چشم انتظار رقم خوردن یک اتفاق تاریخی؛ کیروش ایران را به سید دو میبرد!(گزارش)؛ رقابت تیمها برای کسب 18 سهمیه باقیمانده جام جهانی 2022 در شش قاره در اوج حساسیت دنبال میشود.
به گزارش ورزش، ایران تیم بیستویکم رنکینگ فیفا در حالی سه مسابقه آخر مقدماتی جام جهانی را مقابل امارات، کره جنوبی و لبنان برگزار میکند که فارغ از تشریفاتی بودن آن مسابقات در راه رسیدن به جام جهانی، ضروری است برای حفظ و ارتقای جایگاه خود در رنکینگ تلاش نماید.
طبق روال گذشته در قرعهکشی جام جهانی، فیفا در نظر دارد سیدبندی تیمهای حاضر در مرحله پایانی جام جهانی را بر اساس جایگاه تیمها در رنکینگ انجام دهد. در شرایط کنونی حضور ایران در سید سوم مسابقات تقریباً قطعی به نظر میرسد و چه بسا نتایج تیم ملی و شرایط سایر تیمهای صعودکننده به جام جهانی به شکلی رقم بخورد که حکم به ارتقای ایران در سیدبندی و صعود آن به گلدان دوم دهد. جایی که بر اساس احتمالات ممکن است گروه راحتتری را برای ایران در معتبرترین مسابقات فوتبال ملی بههمراه داشته باشد.
در این یادداشت به بررسی آخرین نتایج در مسابقات انتخابی جام جهانی و وضعیت تیمهای دارای شانس صعود در قارههای مختلف پرداختهایم.
تاکنون از قاره اروپا ده تیم آلمان(با رنکینگ جهانی 12)، دانمارک(9)، فرانسه(3)، بلژیک(1)، کرواسی(15)، اسپانیا(7)، صربستان(23)، انگلیس(4)، سوییس(13) و هلند(10) مسافران قطر 2022 هستند. سه تیم باقیمانده از سهمیهی این قاره از سه مسیر چهار تیمی به شرح زیر انتخاب میشوند:
ولز(19) – اتریش(31) / اسکاتلند(38) – اوکراین(25): در این مسیر تنها تیم ولز از نظر رنکینگ بالاتر از ایران قرار دارد که صعودش به جام جهانی قطر با فرض اینکه جایگاه تیمها در رنکینگ دو ماه آینده تغییر نکند در سیدبندی به ضرر ایران تمام میشود.
روسیه(34) – لهستان(27) / سوئد(18) – چک(32): در مسیر دوم تیم سوئد فعلا در رنکینگ فیفا سه پله بالاتر از تیم ملی قرار گرفته است که برای صعود به جام بیستودوم کار بسیار سختی در رقابت با سه تیم دیگر دارد.
پرتغال(8) – ترکیه(37) / ایتالیا(6) – مقدونیه شمالی(67): در دشوارترین مسیر پلیآف قاره اروپا دو تیم ایتالیا و پرتغال در ردههای ششم و هشتم فیفا هستند که بسیار بعید به نظر میرسد هر دو تیم از این مسیر حذف شوند.
بنابراین بزرگترین مانع اروپایی ایران برای حضور در گلدان دو قرعهکشی، صعود ولز، سوئد، ایتالیا و پرتغال به جام جهانی است.
دو بازی باقیمانده تیمهای این قاره اوایل فروردین 1401 و تنها چند روز پیش از انجام قرعهکشی برگزار میشود.
در قاره آفریقا پنج دوئل رفت و برگشت برای معرفی پنج نماینده این قاره باقی مانده که تنها بازی سنگال – مصر به دلیل اینکه سنگال فعلاً یک پله بالاتر از ما در رنکینگ فیفا قرار دارد برای تیم ملی ایران اهمیت دارد.
سنگال(20) – مصر(45) / کامرون(50) – الجزایر(29) / غنا(52) – نیجریه(36) / کنگو(64) – مراکش(28) / مالی(53) – تونس(30)
لذا صعود مصر به جام جهانی با کارلوس کیروش میتواند یک خبر خوب برای تیم ملی ایران باشد.
در آمریکای شمالی، مرکزی و حوزه دریای کارائیب کونکاکاف تیمهای کانادا(40)، آمریکا(11) و مکزیک(14) و پاناما (63) در فاصله 4 بازی به پایان مسابقات در جایگاه اول تا سوم مقدماتی قرار گرفته و شرایط بهتری نسبت به دیگر تیمها دارند این در حالی است که ایالات متحده و مکزیک در جایگاههای 11 و 14 در رنکینگ فیفا قرار داشته و بعید است در دو ماه و بازیهای باقیمانده نتایجی رقم بخورد که جایگاه خود را در جدول مسابقات مقدماتی و همچنین رنکینگ فیفا از دست بدهند. تیم چهارم این منطقه در مرحله پلیآف با نماینده اقیانوسیه روبهرو میشود.
در قاره آمریکای جنوبی دو تیم برزیل(2) و آرژانتین(5) صعود خود را قطعی کردند و تیم اکوادور(46) که جایگاه مناسبی در رنکینگ جهانی ندارد وضع بهتری نسبت به سایر رقبا برای صعود به جام جهانی دارد. تیمهای پرو(22)، اروگوئه(17)، کلمبیا(16)، شیلی(24)، بولیوی(77) و پاراگوئه(43) نیز شانس صعود دارند. در این قاره در سه بازی باقیمانده عدم توفیق اروگوئه و کلمبیا در راه صعود به قطر میتواند برای ایران حائز اهمیت باشد.
در آسیا نیز صعود تیمها تا حد زیادی مشخص شده و تأثیری در جایگاه ایران و سیدبندی نهایی نخواهد داشت. تیمهای عربستان(51)، ژاپن(26)، کرهجنوبی(33)، استرالیا(35) و امارات(69) از شانس بیشتری برای حضور در جام جهانی برخوردار بوده و تیمهای لبنان، عراق، سوریه، عمان و چین هرچند اندک اما همچنان از شانس صعود برخوردارند. تیم پنجم آسیا با تیم پنجم آمریکای جنوبی بر سر دو سهمیه آخر حضور در جام جهانی بازی میکند.
تمام تیمهای حاضر در پلیآف (تیم پنجم آسیا، تیم پنجم آمریکای جنوبی، تیم چهارم آمریکای شمالی و مرکزی و نماینده اقیانوسیه)، به دلیل اینکه بازیهای پلیآف بعد از قرعهکشی برگزار میشود فارغ از قرارگرفتن در هر جایگاهی از رنکینگ فیفا در گلدان چهارم قرار میگیرند.
تا روز 9 فروردین 1401 چهره 30 تیم حاضر در جام جهانی مشخص شده و در روز جمعه 12 فروردین مراسم قرعهکشی تیمها در قطر برگزار میشود. خرداد 1401 دو بازی پلیآف در قطر به انجام میرسد.
سناریوی مناسب ایران در سیدبندی
گلدان یک:
قطر(48) - بلژیک(1) – برزیل(2) – فرانسه(3) – انگلیس(4) – آرژانتین(5) – اسپانیا(7) –ایتالیا(6) یا پرتغال(8)
گلدان دو:
دانمارک(9) – هلند(10) - آلمان(12) – سوییس(13) – کرواسی (15) – آمریکا (11) – مکزیک (14) – ایران(21)
گلدان سه: صربستان (23)- ...
گلدان چهارم: ...
جمعبندی
اگر صعود یکی از دو تیم ایتالیا و پرتغال و صعود تیمهای آمریکا و مکزیک را به جام جهانی قطعی بدانیم، گلدان دوم مسابقات تنها یک ظرفیت خالی دارد. چنانچه فرض کنیم رنکینگ تیمها در دو ماه باقیمانده تا قرعهکشی تغییری نداشته باشد، شرط تحقق سناریوی فوق و راهیابی ایران به گلدان دو این است که اولاً در قاره آمریکای جنوبی تیمهای کلمبیا و اروگوئه موفق به صعود مستقیم به جام جهانی نشوند، ثانیاً تیمهای ولز و سوئد از قاره اروپا در مسیر سخت خود در راه صعود به جام جهانی ناکام شوند و ثالثاً در قاره آفریقا سنگال در پلیآف مقابل مصر شکست بخورد. (در این سناریو حضور یکی از دو تیم ایتالیا و پرتغال در جام جهانی قطعی در نظر گرفته شده است). در غیر اینصورت تیم ملی فوتبال ایران در گلدان سوم قرعهکشی جام جهانی قرار میگیرد.
از آنجا که معیار فیفا برای چیدن تیمها در گلدانهای قرعهکشی رنکینگ ماهانه این فدراسیون جهانی است، در دو ماه باقیمانده تا زمان قرعهکشی تیمهای صعودکرده و تیمهای دارای شانس صعود در تلاشند برای رسیدن به گلدان بالاتر و احتمال قرعه مناسبتر بهترین نتایج ممکن را برای ارتقاء جایگاه خود در رنکینگ کسب نمایند.
تیم ملی ایران میکوشد با پیروزی در سه مسابقه آینده مقابل امارات، کره جنوبی و لبنان ضمن ثبت یک رکورد بینظیر و تکرارنشدنی در صعود به جام جهانی، جایگاه خود را نیز در رنکینگ فیفا ارتقا دهد. این در حالی است که رقبای اروپایی در این مقطع بازی رسمی در تقویم فیفا نداشته و این بهترین فرصت برای تصاحب جایگاه آنها در رنکینگ به حساب میآید. از طرف دیگر رقبای مستقیم ما برای قرارگیری در گلدان دوم قرعهکشی تیمهای سنگال، ولز، سوئد، کلمبیا و اروگوئه هستند که ناکامی آنها در رسیدن به جام جهانی احتمال حضور ایران در گلدان دوم را تقویت مینماید.
پاسخ ها