در این مطلب علت روشن شدن چراغ چک و اقدامات لازم پس از آن را بررسی خواهیم کرد تا مشکلات خودرو را بلافاصله حل کنید.
شاید تاکنون در هنگام رانندگی با روشن شدن چراغ چک خودرو مواجه شده باشید. البته لازم نیست به محض روشن شدن چراغ چک خودرو حتماً توقف کنید، چون در برخی مواقع مشکل چندان جدی نیست. در صورت روشن شدن چراغ چک خودرو مسافتی کوتاه را طی کنید؛ اگر چراغ خاموش شد و در روزهای بعدی دوباره روشن نشد مشکلی وجود ندارد، اما اگر دوباره با این موضوع روبهرو شدید حتماً مشکلی وجود دارد. در این مطلب علت روشن شدن چراغ چک و اقدامات لازم پس از آن را بررسی خواهیم کرد.
مهمترین مسئله پس از روشن شدن چراغ هشدار، یافتن دلایل روشن شدن چراغ چک است. در واقع روشن شدن چراغ چک ماشین به راننده اعلام میکند که مشکلی در خودرو وجود دارد و باید آن را رفع کرد. دلیل روشن شدن چراغ چک ممکن است موضوعی ساده یا پیچیده باشد. ما در این مطلب 11 دلیل مختلف را به عنوان علت روشن شدن چراغ چک مورد بررسی قرار دادهایم.
اولین و رایجترین دلیل روشن شدن چراغ چک خودرو مربوط به سنسور اکسیژن است. این مشکل معمولاً با هزینه کمی رفع میشود، اما ممکن است به قطعات گرانقیمتی مانند کاتالیزور آسیب بزند. همچنین خرابی سنسور اکسیژن منجر به عدم دریافت اطلاعات درست توسط کامپیوتر خودرو و افزایش مصرف سوخت حتی تا ۴۰ درصد خواهد شد.
این مشکل بیشتر در خودروهای قدیمی و فرسوده مشاهده میشود و رفع آن هزینه خیلی زیادی دارد. برای جلوگیری از خرابی کاتالیزور بهتر است وضعیت سنسور اکسیژن و همچنین روغن موتور و شمعهای خودرو را تحت نظر داشته باشید. خرابی مبدل کاتالیستی باعث میشود نسبت مسافت طیشده با میزان سوخت مصرفی همخوانی نداشته باشد و هرچه گاز بدهید، افزایش سرعت چندانی را احساس نکنید.
سنسور هوا با بررسی مقدار هوای ورودی به موتور، اطلاعات لازم را به کامپیوتر خودرو ارسال میکند تا با جمعبندی و تحلیل دادهها، میزان پاشش انژکتورها مشخص شود. اگر در شهرهای آلوده زندگی میکنید، حتما سنسور هوای خودرو را مورد بررسی قرار دهید.
با توجه به اینکه شمعها از لوازم مصرفی خودرو هستند، بعد از مدتی خراب شده و نیاز به تعویض دارند. وایرهای معیوب نیز علاوهبر عدم توانایی تولید جریان برق موردنیاز شمعها، ممکن است باتری و کوئل خودرو را خراب کنند و روی سایر قطعات تاثیر بگذارند. پس در صورت خرابی شمع یا وایرهای خودرو باید در اولین فرصت آنها را تعویض کنید.
مشکل در جرقه زدن شمع، در بهترین حالت مسافت پیمودهشده و شتابگیری خودرو را کاهش میدهد و در بدترین حالت رانندگی در جاده شلوغ یا سراشیبی تند را خطرناک میکند. احتراق ناقص موتور در طولانیمدت میتواند باعث آسیب به مبدل کاتالیزوری، لرزش شدید و حتی چپ کردن خودرو شود.
کوئل تأمین برق لازم برای جرقه زدن شمعها را بر عهده دارد و خرابی آن ممکن است باعث روشن شدن چراغ چک خودرو شود. همچنین در صورت خرابی کوئل، احتمالاً شمعها هم با مشکل مواجه شوند.
در بسیاری از خودروها چراغ دینام نشانگر وقوع مشکل در باتری خودرو است. البته در خودروهای مدرن، چراغ هشداردهنده خرابی باتری هم تعبیه شده است. اما در خودروهای قدیمی پایان عمر مفید باتری میتواند منجر به روشن شدن چراغ چک شود.
رفع مشکلات سیستم چرخش گاز اگزوز معمولاً هزینهبر است، بهویژه اگر علاوهبر تعویض شیر این سیستم نیاز به تمیز کردن تمام پورتهای آن باشد. اما در صورت خرابی بهتر است در اولین فرصت آن را تعمیر کنید، چون اگر این خرابی به انژکتور آسیب بزند، باید هزینه خیلی بیشتری برای تعمیر خودرو بپردازید.
ترموستات خودرو بر دمای محیط نظارت دارد و با فرستادن جریانی سرد به سمت موتور، دمای آن را تنظیم میکند. برای اینکه ترموستات به درستی کار کند باید مایع خنککننده داخل آن به موقع تعویض شود، چون این مایع به مرور زمان گردوغبار را به خود جذب میکند و کارایی خودش را از دست میدهد.
مشکل در انژکتور خودرو رایج نیست، ولی در صورت خرابی انژکتور باید هزینه نسبتاً زیادی برای تعمیر آن پرداخت کنید. برای جلوگیری از خرابی انژکتور باید عادات بدی مانند رانندگی طولانی با سوخت کم، تعویض دیربهدیر فیلتر بنزین و ... را کنار بگذارید.
گاهی اوقات ممکن است چراغ چک خودرو به دلیل نصب نادرست دزدگیر روشن شود. دلیل آن هم این است که کامپیوتر خودرو سیستمهای نصبشده را بهعنوان یک عامل مخرب شناسایی میکند و چراغ چک را روشن نگه میدارد. همچنین نصب نادرست دزدگیر یکی از علل برقدزدی خودرو و خالی شدن باتری محسوب میشود.
هر خودرو دارای چند سیستم خلأ است که کارهای مختلفی انجام میدهند. اگر خودرو هنگام کارکردن درجا میزند یا دور موتور بالا میماند، احتمالا در سیستم خودرو نشتی خلأ وجود دارد.
ابتدا خودرو را پارک کنید؛ سپس با پاسخ به سؤالات زیر دلیل وقوع این مسئله را بررسی کنید.
آیا بهتازگی بنزین زدهاید؟
شل بودن درپوش باک بنزین ممکن است باعث روشن شدن چراغ چک شود. البته چراغ چک بلافاصله پس از بستن درپوش باک خاموش نمیشود.
آیا خودرو تکان میخورد یا میلرزد؟
لرزش خودرو و روشن شدن چراغ چک میتواند به دلیل خاموش شدن شمعها رخ دهد. در این صورت بهتر است خودرو را با کمک یک یدککش به مکانیکی ببرید.
آیا با روشن شدن چراغ چک، صدای عجیبی شنیدید؟
اگر جواب این سؤال بله است و فاصله زیادی تا مکانیکی دارید، بهتر است خودرو را با یدککش به مکانیکی منتقل کنید.
آیا چراغ چک چشمک میزند؟
چشمکزدن چراغ چک معمولاً نشانگر مشکل جدیتری در خودرو است؛ مثل داغ شدن بیشازحد موتور که میتواند ضررهای جبرانناپذیری به دنبال داشته باشد. درصورت چشمک زدن چراغ چک، حتماً خودرو را متوقف کنید و با مکانیک تماس بگیرید.
دلیل روشن شدن چراغ چک خودرو هرچه باشد، شما به عنوان راننده باید به سرعت پیگیر موضوع و رفع مشکل شوید. روشن شدن چراغ چک به این معناست که اتومبیل شما در وضعیت نامناسبی قرار دارد. ممکن است یکی از قطعات دچار مشکل شده باشند و این مشکل به سایر قسمتها نیز سرایت پیدا کند.
امروزه که خودروها به کامپیوتر و سیستمهای برقکشی پیشرفته مجهز شدهاند، یافتن دلایل روشن شدن چراغ چک کار سختی نیست. یک مکانیک خبره با استفاده از دستگاه دیاگ، میتواند به راحتی و به سرعت مشکل پیش آمده در اتومبیل شما را متوجه شود. برای رفع مشکل نیز لازم است تا برخی قطعات خودرو باز شوند و قطعه معیوب تعویض شود.
چراغ زرد نشاندهنده مشکلی غیراضطراری و چراغ قرمز نشاندهنده مشکلات جدیتری است که فوراً باید به آن رسیدگی شود.
وقتی چراغ چک خودرو روشن میشود، موتور در وضعیت کارکرد غیربهینه قرار خواهد گرفت. کامپیوتر خودرو بدترین وضعیت کاری را در نظر میگیرد، در نتیجه مصرف سوخت خودرو به طرز چشمگیری افزایش خواهد یافت.
روشن شدن چراغ چک خودرو لزوماً به معنای این نیست که خودرو نیاز به تعمیر دارد. گاهی مشکلاتی ساده مانند شل بودن درپوش باک بنزین باعث وقوع این موضوع میشود که به راحتی قابل حل است. البته در بیشتر مواقع روشن شدن چراغ چک موتور نشانه مشکلی جدی است که باید در سریعترین زمان رفع شود.
پاسخ ها