طلاق؛ راهی شرعی و قانونی برای پایان دادن به ازدواجی است که در آن زندگی، طرفین با یکدیگر به مشکل بر خورده اند و اختلافات و مشکلات آنها حل نمیشود و ادامه زندگی ممکن نیست. امروزه طلاق راهی برای خاتمه رابطه زناشویی بین زن و مرد شناخته میشود و یکی از مرسوم ترین دعاوی حقوقی است که در دادگاه ها مطرح میشود. همانگونه که برای ازدواج و صیغه عقد نیاز به شاهد عاقل و بالغ هست برای جدایی و صیغه طلاق هم حداقل باید دو مرد عاقل و بالغ به عنوان شاهد حضور داشته باشند.
انواع طلاق بر اساس درخواست کننده آن
هر چند همانطور که گفته شد طلاق حق مرد است اما زن هم میتواند درخواست طلاق کند و یا اینکه هر دو به این نتیجه برسند که توافقی از هم طلاق بگیرند.
برای در خواست طلاق از طرف مرد باید تشریفاتی طی شود همانگونه که در ماده 1133 قانون مدنی بر این نکته تاکید شده است که :مرد میتواند با رعایت شرایط مقرر شده در این ماده با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.
آقایان برای اینکه بتوانند همسر خود را طلاق بدهند باید به دادگاه در خواست گواهی عدم امکان سازش بدهند و در صورتیکه به محکمه ثابت کند که امکان ادامه زندگی مشترک برای او نیست، این گواهی به مرد اعطا میشود و در این بین مرد باید در جلسات دادگاه شرکت نموده و تمام حق و حقوق زن از جمله مهریه، نفقه، نحله و غیره را بپردازد.
طلاق از طرف خانمها از دو راه ممکن میباشد که عبارت است از : وکالت در طلاق یا به عبارتی داشتن حق طلاق و دوم اینکه شرایط عسر و حرج و یا شرایط دیگر را داشته باشد تا بتواند از دادگاه حکم طلاق بگیرد که هر کدام را به تفضیل توضیح خواهیم داد.
1- وکالت در طلاق یا داشتن حق طلاق: آقایان میتوانند به همسر خود در قالب سند رسمی وکالت بدهند که بدون نیاز به حضور آقا از او طلاق بگیرد، هر چند داشتن این وکالت نامه به این معنی نیست که زن هر زمانی که بخواهد میتواند طلاق بگیرد بلکه باید تشریفات طلاق را طی کند.البته در صورت اعطای حق طلاق به زن این حق از آقا سلب و ساقط نمیشود.
وکالت به دو صورت به زن داده میشود: هنگام عقد و در دفترخانه یا محضر حق طلاق به زن داده میشود، که در آن زمان غیر از اسناد ازدواج مدارک دیگری لازم نیست. یا اینکه بعد از ازدواج به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند و مرد به زن وکالت طلاق بدهد. که برای انتقال این حق به زن اصل عقدنامه ،شناسنامه و کارت ملی زوجین نیاز است.
توافقات طلاق توافقی
مهم ترین موضوع در این نوع طلاق مذاکرات و به نتیجه رسیدن زوجین بر سر موضوعات مربوط به توافقات مالی و غیر مالی است. در ادامه چند مورد از مهمترین و اساسی ترین توافقات طلاق توافقی را برای شما توضیح می دهیم:
الف) نفقه در طلاق توافقی: نفقه در صورتی به خانم تعلق میگیرد که تمکین خاص و عام را انجام داده باشد. منظور از تمکین خاص انجام امور زناشویی و تمکین عام انجام امور منزل است. اگر توافق طرفین مبنی بر پرداخت نفقه باشد قابل اجرا میباشد.
ب) استرداد جهیزیه در طلاق توافقی: یکی از موضوعات مطرح در طلاق جهیزیه است. به صورت قانونی هر یک از زوجین که وسایل منزل را خریداری کرده استدر زمان جدایی میتواند اسباب مورد نظر را با خود ببرد.
ج) مهریه در طلاق توافقی: مهریه اصلی ترین توافق مالی زوجین در طلاق میباشد که حتما باید بررسی شود. باور اشتباهی که رایج است مبنی بر اینکه در طلاق توافقی مهریه به خانم تعلق نمیگیرد بسیاری را به اشتباه می اندازد. در طلاق توافقی خانم میتواند مهریه خود را کامل دریافت کند.
د) حضانت فرزند: حضانت فرزند در طلاق توافقی از دیگر موارد با اهمیت و قابل توجه است. حضانت قانونی فرزند دختر و پسر تا 7 سالگی با مادر است. حضانت فرزند دختر از 7 تا 9 سالگی با پدر و فرزند پسر از 7 تا 15 سالگی با پدر میباشد بعد از این سن از مدار حضانت خارج میشوند و اگر خانم و آقا توافقی داشته باشند که به مصلحت فرزند آسیبی وارد نکند میتوانند توافق را به وکیل خود اعلام کنند.
برای مطالعه کامل این مقاله انواع طلاق کلیک کنید
منبع: وکیل از ما
پاسخ ها