بیماری روزاسه نوعی بیماری پوستی طولانیمدت است که معمولا روی صورت اثر میگذارد. این بیماری در زنان و افراد دارای پوست روشن شایعتر است. منتها علائمش در مردان ممکن است بدتر باشد. در این مقاله، سعی داریم بیشتر با بیماری روزاسه و موضوعات مربوط به آن آشنا شویم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
بیماری روزاسه چیست؟ | انواع بیماری روزاسه | علت ایجاد بیماری روزاسه | محرکهای بیماری روزاسه | علائم بیماری روزاسه | تشخیص بیماری روزاسه | درمان بیماری روزاسه | درمانهای طبیعی
روزاسه نوعی بیماری پوستی التهابی مزمن است که معمولا روی صورت اثر میگذارد. این بیماری شایع ۱ تا ۲۰ درصد افراد را درگیر میکند. با این حال، معمولا افراد مبتلا به روزاسه اشتباه تشخیص داده میشوند؛ بهطوری که ممکن است بعضی از افراد بیماری روزاسه را با جوش، اگزما یا واکنش حساسیت پوستی اشتباه بگیرند. به همین دلیل، احتمالا آمار واقعی بیماری از این تعداد بیشتر است.
روزاسه هم در زنان و هم در مردان بروز میکند و معمولا بعد از ۳۰سالگی پیشرفت میکند.
بهطور کلی، بیماری روزاسه به ۴ گروه تقسیم میشود:
نوعی بیماری بهنام روزاسه استروئیدی نتیجۀ استفاده طولانیمدت از کوتیکواستروئیدهاست؛ بهخصوص زمانی که شخصی برای درمان درماتیت و ویتیلیگو از این داروها استفاده میکند.
محققان هنوز از علت اصلی ایجاد بیماری روزاسه آگاه نیستند. با این حال، عوامل زیر میتوانند در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند:
اینکه چه عاملی موجب بیماری میشود مشخص نیست؛ اما بعضی موارد میتوانند علائم بیماری را بدتر کنند که شامل موارد زیر است:
بعضی عوامل، با افزایش جریان خون به سطح پوست، میتوانند علائم روزاسه را تشدید کنند که در زیر به چند مورد اشاره میکنیم:
علائم بیماری ممکن است از یک فرد به فرد دیگر متفاوت باشد. روزاسه در افراد با پوست روشن شایعتر است و البته علائم بیماری در این گروه از افراد راحتتر تشخیص داده میشود. تاکنون بررسی کمی درمورد بروز روزاسه در افرادی با پوست تیره انجام شده است.
علائم اولیه بیماری روزاسه شامل موارد زیر است:
سایر علائم بیماری روزاسه شامل موارد زیر است:
علائم زیر ممکن است علامت کراتیت یا التهاب قرنیه باشد و اگر بلافاصله درمان نشود شاید خطرناک باشد:
هیچگونه آزمایش بالینیای برای بیماری روزاسه وجود ندارد. پزشک با بررسی پوست بیمار و پرسیدن چند سؤال میتواند بیماری را تشخیص دهد. وجود رگهای خونی گشادشده در پوست به پزشک کمک میکند این بیماری را از سایر بیماریها تفکیک کند. اگر پزشک به بیماری دیگری مثل لوپوس مشکوک شود، ممکن است آزمایش خون تجویز کند یا شما را به متخصص پوست ارجاع دهد.
تشخیص زودهنگام و درمان بموقع به میزان زیادی از پیشرفت بیماری جلوگیری میکند.
بیماری روزاسه درمان نمیشود؛ اما استفاده از یکسری روشهای درمانی در کنترل علائم مؤثر است. در صورت استفادهنکردن از این روشهای درمانی، ممکن است بیماری بدتر شود. ترکیبی از داروها و تغییر سبک زندگی معمولا بهترین نتیجه را میدهد. در ادامه بیشتر با روشهای درمانی بیماری روزاسه آشنا میشویم:
کرمهای پوستی به کاهش التهاب و تغییر رنگ پوست کمک میکنند. گاهی لازم است ۱ یا ۲ بار در روز از این کرمها استفاده کنید. این کرمها شامل آنتیبیوتیک، ترتینوئین، بنزوئیل پروکساید و آزلائیک اسید هستند. همچنین، ممکن است پزشک کرم خاصی را تجویز کند که سرخی پوست را بپوشاند.
قطرههای چشمی ممکن است علائم روزاسه چشمی را از بین ببرند. ممکن است پزشک برای چند روز یا یک هفته، قطره چشمی استروئیدی بهنام بلفامد را تجویز کند.
آنتیبیوتیکهای خوراکی اثرات ضدالتهابی دارند و نسبت به انواع موضعی آن سریعتر نتیجه میدهند. از جمله آنتیبیوتیکها میتوان به تتراسایکلین، مینوسایکلین و اریترومایسین اشاره کرد.
تتراسایکلین به رفع علائم چشمی کمک میکند. دگزوسایکلین برای بهبود خشکی، خارش، تاری دید و حساسیت به نور در افراد مبتلا به روزاسه چشمی مناسب است.
ایزوترتینوئین (آکوتان) نوعی داروی خوراکی قوی است که در موارد شدید روزاسه (در صورتی که درمانهای دیگر مؤثر نباشد) استفاده میشود و از تولید چربی پوست جلوگیری میکند. عوارض جانبی ایزوترتینوئین ممکن است شدید باشد.
ایزوترتینوئین برای افراد مبتلا به روزاسه اریتماتوز تلانژکتاتیک مناسب نیست.
ممکن است متخصص پوست برای کاهش عروق خونی مشخص و تلانژکتازی از لیزردرمانی کمک بگیرد. در این روش، از تابش نور شدید برای جمعشدن عروق استفاده میشود. هرچند ممکن است این فرایند کمی دردناک باشد، بیشتر افراد به بیهوشی نیاز ندارند. در بعضی مواقع، لیزردرمانی موجب کبودی و ایجاد ضایعات پوستی، ورم، زمختی و در موارد خیلی نادر موجب عفونت میشود.
اگر فردی تمایل دارد پوست ضخیم ناشی از روزاسه را بردارد، میتواند با جراح زیبایی مشورت کند. با لیزر درمانی یا جراحی، پوست اضافی برداشته میشود. لیزر کربندیاکسید هم میتواند بافت ضخیمشده را جمع کند.
کاهش تماس با عوامل محرک، تغییر سبک زندگی و درمانهای خانگی نیز در کنار داروهای پیشنهادی در کنترل علائم مؤثرند. عادت به ورزشهای مراقبتی مناسب پوست هم میتواند کمککننده باشد.
با رعایت موارد زیر، به کاهش علائم بیماری کمک کنید:
استرس یکی از محرکهای شایع بیماری روزاسه است. با استفاده از روشهای زیر میزان استرستان را کاهش دهید:
در بسیاری از افراد، بیماری روزاسه منبع استرس است و موجب احساس خجالت، ناامیدی، اضطراب و اعتمادبهنفس پایین در فرد بیمار میشود. آشنایی بهتر با روزاسه به فرد کمک میکند بهتر احساساتش را مدیریت کند و آمادگی بیشتری برای کنترل عوارض جانبی بیماری داشته باشد. درمانهای مؤثر، مشورت با پزشک یا در صورت لزوم مشورت با روانشناس برای این افراد مفید است.
هرچند روزاسه نوعی بیماری التهابی پوستی است که هنوز درمانی برای آن مشخص نشده است، تشخیص زودهنگام آن و استفاده از داروها و رعایت بعضی نکات از پیشرفت بیماری جلوگیری میکند و تا حد زیادی نیز علائم بیماری را کاهش میدهد.
با توجه به آمار بالای ابتلا به بیماری روزاسه، پیشنهاد میکنیم این مقاله را برای اطرافیانتان ارسال کنید تا اگر علائم بیماری روزاسه را داشتند، هرچه زودتر اقدامات درمانی را شروع کنند.
شما چقدر با بیماری روزاسه آشنایی دارید؟ آیا روش درمانی خاصی را برای کاهش علائم امتحان کردهاید؟ حتما در قسمت «ارسال دیدگاه» تجربه و نظرتان را با ما در میان بگذارید. منتظر پیامهای شما هستیم.
منبع medicalnewstoday nhs
بیماری های پوستی
0
اشتراکگذاریTelegramWhatsAppFacebookLinkedinTwitterپرینتایمیل
پاسخ ها