به گفته سرپرست برنامهریزی امور انرژی سازمان برنامه و بودجه، خودروسازان در زمینه تولید خودروهای دوگانهسوز ضعیف عمل کردهاند.
طی ماههای اخیر اخبار بسیاری پیرامون موضوع افزایش مصرف بنزین و نیاز کشور به واردات بر اثر ناترازی مصرف سوخت منتشر شد. این اخبار در حالی منتشر شدند که تولید خودروهای دوگانهسوز در کشور کاهش یافت. به گفته «یوسف بهمنی» سرپرست برنامهریزی امور انرژی سازمان برنامه و بودجه، بیش از ۸ میلیارد دلار تا الان برای ایجاد زیر ساخت خودروهای گازسوز در کشور سرمایه گذاری شده است و حدود ۲ هزار ۵۰۰ جایگاه CNG در کشور داریم. با این حال خودروسازان بزرگ علاقه چندانی به تولید خودروهای دوگانهسوز ندارند.
اگر اخبار بخش خودرو دیجیاتو را طی هفتههای اخیر دنبال کرده باشید، حتما میدانید که شرایط فروش سورن پلاس دوگانهسوز در تیرماه 1403 از سوی ایرانخودرو اعلام شد. تولید سورن پلاس دوگانهسوز برای مدتها متوقف شده بود و ایرانخودرو در هفتههای گذشته آن را به خط تولید بازگرداند. البته قیمت رسمی این خودرو نیز که در گذشته حدود 350 میلیون تومان بود، به 500 میلیون تومان افزایش یافت. در سوی دیگر برای مدتها خبری از تولید ساینا S دوگانهسوز توسط سایپا نبود. این شرکت از متقاضیان خرید ساینا S دوگانهسوز میخواست تا نسبت به تبدیل تعهد و تحویل گرفتن ساینا S معمولی اقدام کنند. البته تولید و تحویل ساینا S دوگانهسوز به بازار طی مدت اخیر، قیمت این خودرو را در بازار آزاد تا حد زیادی کاهش داده است.
به گفته بهمنی، مصرف CNG در کشور 23 میلیون متر مکعب در روز است، این ظرفیت را داریم که روزانه تا 45 میلیون متر مکعب عرضه کنیم. به عبارتی حدود بیست میلیون لیتر از مصرف بنزین کشور، قابلیت کاهش از طریق افزایش تولید و عرضه CNG را دارد. این موضوع یک راهحل ساده برای حل مشکل ناترازی در بنزین در کوتاهمدت به شمار میآید.
به گفته سرپرست برنامهریزی امور انرژی سازمان برنامه و بودجه، ادامه روند ناترازی بنزین طی پنج سال آینده ایران را ناچار به واردات سوخت از سایر کشورها خواهد کرد. این مبلغ در تخمینهای سازمان برنامه و بودجه، معادل 1500 میلیارد تومان اعلام شده است. این مبلغ به کسری بودجه دولت میافزاید و تبعات آن نیز برای کشور سهمگین خواهد بود.
در حالی که روند ناترازی بنزین در کشور وضعیت نامطلوبی را طی میکند، اختلاف قیمت خودروهای دوگانهسوز با نمونههای تکسوز نیز افزایش یافته است. به عنوان مثال قیمت سورن پلاس معمولی در بازار آزاد حدود 605 میلیون تومان است اما سورن پلاس دوگانهسوز 770 میلیون تومان قیمت دارد. اختلاف قیمت ساینا S تک و دوگانهسوز به دلیل عرضه پرتعداد این خودرو اکنون کاهش یافته است. ساینا S تکسوز در بازار آزاد 420 میلیون تومان و ساینا S دوگانهسوز 430 میلیون تومان قیمت دارد.
پاسخ ها