در صنایع غذایی، کربن فعال خوراکی اغلب استفاده می شود. به بیان دقیق تر، کربن فعال کاربردهای متعددی در صنایع مختلف از جمله بخش غذا و نوشیدنی دارد. ماده ای به نام کربن فعال خوراکی، طعم و عطر قندها از جمله لاکتوز و فروکتوز را کنترل می کند و ترکیبات آلی محلول را از فیلترهای بستر ثابت حذف می کند.
با توجه به کیفیت و صفات متمایز، سطح فعال بالا و استفاده در صنایع مختلف از جمله صنایع غذایی و آشامیدنی. کربن فعال گیاهی ساخته شده از زغال چوب پوسته نارگیل اغلب در صنایع غذایی استفاده می شود.
کربن فعال به دلیل سطح فعال بالای خود دارای یون های مثبت آزاد است که توانایی آن را در جذب آلاینده ها و همچنین مواد مایع و گاز افزایش می دهد.
طعم غذا و نوشیدنی به طور قابل توجهی توسط کربن فعال افزایش می یابد.
در مقایسه با سایر تصفیه کننده ها، کربن ارزان تر است.
در فرآیند تولید غذا و نوشیدنی، کربن فعال هیچ محصول جانبی مضری تولید نمی کند.
کربن فعال به دلیل ظرفیت جذب بالا و توانایی ایجاد پیوند قطبی بین گازها و مایعات، می تواند برای خالص سازی انواع محصولات غذایی مورد استفاده قرار گیرد.
متفاوت از نوع کربن مورد استفاده در سایر صنایع، کربن فعال در صنایع غذایی کاربرد دارد. علاوه بر این، این که چقدر خالص و با کیفیت باشد اهمیت بیشتری دارد. کربن فعال گرانولی و پودری دو شکل از این ماده هستند که بیشترین استفاده را در صنایع غذایی دارند.
در زیر برخی از مهمترین صنایع استفاده از کربن فعال در بخش مواد غذایی آورده شده است:
حذف رنگ و سفید کردن شکر یکی از پرکاربردترین کاربردهای کربن فعال در صنایع غذایی است. قهوه ای رنگ قندی است که از نیشکر تولید می شود. می توان آن را رنگی کرد و با استفاده از کربن فعال می توان کیفیت آن را بالا برد.
در صنایع غذایی از انواع شیرین کننده ها از جمله گلوکز، ساکارز و فروکتوز استفاده می شود. این موارد با کربن فعالی که آسیاب شده یا پودر شده است درمان می شوند. با حذف مواد افزودنی، کربن فعال رنگ و کیفیت این مواد را افزایش می دهد.
تولید آب میوه به شدت به طعم، رنگ و عطر مواد بستگی دارد. برای رسیدن به این هدف، پلی فنول ها و ملانوئیدین های آب میوه باید حذف شوند. کربن فعال برای حذف این عناصر از آب میوه استفاده می شود.
دی اکسید کربن آبجو با استفاده از کربن فعال تا حد زیادی کاهش می یابد. رنگ، بو و کلرامین نیز بهبود یافته است. فعال شد کربن برای کاهش کلر و بهبود رنگ، طعم و بوی نامطبوع در تولید نوشابه ها، سایر نوشیدنی ها، آب مالت دار و آب معدنی، علاوه بر تولید آب میوه و آب مالت استفاده می شود.
دیگر کاربردهای کربن فعال خوراکی در بهبود رنگ گلیسیرین، اسید سیتریک و حذف کافئین از قهوه می باشد.
عوامل موثری که باید هنگام انتخاب کربن فعال برای صنایع غذایی در نظر گرفت.
هنگام انتخاب کربن فعال خوراکی برای استفاده در صنایع غذایی باید ملاحظات زیر در نظر گرفته شود.
1. اندازه ذرات کربن فعال بر میزان جذب آن تأثیر می گذارد.
2. بسته به موادی که باید حذف شوند و مقدار آنها از کربن پودری یا دانه ای استفاده کنید.
3. در صنایع غذایی، کیفیت کربن فعال، ظرفیت جذب و خلوص همه عوامل بسیار مهم هستند.
پاسخ ها