اولین شیری که بعد از زایمان ترشح می شود آغوز نام دارد
اشتباهات رایج شیردهی که ممکن است از آن بی خبر باشید
در اغلب موارد مادران شیرده از اصولی اشتباه در خصوص شیردهی نوزاد پیروی می کنند. این اشتباهات منجر به تداخل در سلامت جسمی و ذهنی مادر می شوند و به طور مستقیم در سلامت نوزاد نیز تداخل ایجاد می کنند.
شیردهی یک دوران لذت بخش با اشتباهات رایج
شیردهی دورانی لذت بخش است که اکثر مادران آن را تجربه می کنند. این دوره پس از زایمان آغاز می شود و معمولا تا دو الی سه سالگی نوزاد ادامه می یابد.
اولین شیری که پس از زایمان ترشح می شود، آغوز نام دارد. این شیر دارای مقدار بسیار زیادی پروتئین است که در اواخر بارداری توسط غدد پستان ها ساخته شده است.
آغوز حاوی آنتی بادی و ایمونوگلوبین هایی است که از بدن نوزاد در برابر عفونت های محیط حمایت می کند. علاوه براین، نوزاد پس از بدو تولد مدفوع سفت و سختی به نام مکنیوم دارد. این شیر با خاصیتی ملینی روند دفع مدفوع مکنیومی را تسریع می بخشد.
در نتیجه کامل ترین تغذیه برای نوزاد به دنیا آمده شیر مادر است. اکثر مادران در خصوص شیردهی از قواعد و اصولی اشتباه پیروی می کنند.
کامل ترین تغذیه برای نوزاد تازه به دنیا آمده شیر مادر است
در ادامه ی مطلب مشخصه های مهم و اشتباهات رایج مادران شیرده را بیان می کنیم:
نوع لباس پوشیدن در دوران شیردهی
یکی از مشخصه های بسیار مهم در دوران شیردهی، نوع لباس پوشیدن مادر است. درواقع مادر با پوشیدن لباس های تنگ به طور مستقیم به سینه ها فشار اعمال می کند. در نتیجه مجرای شیر مسدود می شود و به مرور زمان به نوعی عفونت در بافت سینه به نام ماستیت تبدیل می شود.
همچنین، در هنگام شیر دهی از فشار دادن پستان پرهیز کنید.
عدم پرهیز غذایی در دوران شیردهی
نوزادان به مصرف برخی مواد غذایی توسط مادر آلرژی دارند. درحقیقت، مادران شیرده باید از نوعی برنامه ی غذایی متناسب سازگار با بدن کودک پیروی کنند و از مصرف خوراکی های آلرژی زا پرهیز کنند.
عده ای از بانوان و همبستگان از تجارب خود توصیه هایی را برای مادر نقل می کنند. به طور مثال می گویند: " مصرف بیش از حد یک ماده ی غذایی که کودک به او آلرژی دارد، موجب عادت بدن کودک به آن ماده غذایی شده و حساسیت او از بین می رود."
یک مادر ایده آل برای درمان آلرژی نوزاد از یک متخصص با تجربه کمک می گیرد. سپس در خصوص مصرف مواد غذایی که کودک به آن حساسیت دارد، اقدام می کند.
لازم به ذکر است در دوران شیردهی از مصرف غذاها و میوه های نفاخ مانند حلیم، آش، شوربا، گیلاس، زردآلو و... پرهیز کنید. زیرا موجب نفخ شکمی و دل درد نوزاد می گردد.
درصورتی که هر یک از موارد ذکر شده را استفاده کردید، برای رفع نفخ از عرق نعناع استفاده کنید.
گرسنگی نوزاد
عده ای از مادران گمان می کنند علت گریه ی نوزاد، گرسنگی او است و باید او را تغذیه کنند. در حالی که نوزادان از همان ابتدای تولد، میل به مکیدن دارند و با مکیدن پستان یا پستانک آرام می شوند. اشتیاق نوزادان به شیر خوردن دلیلی بر گرسنه بودن آن ها نیست.
شما باید زمان های مشخصی را برای شیردهی نوزاد اختصاص دهید (هر دو ساعت یک بار) و از نحوه ی گریه کردن و حرکت دستان او (معمولا مشت کردن دست ها) تشخیص به گرسنه بودن کودک دهید.
تغذیه ی بی مورد و بی موقع کودک موجب تشکیل مشکلات گوارشی برای او می گردد.
کودکان در روز های اول بدو تولد، قادر به اعلام به موقع گرسنگی مخصوصا در هنگام شب نیستند. برای تقویت شیرخوردن و واکنش های نوزاد در خصوص گرسنگی، می توانید چانه و کف دست های او را ماساژ دهید.
زمان های مشخصی را برای شیردهی قرار دهید
مکیدن نادرست نوزاد
یکی از نکات مهم در شیردهی، نحوه ی مکیدن نوزاد است. عده ای از مادران در هنگام شیردهی مشغول کارهای دیگر می شوند و از شیرخوردن نوزاد غافل می شوند.
نوزادان تا یک هفته مکیدن صحیح را بلد نیستند. بنابراین مادر او باید تمام تمرکز خود را به نحوه ی شیرخوردن نوزاد اختصاص دهد.
شما به عنوان یک مادر باید دقت کنید دهان نوزاد به اندازه ی کافی باز باشد و نوک سینه با قسمتی از هاله های قهوه ای رنگ اطراف در دهان او قرار بگیرد.
پرهیز از فعالیت های ورزشی
بدن انسان با ورزش کردن نوعی اسید به نام لاکتیک را ترشح می کند. اسید لاکتیک ترکیبی بی رنگ است که تمام بافت های بدن آن را ترشح می کنند.
در شرایطی که مادر در ساعات طولانی و بیش از حد ورزش کند، ترکیب اسیدی وارد شیر او می شود و مزه ی شیر را شور و تلخ می کند.
لذا مربیان باشگاه در خصوص مادران شیرده همواره توصیه می کنند برای ارتقای عزت نفس و کاهش احتمال ابتلای مادر به افسردگی پس از زایمان تمرینات ورزشی سبک را انجام دهند. انجام فعالیت های ورزشی سبک تغییری در مزه ی شیر ایجاد نمی کند و کودک با همان اشتیاق قبلی از شیر تغذیه می کند.
پنهان سازی احساسات از کودک
مادر با شیردهی تمام مکمل های مغذی را که از طریق غذا خوردن جذب کرده است را به بدن کودک منتقل می کند. این فرایند تنها در انتقال مواد مغذی محدود نمی شود و شامل انتقال احساسات نیز می شود.
مادر مضطرب، تشویش و نگرانی و مادر آرام، اطمینان و آرامش را به کودک منتقل می سازد. لذا هیچ مادر شیردهی توانایی پنهان کردن احساسات خود را از کودک ندارد.
کمبود شیر به خاطر پستان کوچک
عده ای معتقدند پستان کوچک شیر کافی برای تغذیه ی نوزاد را تأمین نمی کند. از نظر علمی میزان شیری که توسط پستان تولید می شود هیچ گونه ارتباطی با حجم سینه ندارد و با مکیدن شیر توسط نوزاد، میزان تولیدی آن در بدن افزایش می یابد.
شیردهی به نوزاد در یک حالت ثابت یک باور غلط است
اصرار به شیردهی در یک وضعیت مشخص
هیچ حالت مشخصی برای راحت بودن نوزاد در هنگام شیردهی وجود ندارد. درواقع ممکن است نوزاد در چند وضعیت راحت باشد و احساس آرامش کند. لذا سعی نکنید تنها در یک وضعیت به کودک شیر دهید و او را به شیردهی در یک وضعیت خاص عادت دهید.
خراب شدن شیر مادر در سینه
عده ای از مادران گمان می کنند پس از باقی ماندن شیر در سینه ها و احساس درد در پستان ها ناشی از فاسد شدن شیر است و تغذیه ی کودک با آن شیر باعث مسمویت او می گردد.
درحقیقت تجمع شیر در پستان و احتمال احتقان باعث احساس درد در سینه می شود. درنتیجه در هر زمان که کودک خواستار شیر خوردن شد، به او شیر دهید و از دردهای مزمن پستان رهایی پیدا کنید.
شست و شوی پستان قبل از هر مرتبه شیردهی
برخی مادران شیرده به موجب توصیه های دیگران قبل از هر مرتبه شیردهی، پستان خود را با آب و صابون شست و شو می دهند. این یک باور عمومی غلط است که منجر به خشکی و ترک شدن سینه ی مادر می گردد.
دوش گرفتن در زمان های مناسب (یک روز درمیان یا روزی یک مرتبه) بدن را از آلودگی ها پاک می کند پس نیازی به شست وشوی مداوم نمی باشد.
داشتن رژیم غذایی مناسب به طور مستقیم کیفیت شیردهی را افزایش میدهد
اولویت دهی به مراقبت از نوزاد
یکی از رایج ترین اشتباهات مادران شیرده، عدم برخورداری از تغذیه ی مناسب است.
یک مادر با شیر دادن تمام مواد مغذی ماهیچه، استخوان و خون موجود در بدن را به کودک منتقل می کند. لذا حجم بسیار زیادی انرژی از بدن او کاسته می شود.
مراقبت از نوزاد امری حیاتی است اما در شرایطی که مادر از تغذیه ی مناسبی برخوردار نباشد، به مرور زمان دچار ضعف جسمانی و ذهنی می شود.
همچنین، پیروی از رژیم غذایی مناسب به طور مستقیم کیفیت شیردهی را افزایش می دهد و علاوه بر ارتقای سلامت جسمانی مادر، سلامت بدنی کودک را نیز به ارمغان می آورد.
مادران می توانند در طول دوران شیردهی با مشورت متخصص تغذیه و دکتر زنان از ویتامین ها و مکمل های خوراکی بهره مند شوند و از کمبود مواد مغذی در بدن جلوگیری نمایند.
گردآوری: بخش کودکان
پاسخ ها