samira malakooti

samira malakooti

چند راهکار برای تقویت سیستم ایمنی بدن!

تقویت سیستم ایمنی بدن کار سختی نیست و تنها با چند راهکار ساده می‌توانید بدنی سالم داشته باشید.  تقویت سیستم ایمنی بدن در طب سنتی اهمیت زیادی دارد؛ زیرا اگر بدنمان ضعیف باشد زودتر در معرض بیماری قرار می‌گیریم. از طرفی اگر سیستم ایمنی بدن ما قوی باشد در صورت بیماری به زودی بهبود پیدا خواهیم کرد. سیستم ایمنی قوی یک سد دفاعی مهم در برابر انواع ویروس‌ و بیماری است. در این مقاله قصد داریم راهکارهایی جهت تقویت سیستم ایمنی بدن در اختیارتان قرار دهیم.

چرا باید سیستم ایمنی بدن را تقویت کنیم؟

تمامی اعضای بدن توسط یک سیستم ایمنی قدرتمند مدیریت و محافظت می‌شود. اگر سیستم ایمنی بدن عملکرد صحیح و سودمندانه‌ای نداشته باشد بدیهی است که یک ویروس یا میکروب به سادگی می‌تواند بدن را از پای درآورد. بنابراین باید تقویت سیستم ایمنی بدن بطور روزانه امری ضروری و ایده مناسب است.

باید باور کنیم که هیچ راه حل جادویی وجود ندارد که بتواند بدن از تمامی بیماری مسون کند اما به کمک راهکارهایی می‌توان از بسیاری از بیماری ها جلوگیری کرد و یا حداقل کمترین آسیب در هر بیماری به بدن وارد شود. مواردی مانند نبود تهویه هوا، آلودگی های مضر، میکروب ها، ویروس ها، محیط ناسالم، رژیم غذایی نامناسب و … عواملی هستند که میتوانند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کنند. در ادامه شما را با راهکارهایی که می‌توان سیستم ایمنی بدن را تقویت کرد اشاره خواهیم کرد.

راهکارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن

با توجه به تحقیقات انجام شده توسط محققین سیستم ایمنی بدن و سبک زندگی ارتباط مستقیمی با هم دارند. راهکارهایی وجود دارد که شما را به سمت یک زندگی سالم هدایت می‌کند. این روش‌ها عبارتند از:

ورزش منظم و تأثیر آن بر تقویت سیستم ایمنی بدن

ورزش منظم و معتدل می‌تواند در بهبود سیستم ایمنی را موثر عمل کند. فعالیت‌های ورزشی مانند پیاده‌روی، شنا و یوگا می‌توانند به عملکرد سیستم ایمنی کمک کرده و خطر ابتلا به بیماری‌های مختلف را کاهش دهند. برای تقویت سیستم ایمنی، مهم است که ورزش را به طور منظم و با تعادل انجام دهید.

نوشیدن آب برای تقویت سیستم ایمنی بدن

کم آبی بدن می‌تواند عملکرد طبیعی را تحت تأثیر قرار دهد و موجب سردرد، کاهش تمرکز، اختلال در عملکرد قلب و کلیه و همین‌طور در هضم غذا و کاهش شادابی داشته باشد، در مجموع هم حتی اگر ورزش نکنید و عرق آنچنانی هم نکنید بدن شما به طور مداوم آب از دست می دهد، پس نوشیدن آب کافی را فراموش نکنید.

سعی کنید در طول شبانه‌روز 8 لیوان آب بنوشید. حتماً نباید احساس تشنگی کنید، حتی زمانی که احساس تشنگی ندارید هم آب بنوشید.

رژیم غذایی سالم راهکاری ضروری برای تقویت سیستم ایمنی بدن

مهم نیست چه دارویی مصرف می‌کنید، واکسن‌هایی که دریافت می‌کنید یا سبک زندگی‌تان را تغییر می‌دهید. تا زمانی که تغییری عظیم در برنامه غذایی خود ایجاد نکنید، هیچ تفاوت بزرگی را متوجه نخواهید شد. راز داشتن سیستم ایمنی قوی داشتن یک برنامه غذایی استثنایی است. یک برنامه غذایی ایده آل باید شامل سبزیجات عالی، میوه ها، حبوبات، غلات کامل، پروتئین بدون چربی و غیره باشد.

علاوه بر این، می‌توانید شروع به مصرف ویتامین‌های اضافی کنید که می‌توانند منبع ریز مغذی‌های عالی باشند. ویتامین‌هایی مانند B6، ویتامین C، ویتامین E برخی از مواد ضروری در رژیم غذایی یا مکمل‌هایی هستند که سیستم ایمنی شما را تقویت می‌کنند.

خوابیدن به اندازه کافی برای تقویت سیستم ایمنی بدن

شما برای حفظ سیستم ایمنی بدن خود به استراحت کافی نیاز دارید. بدن شما هنگام خواب پروتئین‌هایی به نام سایتوکاین تولید می‌کند. سایتوکاین‌ها در بدن شما عملکردهای بسیاری را انجام می‌دهند که یکی از آن‌ها سیستم پیام رسان است. هنگامی که یک گلبول سفید خون یک مهاجم خارجی را تشخیص دهد، برای تجمع سایر گلبول‌های سفید سایتوکاین آزاد می‌شود. در طول خواب، فعالیت ماهیچه‌ها و تنفس شما کند می‌شود و انرژی حیاتی بدن شما برای تولید بیشتر این پروتئین‌ها آزاد می‌شود.

کمبود خواب می‌تواند شما را بیشتر مستعد بیماری و عفونت کند. توجه داشته باشید که تقویت سیستم ایمنی بدن فقط مخصوص دوران کرونا نیست، بلکه بدن شما همیشه در معرض انواع میکروب‌ها، ویروس‌ها و عفونت‌ها قرار دارد و برای رهایی از بیماری باید سیستم ایمنی قوی داشته باشد.

اهمیت مصرف مکمل‌ها برای تقویت سیستم ایمنی بدن

مکمل‌ها به بهبود سیستم ایمنی بدن، مبارزه با عفونت‌ها، عوامل بیماری‌زا و بعضا کاهش استرس کمک شایانی می‌کنند. سیستم ایمنی بدن برای تولید پاسخ ایمنی عملکردی به انرژی و انواع مواد مغذی نیاز دارد. برخی از مواد مغذی به عنوان آنتی‌اکسیدان عمل کرده و تولید رادیکال‌های آزاد را خنثی می‌کنند. ریز مغذی‌ها و عناصر غذایی گیاهی که به عنوان آنتی‌اکسیدان عمل کرده و در مکمل‌های غذایی به اندازه‌ی مورد نیاز بدن یافت می‌شود، عبارتند از:

  • ویتامین E
  • ویتامین C
  • ویتامین D
  • روی یا زنیک
  • سلنیوم
  • کاروتنوئیدها
  • پلی فنول ها
  • رسوراترول
  • گالیک اسید
  • منیزیم
  • آمینو اسید
  • نوکلئوتیدها
  • اسیدهای چرب امگا 3

اجتناب از استرس و تنش‌های عصبی برای تقویت سیستم ایمنی بدن

شاید باور نکنید اما استرس و اضطراب‌های طولانی مدت می‌تواند موجب تضعیف سیستم ایمنی شما شود. در صورتی که استرس بیش از حد دارید، هورمون کورتیزول در بدن شما به مقدار زیادی ترشح می‌شود. این هورمون در مواقع حیاتی که نیازمند عکس العمل سریع هستید، می‌تواند به ستیز و گریز و نجات جان شما کمک کند. اما اگر به دلیل استرس‌های طولانی مدت و تنش‌های عصبی مدام در بدن شما ترشح شود، می‌تواند موجب سرکوب سیستم ایمنی شما شود.

 اضطراب و استرس‌های طولانی و حال بد به مدت طولانی اگر ادامه پیدا کند و کنترل نشود، می‌تواند خواب فرد را مختل کند. همچنین عوارض جانبی نظیر افسردگی، بیماری‌های قلبی و عروقی، بیماری‌های گوارشی، اضافه وزن و مشکلات حافظه را به دنبال خواهد داشت. کلیه موارد یاد شده می‌توانند تاثیر منفی بر قدرت سیستم ایمنی بدن فرد داشته باشند و با تضعیف آن، زمینه ساز ابتلا به طیف وسیعی از بیماری‌ها به ویژه سرطان‌ها شوند.

اجتناب از مصرف دخانیات و مصرف مشروبات الکلی

نوشیدن الکل موجب تضعیف سیستم ایمنی می‌شود. همچنین دخانیات با تولید مواد شیمیایی مضر در بدن باعث تضعیف سیستم ایمنی می‌گردند.

چه عواملی می‌تواند سیستم ایمنی بدن ما را کاهش دهد؟

ما دائماً در معرض انواع میکروبهای بالقوه مضر هستیم. سیستم ایمنی بدن، از ما در برابر این میکروب‌های مضر و همچنین بیماری‌های خاص محافظت می‌کند. بطورکلی برخی از فاکتورها باعث کاهش سیستم ایمنی بدن می‌شوند :

افزایش سن

 با افزایش سن، اندام‌های داخلی ما ممکن است کارایی کمتری داشته باشند. اندام‌های مرتبط با ایمنی مانند تیموس یا مغز استخوان سلول‌های ایمنی کمتری را تولید می‌کنند که برای مبارزه با عفونت‌ها لازم است. گاهی اوقات پیری با کمبود ریزمغذی‌ها همراه است که ممکن است عملکرد سیستم ایمنی را بدتر کند.

سموم محیطی (دود و سایر ذرات موثر در آلودگی هوا، الکل زیاد):

 این مواد می‌توانند فعالیت طبیعی سلول‌های ایمنی را مختل یا سرکوب کنند.

اضافه وزن

 چاقی با التهاب مزمن درجه پایین همراه است. بافت چربی آدیپوسیتوکین‌هایی تولید می‌کند که می‌تواند فرآیندهای التهابی را تقویت کند.

رژیم غذایی نامناسب

سوء تغذیه یا رژیم غذایی فاقد یک یا چند ماده مغذی می‌تواند تولید و فعالیت سلول‌های ایمنی و آنتی بادی‌ها را مختل کند.

بیماری‌های مزمن

 اختلالات خود ایمنی و نقص ایمنی به سلول‌های ایمنی حمله می‌کنند و به طور بالقوه آن‌ها را از کار می‌اندازند.

استرس روانی مزمن

استرس هورمون‌هایی مانند کورتیزول را ترشح می‌کند که التهاب را سرکوب می‌کند (التهاب در ابتدا برای فعال کردن سلول‌های ایمنی و عملکرد گلبول‌های سفید خون لازم است).

کمبود خواب و استراحت

 خواب زمان بازیابی بدن است که در طی آن نوعی سیتوکین آزاد می‌شود که با عفونت مبارزه می‌کند. خواب بسیار کم میزان این سیتوکین‌ها و سایر سلول‌های ایمنی را کاهش می‌دهد.

سخن پایانی

در این مقاله در رابطه با تقویت سیستم ایمنی بدن صحبت کردیم. برخی از افراد به دلیل ابتلا به برخی بیماری‌ها و کم تحرکی از سیستم ایمنی ضعیفی برخوردارند‌. توصیه ما به این دسته از افراد این است که اگر توانایی ورزش دارند، خودشان ورزش کردن را آغاز کنند. اما چنانچه به دلیل ابتلا به بیماری‌های عضلانی و حرکتی نمی‌توانند تحرک لازم داشته باشند، و به همین دلیل دچار ایمنی ضعیفی دارند، به پزشک مربوطه مراجعه کنند.

samira malakooti
samira malakooti

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋