موسسه چیست؟
در واقع موسسات و هدف از تشکیل آن امور تجاری نیست بلکه برای امور علمی ، ادبی ، خدماتی و غیره تشکیل می گردند . همانطور که در ماده 584 قانون تجارت و ماده 1 ایین نامه اصلاحی ثبت تشکیلات و موسسات غیر تجاری مصوب 1337 بیان شده است این موسسات از تاریخ ثبت در اداره ثبت شرکت ها شخصیت حقوقی پیدا می کنند و دارای مجمع عمومی و عادی و اظهارنامه نیز هستند . تشکیلات و موسسات مزبور می توانند عناوینی از قبیل انجمن، کانون یا بنگاه داشته باشند.
موسسات بر سه اساس تقسیم می شوند:
مالکیت
هدف
نوع فعالیت
موسسات بر حسب مالکیت بر سه بخش هستند.
موسسه خصوصی
موسسه عمومی
موسسه تعاونی
موسسات برحسب هدف به دو دسته موسسات انتفاعی و غیر انتفاعی تقسیم می شوند.
موسسه انتفاعی: موسساتی هستند که برای جلب سود و منفعت بین شرکا ایجاد شوند. مثل: موسسه فنی و ….
موسسه غیر انتفاعی: هدفشان کسب سود و منافع و تقسیم آن بین اعضا خود نباشد . برای ثبت این گونه از موسسات نیاز به اخذ مجوز از سازمان مربوطه می باشد. که به دو نوع موسسات خصوصی و عمومی تقسیم می شوند . مثل: انجمن ها، اتحادیه ها، احزاب و غیره.
موسسات برحسب نوع فعالیت به سه دسته تقسیم می گردد:
خدماتی
بازرگانی
تولیدی
موسسه چیست؟
شرکت چیست؟
شرکت های تجاری، اجتماع دو یا چند شخص حقیقی یا حقوقی به منظور انجام عملیات تجاری و کسب سود را گویند.شرکت هایی که هدف از تاسیس آن ها تجارت نیست و اعمال تجاری انجام نمی دهند،شرکت های حقوقی یا مدنی نامیده می شوند.
شرکت های تجاری به موجب ماده 20 قانون تجارت بر هفت قسم به شرح ذیل طبقه بندی شده اند. هر کدام از این شرکت ها برای ثبت شدن نیاز به ارائه مدارک و شرایط خاصی دارند. در واقع افراد با توجه به نیاز خود در زمینه های مختلف و نوع فعالیت تجاری که قرار است انجام دهند، می توانند یک نوع شرکت را انتخاب کرده و آن را به صورت رسمی به ثبت برسانند.
شرکت های سهامی
شرکت های با مسئولیت محدود
شرکت های تضامنی
شرکت های نسبی
شرکت های مختلط سهامی
شرکت های مختلط غیر سهامی
شرکت های تعاونی تولید و مصرف
شرکت چیست؟
مزیت های ثبت شرکت کدام است؟
ثبت شرکت می تواند مزیت های بسیار زیادی داشته باشد. علاوه بر بالا بردن ارزش و اعتبار کسب و کار در صورتی که بتوانید شرکت خود را به صورت رسمی و قانونی به ثبت برسانید، می توانید از امتیاز شرکت در مناقصه ها و مزایده ها استفاده نمایید. شرکت هایی سهامی خاص می توانند ارزش و اعتبار بیشتری برای شرکت در این مناقصه ها داشته باشند.
علاوه بر این اعطای نمایندگی به کسب و کار ها و شرکت ها می تواند از دیگر مزیت هایی باشد که با ثبت شرکت و کسب و کار می توانید به آن برسید.
تفاوت موسسه و شرکت
با توجه به تعریفی که از شرکت و موسسه انجام شد، می توانیم بگوییم که اصلی ترین تفاوت شرکت و موسسه در نوع فعالیت و خدماتی است که ارائه می کنند. البته در ادامه به صورت کامل تر، تفاوت موسسه و شرکت را مورد بررسی قرار می دهیم.
اهداف موسسه و شرکت
ثبت شرکت با هدف انجام امور تجاری و رسیدن به سود و سرمایه بیشتر انجام میشود درحالیکه موسسه، نهادی است که برای مقاصد غیرتجاری از جمله امور ادبی، فرهنگی، هنری، علمی، آموزشی، حقوقی، ورزشی، خیریه و… تشکیل میشود؛ اعم از آنکه قصد سودآوری داشته باشد یا نداشته باشد.
تفاوت موسسه و شرکت در نوع فعالیت
موضوع فعالیت موسسه میتواند هر یک از فعالیتهای غیرتجاری از جمله امور فرهنگی، هنری، علمی، آموزشی، ادبی، ورزشی، خیریه، حقوقی و… باشد. ولی موضوع فعالیت شرکت حتما امور تجاری است. امور تجاری در ماده ۲ قانون تجارت نام برده شدهاند مانند تصدی به امور صرافی و بانکی، تصدی به حمل و نقل، خرید و تحصیل مال منقول به قصد فروش یا اجاره و… . سایر فعالیتها که در قانون ذکر نشدهاند، غیرتجاری محسوب میشوند. بنابراین هنگام ثبت شرکت یا موسسه در اداره ثبت شرکتها باید موضوع فعالیت را به صورت دقیق مشخص کنید.
تفاوت در انواع شرکت و موسسات
موسسات باتوجه به هدف و نوع فعالیت به دو دسته تقسیم میشوند:
موسسات انتفاعی: هدف این نوع موسسات، کسب سود و منفعت از فعالیتهای غیرتجاری است مانند موسسات حقوقی، آموزشگاههای علمی و فنی و حرفهای و هنری، آموزشگاه زبانهای خارجی، موسسات کاریابی، مدارس غیرانتفاعی.
موسسات غیرانتفاعی: هدف این نوع موسسات، خیرخواهانه است و درصدد کسب سود نیستند؛ مانند خیریهها، انجمنها، صندوقهای قرضالحسنه، سازمانهای مردم نهاد(NGO).
درصورتیکه شرکتهای تجاری طبق قانون تجارت به ۷ نوع تقسیم میشوند که عبارتاند از:
شرکت سهامی عام و خاص
شرکت با مسئولیت محدود
شرکت تضامنی
شرکت نسبی
شرکت مختلط سهامی
شرکت مختلط غیر سهامی
شرکت تعاونی
تفاوت موسسه و شرکت
حداقل تعداد سهامداران/شرکا
حداقل تعداد شرکا برای ثبت شرکت تجاری باتوجه به نوع آنها متفاوت است. به عنوان مثال برای ثبت شرکت بامسئولیت محدود، حداقل ۲ نفر و برای ثبت شرکت سهامی خاص، حداقل ۳ سهامدار لازم است. در صورتیکه برای ثبت موسسات اعم از انتفاعی و غیرانتفاعی، حداقل ۲ شریک کافی است.
تفاوت موسسه با شرکت در مالیات
موسسات غیرتجاری در صورتیکه دارای فعالیت انتفاعی باشند مانند موسسات حقوقی، آموزشگاههای فنی و حرفهای و … مشمول مالیات میشوند. بنابراین موسسات غیرانتفاعی مانند خیریهها از پرداخت مالیات معاف هستند. ولی همه انواع شرکتهای تجاری باید مالیات پرداخت کنند و در صورت عدم توجه به مقررات مالیاتی، جریمه میشوند.
پاسخ ها