مهدی سامع، مدیرعامل «لوناتو» در یادداشتی برای دیجیاتو جذب سرمایه دیجیکالا را به سود کل اکوسیستم استارتاپی کشور ارزیابی کرده است.
همه ما از شرایط سخت اقتصادی این روزهای ایران آگاهیم. نهتنها استارتاپها، بلکه صنایع بزرگ و سازمانهایی که به بلوغ رسیدهاند نیز برای ادامه مسیر و بقایشان مشکلاتی دارند. صنعت برق، بهعنوان یکی از مهمترین زیرساختهای کشور، با چالشهای بزرگی مواجه است و ناتوانی در تأمین برق کشور در تابستان نشاندهنده مشکلات موجود در سطح کلان است.
از مهمترین عاملان شرایط امروز سرمایهگذارینکردن برای ارتقای زیرساختهای موجود و تأمین نیاز روزافزون برق بوده است. محرومیت از سرمایهگذاری خارجی، تحریمها و مشکلات دیگر این صنایع مهم را با چالشهای جدی مواجه کرده است. همین موضوعات در اکوسیستم استارتاپی کشور نیز تأثیرگذار است و کمبود منابع مالی برای رشد و ارتقای استارتاپها، این صنعت را به مشکلاتی دچار کرده است.
همه این موارد در کنار بسته بودن راههایی، مانند عرضه در بورس برای جذب سرمایههای بزرگتر، سبب رخوت و روزمرگی در اکوسیستم استارتاپی شده است. باتوجهبه بالا بودن هزینه تمامشده پول در کشورمان، چند سالی است که سرمایهگذاری خطرپذیر نیز از رونق افتاده یا اینکه سرمایهگذاریها برای استارتاپ توجیه اقتصادی ندارد.
هنوز مدت زیادی از خرید تپسی از سوی گروه صنعتی گلرنگ نگذشته که خبر فروش 40 درصد از سهام دیجیکالا به همراه اول منتشر شده است. گلرنگ بهعنوان بخش خصوصی و همراه اول که پیشتر با بازوی سرمایهگذاری خود، حرکت اول، در این بازار حضور داشتند، مهمترین قراردادهای سرمایهگذاری چند سال اخیر را منعقد کردهاند.
بازخوردهای اولیه از حضور دولت در دیجیکالا را خواندم و لازم است بگویم که در برخی کشورها دولتها در سرمایهگذاری و خرید سهام استارتاپها نقش فعالی دارند. این نوع سرمایهگذاری معمولاً با هدف حمایت از نوآوری، رشد اقتصادی، ایجاد شغل و توسعه تکنولوژی انجام میشود. باتوجهبه ساختار حکمرانی در ایران، این موضوع دورازذهن نیست. نمونههایی از سهامداری دولتها در استارتاپهای خصوصی در کشورهایی مانند عربستان، سنگاپور و حتی ایالات متحده آمریکا نیز وجود دارد.
صندوقهای سرمایهگذاری دولتی، برنامههای حمایتی و شتابدهندههای دولتی، سرمایهگذاری مستقیم دولت در پروژههای تحقیق و توسعه، خرید سهام در بورس و سرمایهگذاری از طریق شرکتهای دولتی نمونههایی از این موارد هستند.
سرمایهگذاری همراه اول در دیجیکالا حرکت استراتژیک مهمی برای هر دو شرکت محسوب میشود. میتوان این سرمایهگذاری را از چندین جنبه ارزیابی کرد:
یکی از بخشهایی که کمک بزرگی به اقتصاد دیجیتال ایران میکند و کمتر به آن توجه شده، نقدشوندگی بخشی از سهام بنیانگذاران اصلی یا مدیران بالایی این سازمانهاست. خروج «میلاد منشیپور» از تپسی و نقدشوندگی بخشی از سهام سرآوا و واگذاری بخشی از سهام برادران محمدی در دیجیکالا، چرخه پول را در این فضا به راه میاندازد و در بلندمدت میتواند در قالب شرکتهای جدید سرمایهگذاری شود. ذات بنیانگذاران استارتاپها خلق ارزشهای جدید است و این خروجها راههای توسعه اقتصاد دیجیتال را در ایران هموار میکند.
فروش سهام و جذب سرمایه دیجیکالا نهتنها برای خود این شرکت بلکه برای کل اکوسیستم استارتاپی ایران بسیار مهم است. این اتفاق میتواند باعث تسریع رشد اقتصاد دیجیتال، افزایش نوآوری و ایجاد فرصتهای شغلی جدید شود. همچنین نقدشوندگی سهام بنیانگذاران میتواند منجر به سرمایهگذاری مجدد در استارتاپهای جدید و ایجاد ارزشهای تازه در بازار شود. بهطورکلی، چنین حرکتهایی ممکن است اکوسیستم استارتاپی ایران را در برابر چالشهای اقتصادی پویاتر و مقاومتر کنند.
پاسخ ها