قطعی GPS میتوانند تأثیرات اقتصادی مخربی داشته باشد.
نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا بیش از ۵۰ سال پیش استفاده از سیستمی به نام «موقعیتیاب جهانی» را آغاز کرد که امروزه بیشتر به GPS مشهور است. اما به نظر میرسد این کشور بهدنبال سرمایهگذاری ۲ میلیارد دلاری روی توسعه جایگزینی برای GPS است تا در زمان قطع گسترده این سرویس از آن استفاده شود.
براساس گزارش CNBC، وزارت بازرگانی آمریکا گزارش داده فناوری GPS از زمان رونمایی تا امروز توانسته بیش از یکتریلیون و ۴۰۰ میلیارد دلار سود اقتصادی داشته باشد. این وزارتخانه هشدار داده ضرر قطع ناگهانی این سرویس میتواند به بیش از یکمیلیارد دلار در روز نیز برسد.
رهبران پنتاگون معتقدند این میزان ضرر تخمینی محافظهکارانه است؛ به همین دلیل، نیروی فضایی ایالات متحده قصد دارد برنامه ماهوارهای تقریباً ۲ میلیارد دلاری موسوم به «سیستم موقعیتیابی جهانی انعطافپذیر» را راه بیندازد. این پروژه که بهاختصار R-GPS نامیده میشود، برای ارائه شبکهای جایگزین و پشتیبان برای سیستم ماهوارهای فعلی در نظر گرفته شده است.
سرهنگ «جاستین دیفل»، فرمانده پروژه R-GPS در نیروی هوایی آمریکا، دراینباره گفت:
«جیپیاس برای هر کاری که روزانه انجام میدهیم، از بازار سهام تا زمانبندی هر تراکنش و محصولاتی که میفروشیم، بسیار مهم است؛ مثل آب و برق است. این ابزاری اقتصادی و جنگی است که باید مطمئن شویم در دسترس است.»
اهمیت ۳۱ ماهواره GPS موجود در مدار و تهدید بالقوه در فضا از سوی کشورهایی مانند روسیه و چین، پنتاگون را وادار کرده ساخت شبکه جایگزین R-GPS را در اولویت قرار دهد. نیروی فضایی ایالات متحده برای این پروژه حتی به سراغ شرکتهای تجاری نیز رفته است. ماه گذشته، این فرماندهی ویژه در ارتش آمریکا قراردادی برای ساخت R-GPS را به ۴ شرکت Astranis ،Axient، سیرا اسپیس و L3 هریس ارسال کرد.
نیروی فضایی از برنامه جدید پنتاگون به نام «شروع سریع» برای پروژه R-GPS استفاده کرده است. در کمتر از ۶ ماه، معاونت وزارت دفاع این پروژه را تأیید کرد. سپس شرکتها برای حضور در مناقصه دعوت شدند. انجام چنین پروژهای در حالت عادی ممکن بود تا ۳ سال طول بکشد.
پاسخ ها