مخزن استیل در واقع به گروهی از مخازن نگهداری فلزی گفته می شود که با انواع ورق های استنلس استیل ساخته می شوند البته استیل در معنای لغوی به معنی فولاد است ولی در صنعت ( steel tank ) یا مخزن استیل یا تانک استیل مخازنی هستند که در تولید آن ها از ورق های استنلس استیل در گرید ها و ویژگی های مختلف استفاده می شوند . مخزنِ استیل از مهم ترین اجزای هر خط تولیدی اعم از خط تولید صنایع بهداشتی و غذایی و تمام صنایع حساس بشمار می رود. مخازن استیل یا همان ( stainless steel tank ) بر خلاف آلیاژهای معمولی فولاد مانند ورق سیاه ( ST37 ، ST52 ) و گاالوانیزه مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارند و در اصطلاح عامیانه رویین هستند. این مشخصه باعث شده که مخزنِ استیل دامنه ی بسیار وسیعی از صنایع را پوشش دهد و تفاوتی با مخزن گالوانیزه و سایر مخازن صنعتی دیگر داشته باشد. مخزنِ استیل برای نگهداری، ذخیره، عمل آوری و پروسس انواع سیالات در صنایعی مانند: تولید مواد غذایی، محصولات لبنی، محصولات بر پایه تقطیر، داروسازی ها، صنایع نفتی و پتروشیمی، صنایع مرتبط با مواد اسیدی و دیگر صنایعی که شرایط دپو و نگهداری مواد در آن اهمیت داشته باشد کاربرد دارد. گروه صنعتی سازه مخزن با طراحی و تولید سالانه بیش از نیم میلیون لیتر از انواع مخازن استیل یکی از با سابقه ترین تولید کنندگان مخزن استیل در کشور بوده که آماده ارائه خدماتی همچون مشاوره، طراحی، تولید و نصب مخزن استیل جهت نگهداری از انواع سیالات در ابعاد مختلف و با اشکال مختلف می باشد. هر مخزنِ استیلی بنا به شرایط طراحی و نوع سیالی که در آن نگهداری خواهد شد از یک گرید خاص از ورق های استنلس استیل ساخته می شود. تفاوت ورق های استیل در ویژگی و قیمت آن ها است. این تفاوت در ویژگی و قیمت نشأت گرفته از انواع موادی است که در ترکیب آلیاژی ورق استیل استفاده شده است.
برای ساخت مخزن استیل، از ورق استیل که متشکل از کربن، منگنز، فسفر، سولفور، سیلیسیوم، کروم و نیکل می باشد استفاده می شود. در کل استنلس استیل، یک آلیاژ آهنی است که در ترکیبات آن، الزاما ده درصد کروم وجود دارد.
رده های زیادی از تقسیم بندی استیل ها بر اساس نرخ آلیاژ و درصد ترکیب های مختلف وجود دارد که از بین این آلیاژهای مختلف استیل، رده های ۳۰۴ و ۳۱۶ بیشترین مصرف را دارند و کاربرد آنها اغلب برای اهداف منابع ذخیره سیالات اسیدی، قلیایی ، آشامیدنی ها و … است.
مخازن استیل معمولا به شکل استوانه ی ایستاده ساخته می شوند و تولیدشان نسبت به مخازن دیگر بیشتر است. اما می توان شکل هندسی این مخازن را اینگونه نیز تقسیم بندی کرد: استوانه ای، مکعبی هرمی، کروی و مخروطی
شایع ترین مدل مخزن استیل که به وفور مورد استفاده قرار می گیرد مخزن های استیل تک جداره است ظرفیت این مخازن به گونه ای می باشد که با ظرفیت ۵۰۰ لیتر تا ۱۵۰ متر مکعب قابل تولید و عرضه است و جنس ورقه های مخازن تک جداره نیز تفاوت چندانی با سایر مخازن نداشته و معمولاً از ورقه های ۳۰۴ و ۳۰۶ تولید می گردند از این قبیل مخازن برای نگهداری محصولات غذایی دارویی و مواد شیمیایی که ph خنثی دارند مورد استفاده قرار می گیرد.
توجه داشته باشید اگر از مخازن استیل تک جداره برای نگهداری مواد شیمیایی استفاده می شود به هیچ عنوان نباید آن را در مقابل نور خورشید و گرمای محیط قرار داد. چنانچه تمایل به خرید مخازن استیل تک جداره دارید می توانید در ابعاد و اندازههای مختلف آن ها را سفارش داده و تحویل بگیرید.
یکی دیگر از انواع مخزن استنلس استیل، مخزناستیل دو جداره است که در ظرفیت های گوناگون تولید می شود. در مخزناستیل دوجداره، برخلاف دیگر مخازن پلی اتیلنی که دو جداره بودن بدنه آنها به مقاومت مخزن ارتباط دارد، دوجداره یا سه جداره بودن بدنه ارتباطی با فشار کاری و مقاومت بدنه و … ندارد. بلکه جداره دوم، صرفا به قصد عملیاتی خاصی اضافه می شود. به عنوان مثال اغلب رآکتورهای استیل به صورت دوجداره ساخته می شوند. زیرا اول اینکه، رآکتور یک مخزن عادی است که بر روی آن یک الکتروموتور با شفت و پولی مربوطه نصب شده و وظیفه چرخش همزن را انجام می دهد. دوم اینکه همان طور که در مطالب بالا گفته شد هدف از جداره دوم مقاصد خاصی می باشد. در ساده ترین توضیح، جداره دوم عمل جلوگیری از پرت حرارتی را انجام می دهد. پس در مخزن استیل، استفاده از پشم شیشه، پشم سنگ و سایر عایقهای حرارتی در بین جداره های اول و دوم، برای این هدف می باشد.
در مواقعی دیگر که نیاز به نصب کویل اسپیرال مسی یا استیل بین دوجداره باشد، جداره دوم ساخته می شود تا وظیفه افزایش یا کاهش دمای سیال اصلی درون مخزن را بر عهده گیرد. نوع دیگری از مخزن های استیل دوجداره هستند که با یک بوشن برای ورودی و یک بوشن برای برگشت آب داغ از دیگ آبگرم نصب می گردد. به این طریق سیال گرم کننده بین دوجداره جریان می یابد و سیال گرم شونده در جداره داخلی قرار خواهد داشت.
حال که با مخزن های استیل تک جداره و دو جداره آشنا شدید لازم می دانیم که مطالب مفیدی درباره مخازن استیل سه جداره یا پروسس تانک در اختیارتان قرار دهیم. به جرئت می توان گفت که پیچیده ترین و منحصر به فردترین مخازن استیل مخزن های پروسس تانک یا مخزن استیل سه جداره است که از استلنس و استیل با آلیاژهای مختلف تولید می گردد.
این قبیل از مخازن دارای ظرفیت ۵۰۰ لیتر در کمترین حالت ممکن بوده و می توان مخازنی بالای ۱۰ هزار لیتر ظرفیت نیز سفارش داده و تحویل گرفت. قیمت این قبیل از مخازن در مقایسه با سایر مخازن گرانتر بوده و کیفیت آن ها نیز منحصر به فرد و مرغوب هستند. از جمله کاربردهای مهم مخزن استیل سه جداره می توان به موارد زیر اشاره کرد:
لازم به ذکر است که مخازن استیل سه جداره دارای تجهیزات منحصر به فردی می باشد که از جمله مهمترین تجهیزات مخزن های استیل سه جداره میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
پاسخ ها