
ایمپلنت ضد بارداری: مزایا، معایب و نحوه کاشت
اگه دنبال یک روش مطمئن برای جلوگیری از بارداری هستی که تا چند سال نیاز به یادآوری و مصرف روزانه نداشته باشه، ایمپلنت ضد بارداری میتونه یکی از گزینههای عالی باشه. این روش یکی از مؤثرترین راهها برای پیشگیری از بارداریه که خیلی از افراد به دلیل راحتی و طول عمر بالا بهش علاقه دارن. اما مثل هر روش دیگهای، مزایا و معایب خاص خودش رو داره. بیا با هم بررسی کنیم که ایمپلنت ضد بارداری چیه، چطور کار میکنه و آیا برای تو گزینهی مناسبیه یا نه.
ایمپلنت ضد بارداری چیه و چطور کار می کنه؟
ایمپلنت ضد بارداری یک میلهی کوچیک، نازک و انعطافپذیره که حدود ۴ سانتیمتر طول و قطری به اندازهی یک چوب کبریت داره. این میله زیر پوست بازوی داخلی و بالایی قرار میگیره و هورمون پروژستین رو بهصورت تدریجی در بدن آزاد میکنه.

پروژستین چطور جلوی بارداری رو میگیره؟
جلوگیری از تخمکگذاری: این هورمون نمیذاره تخمک از تخمدان آزاد بشه، یعنی اصلاً تخمکی وجود نداره که بارور بشه.
غلیظ کردن مخاط دهانهی رحم: اگه به هر دلیلی تخمک آزاد بشه، پروژستین باعث میشه مخاط دهانهی رحم غلیظ تر بشه، در نتیجه اسپرمها نمیتونن به تخمک برسن.
نازک کردن دیوارهی رحم: اگه همهی این مراحل هم رد بشه و تخمکی بارور بشه، پروژستین باعث میشه دیوارهی رحم نازکتر بشه و تخمک نتونه توی رحم لانهگزینی کنه.
به همین دلیل، ایمپلنت ضدبارداری یکی از مطمئنترین روشها برای پیشگیری از بارداری است و تا ۹۹٪ مؤثر عمل میکنه.
نحوه کاشت ایمپلنت ضد بارداری
اگه تصمیم بگیری این روش رو امتحان کنی، یک پزشک متخصص یا ماما باید این کار رو برات انجام بده.
مراحل قرار دادن ایمپلنت:
روی تخت دراز میکشی و دستت رو به شکل حرف "L" خم میکنی.
پزشک یک بیحسی موضعی توی قسمت داخلی بازو تزریق میکنه تا موقع قرار دادن ایمپلنت دردی حس نکنی.
با یک وسیلهی مخصوص، ایمپلنت رو زیر پوست قرار میده.
بعدش یک چسب بانداژ روی محل میذاره تا از کبودی جلوگیری کنه.
کل این فرآیند فقط چند دقیقه طول میکشه و نیازی به بخیه نداره.
ایمپلنت تا سه سال توی بدنت میمونه و بعدش باید تعویض یا برداشته بشه.
مزایای ایمپلنت ضد بارداری
این روش به دلیل راحتی و تأثیر بالا، محبوبیت زیادی داره. حالا ببینیم چه مزیتهایی داره:
قدرت پیشگیری بالا: همونطور که گفتیم، این روش بیش از ۹۹٪ مؤثره و یکی از مطمئنترین روشهای پیشگیری از بارداریه.
نیازی به یادآوری نداره: برعکس قرصهای ضد بارداری که باید هر روز مصرف بشن، ایمپلنت رو یک بار میذاری و تا سه سال قدرت پیشگیری داره.
مناسب برای مادران شیرده: برخلاف بعضی از روشهای جلوگیری، ایمپلنت برای مادرانی که تازه زایمان کردن و شیرده هستن، بیخطره.
دورههای پریود رو سبکتر میکنه: خیلی از افراد بعد از گذاشتن ایمپلنت، پریودهای کوتاهتر، سبکتر و با درد کمتری دارن.
بازگشت باروری با قطع روش: اگه تصمیم بگیری که باردار بشی، بعد از برداشتن ایمپلنت، تخمکگذاری دوباره شروع میشه و میتونی باردار بشی.

معایب و عوارض ایمپلنت ضد بارداری
با وجود مزایای زیاد، این روش هم مثل بقیهی روشهای جلوگیری، یک سری عوارض و معایب داره که بهتره قبل از انتخاب بدونی.
- تغییر در الگوی پریود: بعضیها ممکنه دچار بینظمی قاعدگی بشن، یعنی یا پریودشون نامنظم بشه، یا خونریزیهای طولانیتری داشته باشن. بعضیها هم ممکنه کلاً پریود نشن.
- عوارض جانبی هورمونی: مثل هر روش هورمونی دیگهای، این روش هم ممکنه باعث سردرد، افزایش وزن، حساسیت سینهها و تغییرات خلقی بشه. البته این عوارض برای همه اتفاق نمیافته.
- احتمال کبودی و درد در محل قرارگیری: بعد از گذاشتن ایمپلنت، ممکنه محلش کمی دردناک باشه یا یه مقدار کبود بشه که بعد از چند روز برطرف میشه.
- برای همه مناسب نیست: بعضی از افراد، مثل کسانی که سابقهی لخته شدن خون، بیماریهای کبدی یا سرطان سینه دارن، نباید از این روش استفاده کنن. پزشک قبل از قرار دادن ایمپلنت، وضعیت بدنی و سابقهی پزشکی رو بررسی میکنه.
- نیاز به پزشک برای گذاشتن و برداشتن: برعکس روشهایی مثل قرص یا کاندوم که میتونی خودت استفاده کنی، این روش باید حتماً توسط پزشک یا ماما گذاشته و برداشته بشه.
حرف آخر
اگه به دنبال یک روش راحت، طولانیمدت و مطمئن برای جلوگیری از بارداری هستی و مشکلی با تغییرات هورمونی نداری، ایمپلنت ضد بارداری یک گزینهی عالیه. این روش نیازی به یادآوری نداره، برای شیردهی مشکلی ایجاد نمیکنه و خیلی مؤثره. اما اگه پریود نامنظم اذیتت میکنه، به تغییرات هورمونی حساسیت داری یا نمیخوای برای گذاشتن و برداشتنش به پزشک مراجعه کنی، شاید بهتر باشه روشهای دیگه رو امتحان کنی.
در نهایت، تصمیمگیری در مورد روش پیشگیری از بارداری، کاملاً شخصیه و باید با پزشک مشورت کنی تا بهترین گزینه رو متناسب با شرایط بدنی انتخاب کنی.
پاسخ ها