قارچ سیاه یا موکورمیکوز (زایگومیکوز) نوعی عفونت قارچی جدی اما نادر است که بعضی رسانهها از آن با اسامی «مرگ سیاه» یا «بیماری زامبی» نام میبرند. اینطور به نظر میرسد که با شیوع ویروس کرونا، آمار ابتلا به بیماری قارچ سیاه هم در بعضی کشورها مثل هند افزایش یافته است. به همین دلیل، در این مقاله، بیشتر با بیماری قارچ سیاه و علائم و عوارض ناشی از آن آشنا میشویم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
بیماری موکورمیکوز چیست؟ | انواع قارچ سیاه | علائم قارچ سیاه | عوارض وخیم موکورمیکوز | ارتباط کرونا با شیوع قارچ سیاه در هند | ۵ سؤال رایج درمورد موکورمیکوز
قارچ سیاه یا موکورمیکوز (زایگومیکوز) نوعی عفونت قارچی جدی اما نادر است که گروهی از کپکها بهنام موکورمیستها ایجادش میکنند. این کپکها در هر محیطی از جمله خاک، مواد آلیِ در حال فساد (مثل برگها، کمپوست و چوب پوسیده) زندگی میکنند. شیوع بیماری قارچ سیاه در تابستان و پاییز بیشتر از زمستان و بهار است. دو گونه ریزوپوس (Rhizopus) و موکور (Mucor) رایجترین گونههای قارچیاند که موجب موکورمیکوز میشوند.
این بیماری معمولا بعد از تنفس اسپور قارچ موجود در هوا وارد بدن میشود و روی سینوسها یا ریه اثر میگذارد. البته در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی ندارند، قارچ میتواند از طریق بریدگی، سوختگی یا انواع جراحتها وارد پوست شود و موکورمیکوز پوستی را ایجاد کند.
قارچ سیاه برای بیشتر افراد مضر نیست و معمولا روی افرادی اثر میگذارد که مشکل سلامتی (مثل کووید ۱۹) دارند یا از داروهایی استفاده میکنند که توانایی بدن برای مبارزه با میکروبها و بیماری را کاهش میدهد و در نتیجه، سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
با توجه به اینکه موکورمیکوز کدام بخش از بدن را درگیر کند، به انواع مختلفی تقسیم میشود.
علائم و میزان مرگومیر در بیماری موکورمیکوز با توجه به نوع آن متفاوت است. اگر فکر میکنید علائم شما به موکورمیکوز مربوط است با پزشکتان صحبت کنید.
موکورمیکوز پوستی شبیه تاول یا زخم است و ناحیه عفونت سیاه میشود. سایر علائم موکورمیکوز پوستی شامل موارد زیر است:
معمولا در افرادی اتفاق میافتد که بیماریهای دیگری داشتند؛ بنابراین تشخیص علائم مربوط به موکورمیکوز دشوار است. عفونت منتشرشده در مغز ممکن است موجب تغییر حالت روانی و کما شود. سایر علائم موکورمیکوز منتشرشده شامل موارد زیر است:
هرچند این علائم میتواند نشانه موکورمیکوز باشد، اما قطعی نیست.
با افزایش بیماری کرونا در هند، موج ابتلا به قارچ سیاه هم در این کشور افزایش یافت. استفاده از داروهای استروئیدی روشی معمول برای درمان کرونا در بیمارانی با سطح اکسیژن پایین است. استروئید از طرفی میزان التهاب را کم میکند و از طرف دیگر، توانایی بدن برای مبارزه با عفونت را کاهش میدهد. بهطوری که اگر بیمار دوز مناسب استروئید را دریافت نکند ممکن است به بیماریهای عفونی دیگری مبتلا شود.
احتمال ابتلا به قارچ سیاه در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن مثل دیابت بیشتر است. قند خون کنترلنشده در بیماران کرونایی و استفاده از دوز بالای استروئید خون را اسیدی میکند که محیط مناسبی برای رشد قارچ سیاه است. همچنین، کمبود تانکهای اکسیژن و دستگاههای تهویه و استفاده از دستگاههای قدیمی نیز ممکن است عامل دیگری برای افزایش قارچ سیاه در هند باشد.
مبارزه با کرونا سیستم ایمنی افراد را تضعیف میکند و احتمال ابتلا به موکورمیکوز را افزایش میدهد.
موکورمیکوز نوعی بیماری نادر است و بیشتر در افرادی ایجاد میشود که مشکل سلامتی دارند یا از داروهایی استفاده میکنند که توانایی بدن برای مبارزه با میکروبها و بیماریها را کاهش میدهد. گروه خاصی از افراد بیشتر دچار موکورمیکوز میشوند که میتوان شرایط زیر اشاره کرد:
خیر. موکورمیکوز بین انسان یا بین انسان و حیوان سرایت نمیکند.
از آنجا که قارچ سیاه در محیط پیرامون ما زیاد است، جلوگیری از تنفس اسپورهای قارچ مشکل است. همچنین، هیچ واکسنی برای پیشگیری از موکورمیکوز وجود ندارد. با این حال، با چند روش ساده میتوان احتمال ابتلا به بیماری را بهویژه در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف کاهش داد. در ادامه، به این موارد اشاره شده است:
زمانی که پزشک موکورمیکوز را تشخیص دهد، سابق پزشکی، علائم، معاینات فیزیکی و نتایج آزمایشگاهی شما را در نظر میگیرد و اگر به بیماری قارچ سیاه مشکوک شود، ممکن است از مایع سینوسی، ریه یا از بافت شما نمونه بگیرد و برای آزمایشگاه ارسال کند یا برایتان سیتیاسکن ریه، سینوس یا سایر بخشهای مشکوک بدن را تجویز کند.
درمان قارچ سیاه باید سریع و جسورانه باشد، زیرا در زمان لازم برای تشخیص بیماری ممکن است بیمار از آسیب بافتی رنج ببرد و این آسیب برگشتناپذیر باشد. بیشترِ بیماران به هر دو نوع درمان جراحی و دارویی نیاز دارند. تا جایی که گاهی جراحینشدن ممکن است موجب مرگ بیمار شود. همچنین، در بعضی شرایط لازم است بخشی از بافتهای سالم اطراف بافت آسیبدیده هم برداشته شود؛ برای مثال، در عفونت چشمی لازم است تمام چشم برداشته شود.
داروهای ضدقارچ مثل آمفوتریسین بی (Amphotericin B)، پاسوکونازول (Posaconazole)، ایزوکونازول (Isavuconazole) نیز برای درمان بیماری تجویز میشود که بهصورت درونرگی یا خوراکی استفاده میشوند.
شما چقدر با بیماری قارچ سیاه آشنایی داشتید؟ آیا این مقاله اطلاعات تازه و جدیدی در اختیارتان قرار داد؟ آیا تجربهای از بیماری قارچ سیاه دارید؟ در صورت تمایل، میتوانید در قسمت «ارسال دیدگاه» تجربه یا نظرتان را برایمان بنویسید. همچنین، بهراحتی میتوانید این مقاله را از طریق شبکههای اجتماعی برای دوستانتان بفرستید تا بیشتر مراقب سلامتیشان باشند.
منبع medicinenet healthline cdc
بیماری های عفونیبیماری های ویروسیعفونت قارچیویروس کرونا
0
اشتراکگذاریWhatsAppTelegramFacebookLinkedinTwitterپرینتایمیل
پاسخ ها