گرچه ممکن است حمام در دوران بارداری راهی خوب برای تسکین درد عضلات در این دوران به نظر رسد،اما گرمشدن بیش از حد در یک حمام داغ یا وان آب داغ ممکن است خطراتی برای جنین در حال رشد ایجاد کند. بنابراین عموما استفاد از وان آب داغ هنگام حمام در دوران بارداری توصیه نمیشود. در ادامه به توضیحات بیشتری در این باره خواهیم پرداخت.
استحمام و روشهای مختلف شستوشوی بدن یکی از چالشهای مهم دوران بارداری است. برخی بانوان عادت به استفاده از وان دارند و قرار گرفتن در وان حمام به آنها آرامش میدهد ورود به فاز پرمخاطرهای به نام بارداری این سؤال را در ذهن این بانوان ایجاد میکند که آیا استفاده از وان در دوران بارداری مجاز است یا خیر؟
در پاسخ به این سؤال باید گفت که استفاده از وان حمام در دوران بارداری بلامانع است اما مانند هر فعالیت دیگری در این دوران بایدها و نبایدهای خاص خود را دارد. آب برای بسیاری از بانوان آرامشبخش است. قرار گرفتن در آب گرم تورم بدن را کاهش میدهد و دردهای عضلانی را تسکین میدهد. با توجه به مزایای فراوانی که استفاده از وان حمام برای بانوان باردار دارد استفاده از وان حمام با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی به خصوص در ماههای اول بارداری نه تنها مجاز است بلکه از سوی برخی متخصصان توصیه نیز میشود.
حمام در دوران بارداری، فواید زیادی برای خانمهای باردار دارد که عبارتند از :
به علت افزایش فعالیت پوست در دوران بارداری، دفع مواد زائد بیشتر میشود. حمام در دوران بارداری سبب از بین رفتن سلولهای مرده چربی، پاک شدن عرق خشک شده از روی پوست و باز شدن منافذ پوست میشود.
در پوست سوراخهای ریزی وجود دارد که راه خروج عرق است و مواد زائد و عرق از این منافذ خارج میشوند. استحمام نکردن سبب بسته شدن این منافذ شده و اختلالاتی در دفع عرق از بدن به وجود میآورد.
استحمام روزانه موجب راحتی و بشاشیت پوست شده و به علت پاک کردن سلولهای مرده و باز شدن منافذ پوست را نرم و لطیف خواهد کرد.
حمام در دوران بارداری برای نظافت و تحریک گردش خون مفید است. همچنین خشک کردن پوست با حوله بعد از هر استحمام، سبب تسریع گردش خون میشود.
دوش گرفتن کوتاه مدت زنان در طی دوران بارداری با آب گرم، بهترین روش برای تسکین خستگی عضلات به ویژه عضلات پشت بدن و پاها است، که در نتیجه باعث القای خواب خوب و آرام به این افراد خواهد شد.
علاوه بر اين موارد، حمام آب گرم در کاهش انقباضات زودرس زایمان مفید بوده و بسیار آرامش بخش است. در واقع، میتوان ادعا كرد كه حمام آب گرم دردهای ناشی از انقباضات رحمی را از بین خواهد برد.
همچنین، کارشناسان بر این باورند که حمام در دوران بارداری باعث جذب آب توسط پوست بدن شده و اگر فرد با مشکل کاهش آب موجود در کیسه رحمی خود روبرو شده باشد، میتواند به افزایش میزان مایع آمنیوتیک بدن کمک کند.
همان گونه که گفتیم اگر دمای آب حمامتان متعادل باشد، میتوانید حمام کنید. آب داغ باعث مشکلات فشار خون، سرگیجه و ضعف میشود و گاهی اوقات در سهماهه اول ممکن است که به سقط جنین منجر شود. در این قسمت به شما توضیح میدهیم که در مراحل مختلف بارداری چگونه حمام کنید.
1.سهماهه اول
سهماهه اول بارداری یک زمان مهم و حیاتی برای جنین است و در این مرحله تمام ارگانها و اعضای بدن جنین شروع به رشد میکند و در نتیجه بیش از حد داغ بودن محیط برای او آسیب زا است و میتواند باعث ایجاد ناتوانیهایی در او شود. در این دوران راههای زیادی برای حمام در دوران بارداری وجود دارد که باید در پیش بگیرید.
-از آب گرم و ولرم در اوایل بارداری استفاده کنید.
-به مدت طولانی در وان دراز نکشید.
-از محصولات فاقد مواد شیمیایی و ارگانیک در حمام استفاده کنید.
-دمای آب را بیش از 102 درجه نکنید. دمای 98.6 درجه ایدهآلترین برای حمام در این دوران است.
2.سهماهه دوم
بارداری شما در این مرحله بسیار حساس است و باید تعادل بدنی خوبی داشته باشید. حمام کردن در این دوران باید حس آرامش را به شما القا کند و همچنین باید قوانین زیر را در نظر داشته باشید:
-همیشه به طور منظم حمام کنید، مگر این که پزشک خلاف این دستور را داده باشد.
-حتما قبل از وارد شدن به داخل آب، از دمای مناسب آن اطمینان حاصل کنید.
-زمان دوش گرفتن را محدود کنید و بیش از حد آن را طولانی نکنید که دوش گرفتن های طولانی مدت می تواند منجر به عفونت واژنی شود.
-برای از بین بردن درد ساق پا، می توانید پاهای خود را در آب داغ فرو کنید و کل بدن را داخل آن نکنید.
3.سهماهه سوم
در این دوران بیش از همیشه به زایمان نزدیک هستید. ممکن است که با بدن درد مواجه باشید که حمام کردن یک راه عالی برای تازه کردن خود و بدنتان و همچنین ریلکس کردن میباشد. در این سهماهه باید موارد زیر را برای حمام کردن در نظر داشته باشید:
-خودتان را در یک حمام گرم ریلکس کنید.
-هرجا که احساس کردید دمای آب بالاست و احساس راحتی ندارید، سریعا از حمام خارج شوید.
-وارد و یا خارج شدن از حمام در این دوران کمی برایتان سخت است پس بهتر است که از فرد دیگری کمک بگیرید.
-کنترل کردن وزن در اواخر بارداری کار سختی است و باید بیش از همیشه مراقب آن باشید. حتما مراقب سطح لیز حمام نیز باشید.
درجه آب در گرمی و سردی باید معتدل باشد و حمام کردن با آب بسیار گرم میتواند در روند بارداری اختلال ایجاد کند. درصورتی که کسی دائم با آب گرم حمام کند, احتمال سقط افزایش پیدا میکند.
درجه حرارت آبی که برای حمام در دوران بارداری استفاده میشود بسیار مهم است و بهتر است از آبی که درجه حرارت آن بین ۲۹ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است استفاده شود. برای این که آب زیاد گرم باعث خستگی میشود و باید از آب داغ اجتناب کرد.
-از مواد شویندهای استفاده کنید که به آنها حساسیت ندارید.
-مدت زیادی در حمام نمانید.
-سعی کنید زمانیکه از وان آب گرم استفاده میکنید بیش از ۱۰ دقیقه در آن نمانید.
-درصورتی که شروع به حس ناراحتی یا بیماری کردید، یا متوجه شدید که عرق کردن شما متوقف شده است، سریعاً از آب خارج شوید.
سخن آخر
این است که حمام آب گرم، سونا یا وان آب گرم تا زمانی که بر دمای داخلی بدن شما تاثیر نگذاشته و باعث ایجاد فشار نشود، مشکلی ایجاد نمیکند. اما اگر احساس ناراحتی کردید، از حمام آب گرم اجتناب کنید. اگر اثرات طولانی مدت بعد از حمام یا سونا ماندگار بود، به پزشک مراجعه کنید. خانمهای عزیز باید هنگام حمام در دوران بارداری به نکات گفته شده توجه کنند.
پاسخ ها