در این مقاله به بررسی تفاوت های لول سوئیچ دیاپازونی و خازنی خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.
مشخصات فیزیکی دیاپازون
جنس دیاپازون: دیاپازون ها از فلزات سخت (چِگال) شکل گرفتهاند که در اثر ضربه مکانیکی به یکی از شاخههای آن از خود ارتعاش صوتی ایجاد می کند.
گستره طول موجی دیاپازون: چون بیشتر فیزیک امواج گسیلی دیاپازون ها در ناحیه صوتی انجام میگیرد،بنابراین گستره طول موجی دیاپازون ها به ناحیه صوتی و شنوایی انسان محدود شده و در زمان ارتعاش توسط انسان قابل شنیدن است.
شدت صوت دیاپازون: دیاپازون ها بر حسب جنس،قدرت ضربهای که به آنها وارد میشود و فرکانس صوتی که تولید میکند دارای شدت های متفاوتی هستند که عمدتا درمحدوده شنوایی انسان قرار میگیرند.
مکانیزم دیاپازون
اگر ضربهای به یکی از شاخههای دیاپازون وارد شود بدلیل کوپل بودن انتهای شاخک ها، دیاپازون بصورت یک لوله صوتی بسته عمل میکند و فیزیک امواج در رفت و برگشت به صورت امواج ساکن ظاهر شده که در حالت تشدید نوسانات،صدای صوت آنـرا می شنویم.
اهمیت دیاپازون
اهمیت دیاپازون در دو مورد مشهود است.
1-ارتعاشات آن مشابه یک موجی سینوسی است و اصطلاحا به آن صدای خالص گفته می شود.
2- فرکانس آن همیشه ثابت میماند.
از این دو اصل برای ساخت لول سوئیچ های دیاپازونی استفاده شده است.اگر ارتعاشات دیاپازون بوسیله قطعات الکترونیک پایا شود می توان در کنترل مدارهای الکتریکی مورد استفاده قرار داد.
برای اینکه ارتعاشات دیاپازون پایدار بماند آن را به وسایل الکتریکی به ارتعاش دائم وادار میکنند. اساس این کار مانند اساس کار زنگ اخبار الکتریکی است.منشا حرکت رفت وبرگشتی شاخههای دیاپازون از تحریک شدن یک عنصر پیزوالکتریک مانند کوارتز یا نمک راشل ( Rochelle salt) قرار گرفته در بین دو شاخه دیاپازون می باشد که باعث شده شاخهها بطور متناوب جذب یا رها شوند.
اساس کار لول سوئیچ های رایج در صنعت
می دانیم که کریستال های پیزو الکتریک در اثر ضربه مکانیکی تولید ولتاژ می کند.این قضیه نیز در حالت عکس هم صادق
است.یعنی در اثر اعمال ولتاژ،کریستال شروع به نوسان می کند.
همانطور که در بخش های قبلی بیان گردید تعدادی عنصر پیزوالکتریک در میان شاخک های دیاپازون قرار گرفته است.برای ایجاد نوسان پایا به تعدادی
از آن ها ولتاژ اعمال شده که با فرکانس مشخصی در حدود 50 تا 100 هرتز شروع به ارتعاش می کنند و تعدادی دیگر از پیزوالکتریک ها،از ولتاژ ایجاد
شده درآن ها در اثر ضربات مکانیکی،به عنوان فیدبک مورد استفاده قرار می گیرند.
هر زمان تغذیه ترانسمیتر اعمال شود،شاخک ها شروع به نوسان می کنند.حال هر زمان که سطح سیال با چنگال ها در تماس کامل قرار گیرد باعث می
شود که فرکانس آنها دمپ شده و لرزش متوقف شود.توقف شدن لرزش باعث ایجاد یک اختلاف فرکانس میان پیزوالکتریک های لرزاننده و پیزوالکتریک
های فیدبک می شود.با استفاده از این اختلاف فرکانس می توان در طبقات بعدی مدار به یک رله فرمان قطع یا وصل ارسال کرد.
برخی از ویژگی های لول سوئیچ دیاپازونی
♦ تشخیص نقطه ای سطح مایعات و جامدات
♦ بسیار مناسب برای مایعات و جامدات پودری
♦ مورد استفاده در دما و فشارهای بالا
♦ بعضی از کدها مناسب جهت استفاده در مناطق قابل انفجار(EX)
♦ دارای سیگنال های خروجی متنوع: رله ای،ترانزیستوری(PNP)،فرکانسی(PFM)،نامور،جریانی(8/16 میلی آمپر)،شبکه(پروفیباس)
♦ دارای سایز و کانکشن های مکانیکی متنوع
♦ قابلیت نصب بصورت افقی و عمودی
کاربردهای لول سوئیچ دیاپازونی در صنعت | جامدات و مایعات
♦ هشدار High Level
♦ هشدار Low Level
♦ حفاظت از پمپ
♦ تشخیص نشت
♦ هشدار سرریز شدن مخازن
♦ کنترل خط تغذیه اصلی
♦ کنترل پرکن / تخلیه مخازن
♦ نظارت بر روانکاری
♦ نظارت بر آب خنک کننده
♦ نظارت بر ولوهای ON/OFF
♦ تشخیص سطح روغن
♦ تشخیص سطح مواد درشت دانه
لول سنج خازنی چگونه عمل میکند؟ در سنسورهای ارتفاع خازنی، یكی از صفحات خازن، الكترودی است كه وارد تانك می شود و صفحه دوم میتواند یك الكترود دیگر و یا دیواره فلزی تانك باشد . الكترود دوم یا دیواره تانك به پتانسیل زمین وصل شده و الكترود مرجع نامیده می شود. با بالا رفتن ارتفاع مایع در مخزن، ثابت دی الكتریك افزایش یافته و در نتیجه با اندازه گیری آن، میزان ارتفاع مایع در مخزن محاسبه می شود. کاربرد لول سنج خازنی همچنین در تانكهای مخروطی و یا تانكهای كروی حتی اگر تانك از فلز ساخته شده باشد، به دلیل اینكه فاصله بین دیواره تانك و الكترود در طول این خازن ثابت نمی ماند و درنتیجه نتیجه خطی نخواهد شد، یك مرجع موازی با الكترود لازم است . همچنین در سیالاتی كه دارای ثابت دی الكتریك كم هستند، نیز باید از الكترود مرجع استفاده كرد، زیرا این مرجع به الكترود نزدیكتر است و تغییر ظرفیت بر واحد طول در مقایسه با حالتی كه دیواره تانك، مرجع می باشد، بیشتر خواهد بود . معمولاً در مواردی كه نیاز به الكترود دوم می باشد، از الكترودهای هم مركز به شكل استوان های، در این سیستم ها استفاده میشوند.
برای كاربردهایی كه سیال فرآیندی رسانا است سطح میله توسط یك عایق از سیال جدا می شود . در این روش، خود سیال نقش سطح دیگر خازن مورد نظر را ایفا میكند.
یكی از محاسن Probe های استوانه ای هم مركز این است كه می توانند در یك تانك كوچكتر با همان سیال فرآیندی مورد نظر در خارج از محل نصب، كالیبره شوند ولی معمولاً سایر Probe ها، باید بعد از نصب نهایی در محل، كالیبره شوند.
ثابت دی الكتریك برخی مواد با دما تغییر می كند. البته، عموماً مواد با دی الكتریك بالا كمتر تحت تاثیر دما قرار میگیرند. اگر دمای فرآیند تغییر كرد، توصیه میشود كه سنسور دوباره كالیبره شود.
تخریب كننده ترین عامل در اندازه گیری با استفاده از روش خازنی تشكیل build up از نوع رسانا بر روی الكترود میباشد كه باعث تغییر ابعاد و شكل هندسی پروب اندازه گیری می شود. تشكیل build up نارسانا معمولاًچندان مهم نیست و با كالیبراسیون مجدد قابل رفع خواهد بود. مزایای لول سنج های خازنی
پاسخ ها