بیماری آتروفی سیستم چندگانه یا بهاختصار ام. اس. ای (MSA) نوعی اختلال عصبی پیشرونده و نادر است که روی عملکردهای غیرارادی بدن مثل فشار خون، تنفس، عملکرد مثانه و کنترل حرکت اثر میگذارد. در این مقاله، سعی داریم بیشتر با بیماری MSA و نکات مربوط به آن آشنا شویم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
بیماری MSA چیست؟ | علت ایجاد بیماری MSA | علائم شایع این بیماری | علائم عمومی | عوارض بیماری MSA | تشخیص بیماری MSA | درمان بیماری MSA | سبک زندگی و درمانهای خانگی
در گذشته، به بیماری MSA سندروم شای-دراگر (Shy-Drager Syndrome) و آتروفی استریاتونیگرال (تحلیل جسم مخطط-هستۀ سیاه) هم گفته میشد.
بیماری MSA عفونی یا مسری نیست؛ بلکه نوعی اختلال تخریب عصبی پیشرونده و نادر است که بهعلت کاهش عملکرد و مرگ انواع مختلفی از سلولهای عصبی در مغز و نخاع ایجاد میشود. این بیماری، با تحلیل بخشی از مغز (مخچه، گانگلیون پایه و ساقه مغز)، روی سیستم عصبی خودمختار (بخشی از سیستم عصبی که فعالیتهای غیرارادی مثل فشار خون و گوارش را کنترل میکند) و سیستم حرکتی اثر میگذارد.
این بیماری ممکن است در مراحل اولیه با بیماری پارکینسون اشتباه گرفته شود.
هیچ علت شناختهشدهای برای بیماری ام. اس. ای وجود ندارد. بعضی محققان روی احتمال ارثیبودن بیماری یا تأثیر سموم محیطی در روند بیماری بررسیهایی کردهاند. منتها اسناد قابلتوجهی برای حمایت از این فرضیات وجود ندارد و اکثریت قریببهاتفاق موارد بیماری بهصورت تصادفی رخ میدهد.
بافت بخش آسیبدیدۀ مغز افراد مبتلا به ام. اس. ای حاوی مقداری پروتئین غیرطبیعی بهنام آلفاسینوکلئین است که با افزایش بیان در بخشهای مغز تجمع مییابد. این تجمع غیرطبیعی آلفاسینوکلئین در سلولهای عصبی و بخشهای حمایتی آن موجب اختلال تدریجی در عملکرد سلول عصبی میشود.
ام. اس. ای بخشهای زیادی از بدن را درگیر میکند. علائم بیماری بسته به اینکه کدام بخش مغز دچار کاهش سلول عصبی شده باشد متفاوت است. این طور نیست که هر بیماری همۀ علائم را تجربه کند.
علائم بیماری معمولا در افراد بین ۵۰ یا ۶۰ سال بروز میکند. منتها ممکن است هر زمانی بعد از ۳۰سالگی هم شروع شود و بهسرعت طی ۵ تا ۱۰ سال پیشرفت کند؛ بهطوری که عملکرد فرد کاهش مییابد و در نهایت، روی تخت بستری میشود. افراد مبتلا به MSA معمولا در مراحل انتهایی بیماری به ذاتالریه مبتلا میشوند و ممکن است بهدلیل مشکلات قلبی و تنفسی بهطور ناگهانی فوت کنند.
بیماری ام. اس. ای با توجه به علائم آن به ۲ نوع تقسیم میشود:
فرد بیماری که با ام. اس. ای پارکینسونی تشخیص داده شده ممکن است با گذشت زمان علائم ام .اس. ای مخچهای را بروز دهد و برعکس؛ بنابراین این دستهبندی قطعی نیست.
ام. اس. ای پارکینسونی شایعترین نوع ام. اس. ای است و علائم و نشانههای آن مشابه بیماری پارکینسون است. به همین دلیل، اغلب تفکیک علائم اولیه بیماری ام. اس. ای با علائم اولیه بیماری پارکینسون سخت است. از جمله علائم ام. اس. ای پارکینسونی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بیماری MSA نسبت به بیماری پارکینسون سریعتر پیش میرود. بیشتر افراد مبتلا به ام. اس. ای، ظرف چند سال بعد از شروع علائم، به وسایل کمکی مثل عصا یا واکر نیاز دارند و معمولا به داروهای پارکینسون واکنش نشان نمیدهند.
علامت اصلی این بیماری مشکل هماهنگی عضلات (آتاکسی) است. این افراد گاهی بدون استفاده از مواد الکلی مست به نظر میرسند. علائم دیگر این بیماری در زیر آورده شده است:
بیماری MSA ممکن است روی عملکردهای غیرارادی (اتونوموس) بدن اثر بگذارد و مشکلاتی را همراه داشته باشد. در ادامه به آنها میپردازیم:
افراد مبتلا به ام. اس. ای معمولا یک یا چند مورد از مشکلات مربوط به مجاری دفعی را دارند.
علاوه بر مواردی که به آن اشاره شد، میتوان به موارد زیر هم اشاره کرد:
میزان پیشرفت بیماری ام. اس. ای متفاوت است؛ اما این بیماری رو به بهبود نمیرود و بهمرور انجام فعالیتهای روزانه سختتر میشود. عوارض احتمالی بیماری شامل موارد زیر است:
افراد مبتلا به آتروفی سیستم چندگانه معمولا بین ۷ تا ۱۰ سال بعد از شروع اولین علائم بیماری زنده میمانند. با این حال، میزان زندهمانی در این بیماری بسیار متفاوت است. گاهی افراد ۱۵ سال یا بیشتر هم زنده میمانند. مرگ معمولا بهعلت مشکلات تنفسی اتفاق میافتد.
هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص ام. اس. ای وجود ندارد. تشخیص معمولا بر اساس علائم است. با این حال، ممکن است در مراحل اولیه با بیماری پارکینسون اشتباه گرفته شود. اگر پزشک به بیماری MSA مشکوک باشد، معمولا سابقه بیماریتان را بررسی میکند، ارزیابیهای جسمی انجام میدهد و احتمالا برایتان آزمایش خون مینویسد. تصویربرداری مغزی مثل ام. آر. آی (MRA) یا پِتاسکن (PET scan) نیز ممکن است به تشخیص بیماری کمک کند.
همچنین، ممکن است پزشک برای ارزیابیهای تخصصی، شما را به متخصص اعصاب ارجاع دهد یا آزمایشهای زیر را انجام دهد که به تشخیص بهتر بیماری کمک میکند:
این تست به تشخیص مشکل کنترل فشار خون کمک میکند. در این روش، بیمار روی تختی متحرک دراز میکشد و به آن بسته میشود. سپس، سطح تخت بلند میشود؛ بهطوری که بدن بیمار در زاویه ۷۰ درجه قرار میگیرد. در طول این آزمایش، فشار خون و ضربان قلب بیمار بررسی میشود. در نتیجه، میزان بینظمی فشار خون و ارتباط آن با تغییر وضعیت مشخص میشود.
ممکن است پزشک آزمایشهای دیگری برای بررسی عملکردهای غیرارادی بدن تجویز کند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اگر مشکل خوابی دارید که بهخصوص با اختلال تنفس یا خروپف همراه باشد، ممکن است پزشک تست خواب را به شما پیشنهاد دهد. این کار به تشخیص اصولی و درمان اختلال خواب مثل آپنه خواب کمک میکند.
درمان قطعی برای بیماری آتروفی سیستم چندگانه وجود ندارد. مدیریت بیماری شامل درمان علائم است که تا حد امکان راحت باشید و عملکرد بدنتان حفظ شود. ممکن است پزشک برای درمان علائم خاص موارد زیر را توصیه کند:
داروهای خاص درمان علائم بیماری پارکینسون (مثل لوودوپا و کاربیدوپا) علائم مشابه بیماری پارکینسون از جمله سفتی، مشکلات تعادل و کندی حرکت را کاهش میدهند. همچنین این داروها سلامت کلی را نیز بهبود میبخشند. با این حال، اینگونه نیست که همه افراد مبتلا به بیماری آتروفی سیستم چندگانه به داروهای پارکینسون واکنش نشان دهند.
مشکلات خواب مثل اختلال خواب رِم (REM) با داروهایی مثل کلونازپام، ملاتونین یا بعضی از داروهای ضدافسردگی درمان میشود.
ناتوانی جنسی با داروهای مختلفی مثل سیلدنافیل (رواتیو، ویاگرا) درمان میشود. این داروها برای کنترل اختلال میل جنسی طراحی شدهاند.
اگر مشکل بلع دارید، سعی کنید از غذاهای نرمتر استفاده کنید. اگر بلع و تنفس شما بهطور فزایندهای مشکلساز شد، ممکن است به لوله غذا و تنفس نیاز داشته باشید که با جراحی در بدنتان قرار میگیرد. در ام. اس. ای پیشرفته، ممکن است به لولهای (لوله گاستروستومی) نیاز داشته باشید که غذا را مستقیم وارد معده کند. ممکن است گفتاردرمانی برای درمان مشکلات بلع مفید باشد.
مشکلات مربوط به کنترل مثانه با توجه به ماهیتشان درمان میشوند. داروهای آنتیکولینرژیک (مانند اکسیبوتینین یا تولترودین) میل ناگهانی به ادرارکردن را کاهش میدهند. در نهایت، زمانی که بیماری پیشرفته شد، ممکن است برای تخلیه مثانه به یک لوله نرم (کاتتر) نیاز داشته باشید که بهطور موقت وارد بدنتان میشود.
معمولا پزشک برای کاهش علائم بیماری، استفاده از اقدامات خودمراقبتی خاص را پیشنهاد میکند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
هرچند درمان قطعی برای بیماری MSA وجود ندارد، تحقیقات برای تشخیص و کنترل و درمان بهتر بیماری همچنان ادامه دارد. با این حساب، میتوان به آیندهای بهتر برای درمان بیماری MSA امیدوار بود.
شما چقدر با بیماری MSA آشنا هستید؟ آیا در اطرافیانتان کسی به این بیماری مبتلاست؟ از چه روشهایی برای بهبودی و کنترل شرایط استفاده میکنید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظراتتان را در قسمت «ارسال دیدگاه» با ما و دوستانتان در میان بگذارید. همچنین، با ارسال این مقاله برای عزیزانتان میتوانید به تشخیص زودتر بیماری کمک کنید.
منبع multiplesystematrophy epda mayoclinic
بیماریتشخیص بیماری هادرمان بیماری ها
0
اشتراکگذاریTelegramWhatsAppFacebookLinkedinTwitterپرینتایمیل
پاسخ ها