اگر میخواهید رؤیاهایتان تحقق یابد، باید برای خود اهداف و برنامههای مالی تعیین کنید و به آنها پایبند بمانید؛ مثلا چطور میخواهید خانه موردعلاقهتان را بخرید یا هنگام تعطیلات یا بازنشستگی به سفر بروید، اگر پول کافی برای انجام این کارها کنار نگذاشته باشید؟ اما از سوی دیگر هم نمیخواهیم با سختگیری بیشازحد زندگی را به کام خود تلخ کنیم. بهترین کار آن است که متمرکز بمانیم و راه میانه را انتخاب کنیم. هم از زندگی لذت ببریم و هم برای اهداف مالی برنامهریزی داشته باشیم. در ادامه مطلب حاضر، ۶ نکته و توصیه کاربردی دراینباره را به شما توضیح خواهیم داد. همراه ما بمانید.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
قابلتحقق و کوچکتر کردن اهداف | تشخیصدادن علت تعیین اهداف | تعیینکردن اهداف بر اساس بودجه | سروساماندادن به اهداف | فصلبهفصل بازبینی کردن | کنترلکردن هیجانات و احساسات مضر
بهتر است بهجای داشتن هدفی رؤیایی، مثل خرید خودرویی چندصدمیلیونی، اهداف کوچکتری برای خود تعیین کنید که واقعبینانه، راحتتر بتوان آنها را محقق کرد؛ مثلا میتوانید هر ماه، طی روندی منظم، مبلغی از درآمدتان را به حساب دیگری واریز کنید و پساندازی برای خود درست کنید. کارتان را با برداشتن قدمهای کوچک شروع کنید و واقعبینانه شرایط را بسنجید.
البته این فقط محدود به اهداف و برنامههای مالی نیست. بهطور کلی، هر هدفی که برای خود تعیین میکنید، اگر از علت آن آگاه باشید، به نتایج بهتری خواهید رسید. در واقع، باید بدانید دقیقا به چه علتی قصد رسیدن به هدفی بخصوص را دارید. وقتی از چرایی موضوع آگاه باشید، انگیزه درونی بیشتر و بهتری برای تحقق هدف پیدا خواهید کرد، فارغ از آنکه تحتتأثیر چه عوامل خارجیای باشید. کاری را انجام میدهید چون واقعا و عمیقا مایل به انجام آن هستید. اینطور بهتر به نتیجه میرسید.
اگر از حساب دخلوخرجتان آگاه باشید، یعنی دقیقا بدانید چقدر درآمد دارید و هزینههایتان چهها هستند، خیلی بهتر میتوانید به اهداف و برنامههای مالیتان پایبند بمانید. بودجهبندی و توجه به آن تحقق این اهداف را راحتتر خواهد کرد؛ برای مثال، میتوانید بر اساس هدف و برنامه تازهای که برای خود تعیین کردهاید، از این به بعد، مبلغ مشخصی را از هزینهها کم کنید و هر ماه، این مبلغ را برای هدف موردنظرتان کنار بگذارید و پسانداز کنید.
فرض کنید هدفی که برای خود تعیین کردهاید خرید خودرو است. پیشنهادمان این است که مدل و سال ساخت خودرو را جایی یادداشت کنید و مقابل آن در جدولی که از قبل کشیدهاید حساب جزئیِ تمامی پساندازهایتان را درج کنید. هرچه برای خرید خودرو کنار میگذارید بلافاصله در جدولتان درج کنید. اینطور بهتر روند پیشرفت فعالیتهایتان را بازبینی خواهید کرد و به نتایج بهتری خواهید رسید.
حالا اگر فرض بگیریم بهجای خودرو قصد خرید خانه داشته باشید، مشخصا باید سرمایه بیشتری کنار بگذارید. در این شرایط، بعد از پایان یک ماه، مبلغ چندانی نسبت به سرمایهای که برای خرید خانه لازم است جمع نخواهد شد و فقط کلافه و شاید حتی ناامید خواهید شد. ما هم اصلا بهدنبال چنین نتیجهای نیستیم.
در این شرایط، یعنی وقتی اهداف و برنامههای مالیِ بزرگتری دارید، پیشنهادمان این است که روند بازبینی را ۳ ماه ۱ بار انجام دهید. بعد از گذشت ۳ ماه، ببینید چقدر جمع کردهاید و هزینههایتان چهها بودهاند. اینطور، هم میتوانید روند پیشرفت فعالیتها را زیر نظر بگیرید و هم میتوانید اهداف خود را بهروز کنید.
پول، بودجه، سرمایه و ثروت بهطور کلی نقش مؤثری در بروز یا تشدید استرس دارند. فکرکردن راجعبه اینها بهسادگی ما را در معرض نگرانی و استرس قرار میدهد. کم نیستند تعداد کسانی که در این روزگار تقریبا همیشه با احساساتی نظیر اضطراب، ناامنی و ترس دستبهگریباناند. چنین احساساتی ما را از اهداف و برنامههای مالی دورتر خواهد کرد و باید برای کنترلشان برنامهای داشته باشیم. خبر خوب این است که راهکارهایی برای این منظور در دسترساند که در ادامه راجعبهشان صحبت میکنیم:
وقتی غمگین باشیم، بیشتر به پول خرجکردن علاقه نشان میدهیم. کمی هم بیتاب و بیحوصله میشویم و میخواهیم هرچه زودتر به اهدافمان برسیم. اینها اصلا برای پایبندی به اهداف و برنامههای مالی خوب نیستند. پیشنهاد میشود پولتان را بیشتر خرج کارهایی کنید که از غم و اندوه شما میکاهند و خوشحالترتان میکنند. با دوستی صمیمی برای گردش بیرون بروید، ورزش کنید و کارهای دیگری از این دست.
گاهی مسائل ریشهایتر مثل افسردگی باعث احساس غم و اندوهاند. در این شرایط باید ناراحتی یا عارضه را برطرف کرد.
وقتی عصبانی باشیم، بیشتر احتمال دارد بی گدار به آب بزنیم و خطر کنیم. بهعلاوه، در این حالت، کمتر زیر بار اشتباههایمان میرویم و آنطور که بایدوشاید به کوتاهیهایمان اذعان نمیکنیم. برای مقابله با احساس خشم باید کمی صبورتر باشیم و بیاموزیم تحملمان را افزایش دهیم.
اگر گمان میکنید بهتنهایی قادر به انجام این کار نیستید، میتوانید از کمک و راهنمایی مشاور مالی استفاده کنید.
ترسیدن هم احساس دیگری است که تحقق اهداف و برنامههای مالی را مختل میکند. اگر بترسیم، ریسکها و خطرهای پیش رو جدیتر از آنچه در واقعیت هستند به نظر میآیند. بهعلاوه، ترسیدن ما را وادار به تردید و تجدیدنظر در تصمیمهایمان میکند. اینجا هم تجربه و اطلاعات مشاور مالی به کار میآید.
مشاور مالی اطلاعات کافی راجعبه واقعیتهای پیش رو در اختیارتان میگذارد و در غلبه بر ترس کمکحالتان خواهد بود.
پایبندی به اهداف و برنامههای مالی کار چندان دشواری نیست. فقط باید خود را در مسیر درست قرار دهید و به انجام کارهای درست عادت کنید. قرار نیست یکدفعه تمامی اهدافتان را محقق کنید. کار را با برداشتن قدمهای کوچک شروع کنید و بدانید در نهایت همین کارهای کوچکاند که در کنار هم نتیجه ثمربخش و خوبی برایتان به ارمغان میآورند.
اگر نظر، نکته یا سؤالی درباره موضوع مطلب دارید، در قسمت «ارسال دیدگاه» مطرح کنید. حتما از نکات و پیشنهادهای شما برای بهبود مطالب بهره خواهیم برد.
پاسخ ها