محققان میخواهند با این مطالعه داروهایی بسازند که بیماران را از درد رها کند.
یک زن 75 ساله اسکاتلندی بهنام «جو کمرون» هرگز در زندگی درد قابل توجهی را احساس نکرده است و میگوید این مفهوم برای او مفهومی غریبه است. حالا محققان در تلاشند تا با مطالعه روی ژنهای کمرون متوجه شوند که چگونه میتوان مسیرهای انتقال درد را در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن غیرفعال کرد.
دانشمندان کالج دانشگاه لندن (UCL) میخواهند با مطالعه روی این زنِ مبتلا به سندرم بیحسی مادرزادی راهی برای کمک به بیماران به دردهای مزمن پیدا کنند. «جیمز کاکس»، ژنتیکشناس UCL میگوید: «با درک دقیق آنچه در سطح مولکولی رخ میدهد، میتوانیم بیولوژی دخیل در این اتفاق را بفهمیم و زمینه کشف داروهایی را فراهم کنیم که میتوانند یک روز اثرات مثبت بزرگی برای بیماران داشته باشند.»
شرایط خانم کمرون که در دنیا فقط در چند نفر دیگر دیده شده، بهخاطر تغییری نادر در ژن FAAH-OUT رخ داده است. آنطور که پیداست، این ژن نقش مهمی در تنظیم یک ژن دیگر بهنام FAAH ایفا میکند که اغلب با نام ژن خوشحالی یا فراموشی شناخته میشود، چون مسئولیت کاهش اضطراب و فراموشی را برعهده دارد.
درک رابطه میان ژنهای FAAH و FAAH-OUT میتواند به کشف داروهایی برای کنترل درد منجر شود. مطالعات قبلی کاکس و همکارانش نشان داده بود که وقتی ژن FAAH-OUT در سلولهای پرورشیافته در آزمایشگاه خاموش یا دستکاری میشدند، ابراز ژن FAHH هم کمتر میشد. این اتفاق بر روی ژنهای کدگذار بر درد، گیرندههای مواد افیونی و لیپیدها اثر میگذارد که در ترمیم زخمها ایفای نقش میکنند.
«آندری اوکوروکوف» از کالج دانشگاهی لندن میگوید: «ژن FAAH-OUT صرفاً گوشه کوچکی از یک قاره وسیع است که این مطالعه میخواهد از آن نقشهبرداری کند. این تحقیقات افزون بر کشف پایههای مولکولی در بحث بیدردی، مسیرهای مولکولیای را شناسایی کرده است که بر فرایند التیام و حسوحال فرد اثر میگذارند و همگی تحتتأثیر جهش FAAH-OUT هستند.»
جو کمرون تا 65 سالگی متوجه نشده بود که وضعیت بدن او با بقیه افراد فرق دارد. حالا محققان امیدوارند که مطالعه بیشتر روی او بتوانند به سایر بیماران کمک کند. نتایج بخشی از یافتههای آنان در مجله Brain منتشر شده است.
پاسخ ها