حضانت فرزندان، یکی از مهم ترین و چالش برانگیز ترین فرایند ها در طلاق است
همه چیز درباره حضانت فرزند بعد از طلاق
حضانت فرزند پس از طلاق و نکات مرتبط با آن یکی از سوالاتی است که در ذهن افرادی که به طلاق فکر میکنند و یا درحال انجام طلاق هستند، ذهن را بسیار درگیر می کند. هر دو طرف می خواهند که حضانت فرزند با آن ها باشد زیرا فکر می کنند که خودشان می توانند بهتر از دیگری کودک را پرورش دهند و شرایط بهتری برای او فراهم کنند.
حضانت فرزند پس از طلاق چگونه تعیین می شود؟
طبق قانون مدنی، نگهداری از فرزندان حق و تکلیف واجب هم برای پدر و هم برای مادر است و این یعنی پدر و مادر در ازدواج نمی توانند از نگهداری فرزند خودداری نمایند.
این قانون بعد از طلاق نیز صدق می کند و اگر حق حضانت به یکی از والدین داده شد، نمی تواند از نگهداری فرزند خودداری نماید.
همان طور که پیش تر نیز گفته شد حق حضانت هم برای مادر و هم برای پدر است و نمی توان بدون دلیل موجه و قانونی آن را از هر کدام از طرفین سلب کرد و به طرف دیگر داد.
اگر هر یک از طرفین در نگهداری از فرزند سهل انگاری کند، حق حضانت از وی گرفته می شود و به طرف دیگر داده می شود.
پس حق حضانت در ازدواج با هر دو طرف یعنی هم پدر و هم مادر است اما پس از این که دو طرف از یکدیگر جداشدند، حق حضانت فرزند، با توجه به قوانین به یکی از طرفین داده می شود. در ادامه قوانین مربوط به حضانت فرزند را می خوانید.
قوانین حضانت فرزند پس از طلاق
1.اگر فرزند کمتر از 7 سال داشته باشد، حضانت او به مادر واگذار می شود مگر آن که دلایلی بر عدم توانایی و یا عدم صلاحیت مادر برای حضانت فرزند وجود داشته باشد.
2.اگر فرزند بیش از هفت سال داشته باشد (حتی 7 سال و 1 روز) حضانت فرزند بر عهده پدر است مگر این که دلایلی برای عدم صلاحیت و توانایی پدر وجود داشته باشد.
3.اگر فرزند به سن بلوغ که در دختر 9 سال قمری تمام و در پسر 15 سال قمری تمام است رسیده باشد، فرزندان انتخاب می کنند که می خواهند نزد کدام یک از والدین بمانند و دادگاه دخالتی در واگذاری حضانت نمی کند.
4.اگر عدم صلاحیت و توانایی حضانت فرزند برای یکی از طرفین ثابت شود، حضانت به طرف مقابل داده می شود حتی اگر اولویت با شخص دیگر باشد و یا این که حضانت قبلا به فرد سپرده شده باشد.
همچنین اگر یکی از والدین از نحوه نگهداری فرزند توسط فرد مقابل شکایت کند، و اگر دلایل کافی و قانونی وجود داشته باشد، ممکن است که حضانت از فرد مورد نظر گرفته شود و در تصمیم دادگاه بازنگری اتفاق بیافتد.
اگر به هر دلیلی فرد در نگهداری فرزند صلاحیت نداشته باشد، حضانت از او سلب می شود.
5.در هر صورت یعنی چه پدر حق حضانت را داشته باشد و یا این که حق حضانت به مادر داده شده باشد، نفقه و تامین مخارج فرزند بر عهده پدر است.
6.در مواردی، پدر یا مادر می توانند به صورت توافقی از حق حضانت خود به نفع طرف دیگر صرف نظر کنند.
7.اگر حضانت فرزند در کمتر از 7 سالگی به مادر داده شده است، و حال فرزند بیش از 7 سال داشته باشد ،پدر می تواند با مراجعه به دادگاه حق حضانت را مطالبه کند و در صورتی که پدر واجد شرایط باشد، و با توجه به مصلحت فرزند، حضانت به پدر داده می شود.
8.اگر شرط واگذاری حضانت فرزند پس از طلاق به یکی از طرفین در عقد نامه و یا همان نکاحیه قید شده باشد، نیازی به تبعیت از قوانین نیست و حضانت به فرد تعیین شده در عقد نامه داده می شود.
شرایط نگهداری فرزند و به عهده گرفتن حضانت در قانون
در قانون مدنی شرایطی را برای فردی که می خواهد حضانت فرزند را بر عهده داشته باشد تعیین شده است که دادگاه با توجه به این شرایط حضانت را به افراد واگذار می کند.
فرد باید شرایط زیر را داشته باشد:
•اعتقاد به دین اسلام
•توانایی پرورش کودک به شکل درست
•برخوردار بودن از عقل سالم
•دارا بودن شایستگی اخلاقی
•عدم ازدواج مادر با فردی دیگر
در مورد ازدواج مادر پس از طلاق باید گفت که اگر پدر فوت شده باشد، حق حضانت از وی گرفته نمی شود و همچنان مادر می تواند حضانت کودک را بر عهده داشته باشد.
فردی که خواهان حضانت است باید تمامی خصوصیات قانونی را داشته باشد
اگر یکی از والدین به بیماری خطرناک و واگیر داری مبتلا شده باشد که جان کودک را به خطر بیندازد، و یا در کل زندگی با آن فرد باعث ایجاد خطرات جانی برای کودک شود، حق حضانت از وی سلب می شود.
شرایط سلب حضانت فرزند پس از طلاق
گاهی اوقات با توجه به شرایط، می توان حق حضانت را از طرف مقابل سلب کرد
همان طور که پیش تر نیز گفته شد ازدواج مادر، ابتلا فرد به بیماری های خطرناک و واگیردار و یا تهدید خطر جانی کودک در زندگی آن فرد، می تواند حق حضانت را از او سلب کند.
در ادامه دیگر شرایط سلب حق حضانت را می خوانید:
• سوء استفاده از کودک به هر نحوی
• اجبار کودک به انجام کارهای ضد اخلاق و قانون مانند فروش مواد مخدر، فحشا و ...
• فوت فرد
• اعتیاد فرد به الکل، قمار و انواع مواد مخدر
• ابتلا فرد به بیماری های روانی
• انجام هرگونه فساد اخلاقی و فحشا توسط فرد
• ضرب و جرح کودک توسط فرد که بیش از حد متعارف باشد
اگر هر کدام از موارد بالا در دادگاه ثابت شوند، می توان با استناد به آن ها حق حضانت را از فرد سلب کرد و به فرد دارای مصلحت و توانایی واگذار کرد.
همچنین اگر ثابت شود که فرد نمی تواند به درستی سلامت و اخلاق را در تربیت فرزند حفظ کند، حق حضانت فرزند بعد از طلاق از وی سلب می شود.
حق حضانت فرزند پس از فوت والدین
اگر یکی از والدین فوت شده باشد، حق حضانت به طرف دیگر داده می شود و اگر هر دو آن ها فوت کرده باشند، نخست حق حضانت بر عهده ی پدربزرگ پدری است و سپس به دیگر افراد نزدیک سپرده می شود.
ملاقات با فرزند پس از طلاق
اگر فردی از حق ملاقات فرد دیگر جلوگیری کند، می توان حق حضانت را از او سلب کرد
در مورد حق ملاقات با فرزند نیز دادگاه باید تصمیم گیری کند.
با توجه به قانون مدنی، دادگاه باید با در نظر گرفتن وابستگی عاطفی و مصلحت فرزند، نحوه ی ملاقات با فرزند از جمله تاریخ، زمان و مکان ملاقات فرزند با پدر، مادر و یا دیگر بستگان را تعیین کند.
اگر فردی که حضانت فرزند را بر عهده گرفته است از ملاقات فرزند با نزدیکان بدون داشتن دلیل قانونی و منطقی جلوگیری کند، دادگاه می تواند حق حضانت را از او سلب کند و حق حضانت را به فرد دیگری واگذار کند.
حضانت فرزند بعد از طلاق توافقی
همان طور که از اسم این طلاق مشخص است، والدین باید در مورد تمامی موارد طلاق به صورت توافقی به نتیجه برسند. از جمله این موارد حضانت فرزند بعد از طلاق و نفقه و ملاقات با فرزند و شرایط مختلف آن ها است.
البته والدین فقط می توانند در مورد حضانت کودک تا قبل از سن تکلیف که در پسران 15 سال کامل قمری و در دختران 9 سال کامل قمری است تکلیف را مشخص نمایند و بعد از رسیدن فرزندان به این سن، باید خودشان در مورد حضانت تصمیم گیری نمایند.
گردآوری: بخش زناشویی
پاسخ ها