محرمیان مدعی است برنامههای خاصی برای حمایت از فینتکها و نوآوری در دوره جدید درنظر گرفتهشدهاست.
معاون فناوریهای نوین بانک مرکزی در تشریح سند رهنگاشت این نهاد برای توسعه نوآوری و حوزه فینتک اعلام کرد اقدامات مهمی در چهار بازه زمانی انجام خواهد شد. او تشکیل کانون از متخصصین حوزه فینتکی و تلاش برای ایجاد یک رگولاتور واحد برای تمامی ابعاد این حوزه را از جمله موضوعهای مهم این سند اعلام کرد.
«مهران محرمیان» در روز دوم همایش سالانه بانکداری الکترونیک و نظامهای پرداخت با تأکید بر اینکه اقدامات بانک مرکزی در در خصوص بحث حمایت از نوآوری در سالهای گذشته کافی نبود اعلام کرد برنامههای خاصی برای حمایت از فینتکها و نوآوری در دوره جدید درنظر گرفتهشدهاست. به گفته محرمیان برای این موضوع جلسات متعددی با بازیگران فعال این صنعت برگزار شدهاست و آنها همچنان بهدنبال دریافت بازخوردها از سوی جامعه فعالین نوآوری و فینتکی کشور هستند.
محرمیان گفت دو عامل کشش تقاضا و فشار فناوری باعث شده که بانک مرکزی روی این حوزه تمرکز مضاعفی داشته باشد: «موضوع مهم اینست که ما بهَنوان نهاد رگولاتور چقدر میتوانیم این فضا را دنبال کنیم و از نوآوری عقب نمانیم. واقعیت اینست که رگولیشن همیشه از بازار عقبتر است اما باید تاحد ممکن این موضوع را کم کرد.»
اما مولفههای بنیادین در زیستبوم فینتک ایران چیست؟ او در پاسخ به این پرسش اعلام کرد: «زیرساخت، مشتریان، کسبوکارها، سرمایهگذاری، سرمایههای انسانی و مقررات مولفههای بنیادین این زیستبوم است. مسائل اختصاصی صنعت فینتک نیز به اعتبارسنجی، مدیریت مالی، بلاکچین، امنیت، وامدهی و... منتج خواهد شد. البته نکاتی هم وجود دارد که مسائل عمومی حوزه فینتک است؛ مانند مشتریان و نهادهای ناظر و سرمایه انسانی و...»
محرمیان با طرح این پرسش که راهبردهای بانک مرکزی در این سند چیست؟ اعلام کرد: «توسعه رگتک، ایجاد نظام جدید اعتبارسنجی، سندباکس و تسهیلگری و همچنین بحث نهادسازی که هدفش رصد وضعیت این زیستبوم است.»
به گفته محرمیان بانک مرکزی برای بستر سرمایهگذاری گسترده در فینتکهای بومی نیز برنامههایی دارد: «شناسایی و تقویت کانالهای تامین مالی نهادهای مالی متناسب با نیاز فینتکها و فراهم کردن بستر حضور فینتکها در رویدادهای بینالمللی.»
او تأکید کرد آنها قصد دارند تا بستر همافزایی بین بازیگران اصلی زیستبوم مالی کشور ایجاد کنند که این کار را با کمک پنجره واحد و اتصال سامانههای اطلاعاتی انجام میدهند:
«مواردی چون تسعه زیستبوم با قرقراری روابط همافزا میان عناصر آن و همچنین ساماندهی و چلوگیری از رشد بیرویه قوانین و مقررات بخشی صنعت فینتک با ارائه لوایح و تهیه پیشنهاداتی با محوریت کلان صنعت و در نهایت به دنبال این هستیم که زمینه سازی برای شکلگیری رگولاتور واحد در صنعت فینتک رخ بدهد تا هماهنگسازی بیننهادی راحتتر صورت بگیرد.»
در این رهنگاشت تأکید شده که بانک مرکزی قصد دارد تا تعامل مستمر با فعالین فینتکی داشتهباشد و یک سامانه برخط راهاندازی کرد تا اطلاعات زیستبوم صنعت فینتک در آن درج شود. بهگفته محرمیان یک کانون از صاحبنظران و کارشناسان متخصصین فینتکی نیز باید ایجاد شود که در این رهنگاشت به آن اشاره شده است.
اولویتهای زمانی مواردی که در این رهنگاشت آمده نیز به چهار مرحله تقسیم میشود. در گام اول زیرساختها پیش میرود و در گام دوم نیز بحث ساماندهی و تسهیل ورود مطمئن نوآوری فناوریهای مالی و همچنین کمک به تکمیل پنجره واحد و حضور فینتکها در رویدادهای بینالملللی و سامانه برخط آمار اطلاعات صنعت فینتک رخ خواهد داد. در گام سوم تدوین قوانین و شفاف و کمک به حوزه رگتک و همچنین بهبود فضای کسبوکار را پیش خواهد گرفت. در گام نهایی نیز بانک مرکزی بهدنبال تدوین سند توسعه می فینتک و رشد سرمایهگذاری موسسات بزرگ و جذب نخبگان در زیستبوم و انجام اقدمات اولیه برای شکلگیری تنظیمگر واحد رخ خواهد داد.
بر اساس آنچه برنامه بانک مرکزی مشخص کرده تعیین ساختار رصد و پایش رمزداراییهاو کارگروه متدهای نوین پرداخت تا پایان سال رخ خواهد داد. همچنین تدوین چارچوب لندتکها تا آخر سال انجام خواهد شد اما تدوین چارچوب توسعه بانکداری باز و رگتگ و سوپتک در سال آینده انجام خواهد شد.
چارچوب فعالیت در زمینه تبادل رمزارز نیز در سال آینده در دستور کار بانک مرکزی است و مقررات واردات با استفاده از رمز نیز در اوایل سال آینده با همکاری وزارت صمت و بانک مرکزی رخ خواهد داد. بحث پرداخت اشیا نیز برنامه بلند مدتی است که بانک مرکزی در سال ۱۴۰۵ به سمت آن خواهد رفت چرا که دور از ذهن نیست در آینده نهچندان دور، خود اشیا هم صاحب حساب بانکی شوند.
تدوین چارچوب فعالیت نئوبانکها و توسعه سند احراز هویت از دیگر برنامههای بانکمرکزی تا پایان سال است. این نهاد همچنین قرار است تا پایان سال مقررات کیف الکترونیکی پول را نیز بروزرسانی کند و برنامهای چون تنظیمگری پرداختسازی نیز از برنامههایی است که در بانک مرکزی در اوایل سال آینده به سراغ آن خواهد رفت.
در بحث مجوزدهی نیز بانک مرکزی قصد دارد برنامههای جدیدی انجام دهد. تعیین تکلیف مجوز صرافی رمزارز در سال ۱۴۰۳ رخ خواهد داد و قرار است در مورد کرادفاندینگ نیز در سال ۱۴۰۴ تصمیمگیریهای جدیدی رخ دهد.
این نهاد مدل جدید اعتبارسنجی را تا ایان سال راهاندازی خواهد کرد. ریال دیجیتال نیز قرار است تا آخر سال ۱۴۰۳ به مرحله اجرا برسد و راهاندازی سامانه پرداخت حسابی (پلپی) نیز از برنامههای سال آینده این نهاد پولی-بانکی است.
ناگفته نماند محرمیان تأکید کرد در این رهنگاشت وارد حوزه بورس و بیمه نشدهاند چرا که این نهادها رگولاتور مختص خود را دارند.
پاسخ ها