیر است:
یکی از قطعیترین راهها برای تشخیص مشکلات تیروئید آزمایش خون است. آزمایش خون تیروئید برای اندازه گیری میزان هورمونهای تیروئید در خون و بررسی عملکرد غده تیروئید استفاده میشود. در این آزمایش هم پرکاری و هم کم کاری تیروئید تشخیص داده خواهند شد.
آزمایش خون خاصی که برای بررسی عملکرد تیروئید شما انجام میشود میتواند شامل موارد زیر باشد:
گاهی این آزمایشها برای تشخیص مشکلات تیروئید کافی نیستند و پزشک انجام آزمایشات دیگری را نیز توصیه میکند. برخی از این آزمایشها عبارتند از:
در بسیاری از موارد، نگاهی به خود تیروئید میتواند به بسیاری از سوالات در این زمینه پاسخ دهد. آزمایش تصویربرداری به نام اسکن تیروئید به پزشک شما اجازه میدهد تا به تیروئید نگاه کند و افزایش اندازه، شکل یا رشد گره را بررسی کند.
روش دیگر برای بررسی سریع تیروئید، معاینه فیزیکی در مطب پزشک است. این یک آزمایش بسیار ساده و بدون درد است که در آن پزشک گردنتان را برای بررسی هر گونه رشد یا بزرگ شدن تیروئید لمس میکند.
اگر به دیابت مبتلا هستید، بیشتر از سایر افرادی که دیابت ندارند، در معرض خطر ابتلا به بیماری تیروئید هستید. دیابت نوع ۱ یک بیماری خود ایمنی است. اگر یک اختلال خودایمنی داشته باشید، به احتمال زیاد به بیماری خودایمنی دیگر نیز مبتلا خواهید شد. آزمایش منظم برای بررسی مشکلات تیروئید توصیه میشود. مبتلایان به دیابت نوع ۱ ممکن است بیشتر از افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ آزمایش شوند.
اگر مبتلا به دیابت هستید و آزمایش تیروئیدتان هم مثبت شده است، این موارد را رعایت کنید:
بیماریهای تیروئید معمولا بیماریهایی هستند که تا آخر عمر باید مدام آن را کنترل کنید. ممکن است مدتی طول بکشد تا گزینه درمانی مناسب برای شما پیدا شود و سطح هورمونهای شما کنترل شود، اما این باعث مختل شدن زندگی شما نخواهد شد. اگر درمورد مشکلات تیروئید و روشهای تشخیص و درمان آن توصیه یا تجربهای دارید، خوشحال میشویم که در بخش «ارسال دیدگاه» آن را با ما و سایر دوستان در میان بگذارید.
منبع clevelandclinic healthline
تشخیص بیماری هادرمان بیماری هاکم کاری تیروئید
0
اشتراکگذاریWhatsAppTelegramFacebookLinkedinTwitterپرینتایمیل
پاسخ ها