بواسیر چیست؟
به زبان ساده می توان گفت بواسیر توده ای گوشتی و متورم است که در اثر گشاد شدن عروق مقعد ایجاد می شود. رگهای وریدی در مجرای مقعد در اثر تحمل فشار زیاد متورم می شوند.
بالشتک های هموروئید در واقع همان عروق مقعدی هستند که به عمل دفع و کنترل مدفوع کمک می کنند. زمانی که بالشتک ها متورم و ملتهب می شوند بیماری هموروئید ایجاد شده است.
انواع بواسیر
انواع بیماری بر اساس نوع عروق درگیر میزان پیشرفته بیماری انواع مختلفی تقسیم می شود که شامل؛
بواسیر داخلی
این بواسیر داخل کانال مقعد است و عروق راست روده درگیر کرده است.
نوع داخلی بواسیر ممکن است با با خونریزی همراه بوده و درد یا علائم دیگری نداشته باشد.
این نوع خود در ۴ درجه مختلف دسته بندی می شود.
- بواسیر درجه یک؛این نوع کاملا داخل مقعد قرار داشته و معمولاً علائم ایجاد نمی کند تنها در برخی بیماران ممکن است با خونریزی همراه باشد.
- درجه ۲: در این حالت میزان التهاب و تورم بیشتر شده زائده گوشتی همراه با دفع مدفوع از مقعد بیرون میزند. زائده خود به خود و بدون نیاز به فشار دست دست به حالت اولیه برمیگردد.
- درجه ۳: در این حالت هموروئید بزرگتر حالت قبل شده و از مقعد بیرون میزند. و فقط با فشار دست به داخل برمیگردد.
- درجه ۴؛در این حالت باید پیشرفته ترین حالت خود رسیده و آنقدر بزرگ شده که فشار دستم به داخل بر نمی گردد. در این حالت بیمار علائم شدیدی را تجربه کرده و معمولاً علاوه بر خونریزی درد، خارش و سوزش نیز همراه می شود.
مدت زمان پیشرفت بیماری از درجه ۱ تا ۴ در بیماران مختلف متفاوت است،ولی پزشکان توصیه میکنند به محض اطلاع از هموروئید در همان مراحل اولیه جهت درمان اقدامات لازم را انجام دهید.
بواسیر خارجی
اگر سیاهرگ های خارج از کانال مقعد(زیر پوست اطراف مقعد) دچار التهاب و تورم شوند،هموروئید از نوع خارجی است. در این حالت معمولاً خونریزی کمتر و درد تورم بیشتری در اطراف مقعد احساس شود.
در صورتی که در بافت هموروئید ای خون لخته شود، ترومبوزه نامیده می شود و درد بسیار شدیدی را ایجاد می کند. ، بواسیر خارجی زائده ای متورم و برجسته است که روی دریچه مقعد و اطراف آن ایجاد میشود. افراد ممکن است همزمان هموروئید داخلی و خارجی داشته باشند.
اگر خون در یک هموروئید خارجی جمع شود و لخته (ترومبوز) ایجاد کند، می تواند منجر به موارد زیر شود:
- درد شدید
- تورم
- التهاب
- یک توده سفت در نزدیکی مقعد
چرا به هموروئید مبتلا می شویم؟
زمانی که سیاهرگ های مقعد تحت فشار کشیده و متسع شوند، تحریک خواهند شد و متورم می شوند.
بالا رفتن سن،بارداری و زایمان،اسهال و یبوست،چاقی و زیاد نشستن مداوم خطر ابتلا به بیماری را افزایش میدهند.
بواسیر چه علائم و نشانه هایی دارد؟
اعمال فشار به مقعد باعث میشود، دیواره سیاهرگ های مقعد به حدی کشیده شود که ملتهب شده و خونریزی کند. به همین جهت هموروئید یکی از اصلی ترین علت خونریزی از مقعد است.
به همین ترتیب درد سوزش خارش و بیرون زدن زائده از مقعد از دیگر نشانه های رایج این بیماری است.
درمان هموروئید
بیماری اغلب در مراحل اولیه با مصرف فیبر نوشیدن آب کافی و ورزش قابل کنترل است. اما اگر درد شدیدی احساس میکنید یا زایده از مقعد بیرون زده،باید از روش های درمان دارویی و جراحی استفاده کنید در ادامه بیشتر به معرفی این درمان ها می پردازیم:
پماد و داروها
پماد ها های مختلفی هستند که جهت تسکین علائم بیماری از درد و خونریزی تا خارش و سوزش موثر هستند. اما این پماد ها تاثیری در از بین بردن کامل بیماری و از بردن زائده مقعد ندارند. رایج ترین پمادها آنتی هموروئید و هیدروکورتیزون هستند.
درمان به روش جراحی سنتی
در صورتی که دیگر روش های درمان موثر نباشند جراحی توصیه می شود.
برای این درمان با استفاده از جراحی توده هموروئید را از مقعد خارج میکنند. این درمان که هموروئیدکتومی نامیده می شود، تحت بیهوشی کامل و در بیمارستان انجام میشود. در اغلب موارد بیمار در همان روز ترخیص خواهد شد.
از آنجا که جراحی سنتی ریسک آسیب به مقعد و بی اختیاری را افزایش میدهد. اغلب پزشکان انجام آن را منع میکنند.
جراحی با استفاده از لیزر
در صورتی که استفاده از دارو موثر نباشد گزینه بعدی جراحی با لیزر است.در این روش نوین با استفاده از نور لیزر جراحی انجام میشود و آسیب به مقعد هم وجود ندارد.
لیزر بواسیر در یک جلسه سرپایی و بدون درد و خونریزی زائده را برای همیشه از بین خواهد برد.
پزشک چگونه بواسیر را تشخیص می دهد؟
پزشک با استفاده از معاینه مقعد می تواند این بیماری را تایید کند. این شامل معاینه مقعد با استفاده از انگشت می شود در این روش پزشک بعد از پوشیدن دستکش و چرب کردن آن مقعد را جهت بررسی بافت غیر طبیعی معاینه می کند.
در مواردی لازم است،کولونوسکوپی و سیگموئیدوسکوپی انجام شود.
ادامه مطلب را در اینجا مطالعه کنید :
پاسخ ها