ارتودنسی یک شاخه از علم دندان پزشکی است و متخصص ارتودنسی دندان ها و فک های را که در جای مناسبی قرار ندارند را اصلاح می کند. دندان هایی که به شکلی نامنظم در دهان وجود دارند می توانند مشکلات بهداشتی متفاوتی ایجاد کنند. همچنین این موضوع باعث سخت شدن تمیز نگه داشتن دندان ها می شود.
افرادی که دندان های نامرتبی دارند بیش از دیگران در خطر ابتلا به پوسیدگی دندان هستند، همچنین این وضعیت به دندان های آسیا که مسئول جویدن غذا هستند فشار بیشتری وارد می کند.
یک دندانپزشک عمومی که دوره های تخصصی ارتودنسی را نگذرانده باشد، توانایی، دانش کافی، آگاهی، صلاحیت و تجربه لازم در درمان بیمارانی که نیاز به ارتودنسی دارند را ندارد. البته لازم به ذکر است که یک دندانپزشک عمومی دانش لازم برای انجام درمانهای ساده ارتودنسی یا درمان های پیشگیری با پلاک های متحرک را دارند اما درمانهای پیچیده تر و تخصصی ارتودنسی که در دسته درمان های ثابت قرا داده می شوند، باید توسط ارتودنتیست یا متخصص ارتودنسی انجام شوند.
انواع مختلفی برای درمان ارتودنسی وجود دارد که متخصص ارتودنسی بسته به نیاز شما یکی از روش های درمان را پیشنهاد می دهد.
• ارتودنسی نامرئی: بیشتر برای افراد بزرگسال به کار می رود. از مزیت های این نوع ارتودنسی نمایان نبودن آن روی دندان ها است، اما برای تمام افراد قابل اجرا نیست .
• ارتودنسی متحرک: این نوع ارتودنسی برای مشکلات خفیف به کار برده می شود.
• ارتودنسی ثابت: در این نوع ارتودنسی، براکت ها روی دندان ها چسبانده می شوند، این روش وابسته به همکاری بیمار نیست و اکثر ناهنجاری ها به کمک این روش درمان می شود.
• ارتودنسی رنگی: این نوع از ارتودنسی به دلیل تنوع رنگی در میان نوجوانان طرفدار دارد.
• ارتودنسی دیمون: در این روش بر خلاف ارتودنسی سنتی که از اتصال سیم ها استفاده می شود، از کش های بسیار نازک که قابلیت باز و بسته شدن کشویی دارند استفاده می شود.
• ارتودنسی لینگوال: این نوع از درمان در دسته ارتودنسی پنهان قرار می گیرد، زیرا در پشت دندان ها اجرا می شود. به همین دلیل در بین بزرگسالان محبوب است.
چنانچه از دندان ها و محیط دهان در طول درمان ارتودنسی مراقبت نکنیم، ممکن است با پوسیدگی دندان در حین ارتودنسی یا زرد شدن دندان ها مواجه شویم. همچنین امکان دارد به سیم های ارتودنسی و یا براکت های آن آسیب بزنیم، در زیر به نکات مهمی که باید در طول درمان رعایت شود، پرداخته ایم:
رعایت رژیم غذایی
نیاز به موم ارتودنسی
مسواک زدن در ارتودنسی مهم است
استفاده از نخ دندان ارتودنسی
دهانشویه حاوی فلوراید
مراجعه مرتب و سر وقت به متخصص ارتودنسی
این روش درمانی مانند بسیاری از درمان ها در کنار مزایای زیادی که دارد، دارای معایبی هم هست از جمله:
احساس در دندان و ناراحتی خفیف بعد از اتصال براکت ها و سیم کشی
ایجاد برخی خراش ها و زخم های کوچک در دهان
احتمال عفونت لثه
احتمال از بین رفتن مینای دندان
زرد شدن دندان
کوتاه تر شدن طول ریشه دندان ها
این درمان محدودیت سنی ندارد، اما هر چقدر سن بیمار کمتر باشد، گزینه های بیشتری برای درمان ناسازگاری های اسکلتی وجود خواهد داشت. ارتودنسی در سنین بالا هم اجراست، اما نسبت به ارتودنسی کودکان، طولانی تر است و شاید روش های جایگزینی مثل جراحی فک پیشنهاد شود.
در این مقاله در مورد تفاوت میزان دانش و تخصص دندانپزشک عمومی با متخصص ارتودنسی، صحبت کردیم. یاد گرفتیم که متخصص ارتودنسی، ناهنجاریهای مربوط به دندان و فک را درمان میکند. دوره درمانی کوتاه نیست و بهتر است که درمان در سنین پایین آغاز شود. شما می توانید برای اطلاعات بیشتر با کلینیک سیمادنت به آدرس (simadentclinic.com) مراجعه کنید.
پاسخ ها