samira malakooti

samira malakooti

مشکلات سه ماهه اول بارداری!

مادران باردار در سه ماهه اول بارداری باید بسیار مراقب باشند زیرا احتمال سقط جنین در این دوره بسیار بیشتر است. آن‌ها موظفند بیش از پیش سبک زندگی خود را تغییر دهند و آن را بهبود ببخشند.

انجام حرکات ورزشی مناسب، تغذیه کامل و اصولی، انجام به‌موقع آزمایشات و سونوگرافی و مصرف مکمل‌ها و ویتامین‌ها از موارد مهمی است که در سه ماهه اول بارداری باید انجام شوند. مراجعه به پزشک و آزمایش قلب جنین برای تشخیص ناهنجاری‌های ژنتیکی جنین از موارد بسیار ضروری است.

گروه ماماسلامت در این مقاله به نکات مهمی درباره همۀ مراقبت‌های لازم، از نظر تغذیه، فعالیت‌های مجاز، میزان استراحت مشکلات سه ماهه اول بارداری و آزمایشات مهم این دوران پرداخته است. پس مطالعۀ این مقاله را از دست ندهید.

 

مشکلات سه ماهه اول بارداری

در حالی که اولین علامت بارداری شما ممکن است قاعدگی عقب افتاده باشد، می‌توانید انتظار تغییرات فیزیکی دیگری را در هفته‌های آینده داشته باشید از جمله:

خونریزی

حدود 25 درصد از زنان باردار در سه ماهه اول خود لکه بینی خفیفی دارند. در اوایل بارداری، لکه بینی خفیف ممکن است نشانه این باشد که رحم شما باردار شده است. بخاطر داشته باشید اگر خونریزی شدید، گرفتگی یا درد شدید در شکم خود دارید با پزشک تماس بگیرید. این‌ها می‌تواند نشانه‌های سقط جنین یا حاملگی خارج رحم باشد.

حساسیت سینه

درد سینه یکی از اولین علائم بارداری است. آن‌ها توسط تغییرات هورمونی تحریک می‌شوند که مجاری شیر شما را برای تغذیه کودک آماده می‌کند. سینه‌های شما احتمالاً در طول 3 ماهه اول درد خواهند داشت.

یبوست

در دوران بارداری، سطوح بالای هورمون پروژسترون باعث کاهش انقباضات ماهیچه‌ای می‌شود که به طور معمول غذا را در سیستم شما حرکت می‌دهد. فیبر بیشتری بخورید، مایعات اضافی بنوشید یا آهن کافی مصرف کنید همچنین فعالیت بدنی نیز می‌تواند کمک کننده باشد.

ترشح

مشاهده ترشحات رقیق و سفید شیری (به نام لکوره) در اوایل بارداری طبیعی است. اگر آسایش بیشتری به شما دست می‌دهد می‌توانید آستر شورت بپوشید، اما از تامپون استفاده نکنید زیرا می‌تواند میکروب‌ها را وارد واژن شما کند.

خستگی

بدن شما سخت کار می‌کند تا از یک کودک در حال رشد حمایت کند. یعنی راحت تر از حد معمول خسته می‌شوید. در صورت نیاز در طول روز چرت بزنید یا استراحت کنید. مطمئن شوید که آهن کافی دریافت می‌کنید.

ویار به غذا

اگرچه ممکن است یک کاسه بستنی و چیپس نعناع را با ترشی شوید نخواهید، اما طبق کلیشه قدیمی، ذائقه شما ممکن است در دوران بارداری تغییر کند.

ادرار کردن زیاد

کودک شما هنوز خیلی کوچک است، اما رحم شما در حال رشد است و به مثانه شما فشار می‌آورد. در نتیجه ممکن است احساس کنید که باید همیشه به دستشویی بروید. نوشیدن مایعات را متوقف نکنید زیرا بدن شما به آن‌ها نیاز دارد.

سوزش سر دل

در دوران بارداری، بدن شما هورمون پروژسترون بیشتری تولید می‌کند. ماهیچه‌های صاف را شل می‌کند این ماهیچه‌ها به طور معمول غذا و اسیدها را در معده شما نگه می‌دارند. هنگامی که آن‌ها شل می‌شوند، می‌توانید دچار رفلاکس اسید شوید که در غیر این صورت به عنوان سوزش معده شناخته می‌شود.

نوسانات خلقی

افزایش خستگی و تغییر هورمون‌ها می‌تواند شما را در یک حالتی قرار دهد که در عرض چند ثانیه شما را از شادی به ناامیدی یا از امیدواری به وحشت می‌رساند. اشکالی ندارد که گریه کنید، اما اگر احساس می‌کنید خسته هستید، سعی کنید یک گوش فهمیده پیدا کنید.

تهوع صبحگاهی

حالت تهوع یکی از شایع ترین علائم بارداری است و تا 85 درصد از زنان باردار به آن مبتلا هستند. این ناشی از تغییرات هورمونی در بدن شما است و می‌تواند در تمام سه ماهه اول ادامه داشته باشد. برای برخی از زنان باردار، حالت تهوع خفیف است.

افزایش وزن

 در طول 3 ماهه اول شما باید حدود 3 تا 6 کیلو وزن اضافه کنید (در صورتی که بارداری خود را با کمبود وزن یا اضافه وزن شروع کرده‌اید، ممکن است پزشک به شما پیشنهاد کند که افزایش وزن خود را افزایش یا کاهش دهید). اگرچه شما یک نفر اضافی را حمل می‌کنید، اما واقعاً برای دو نفر غذا نمی‌خورید.

 

مراقبت‌ها و آزمایشات مهم سه ماهه اول دوران بارداری

مراقبت‌های دوران بارداری اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت که به طور کلی طول دوره بارداری به سه دوره سه ماهه اول، سه ماهه دوم و سه ماهه سوم تقسیم بندی می‌شود.

مراقبت‌های سه ماهه اول دوران بارداری از زمان مثبت شدن آزمایش بتا HCG تا چهارده هفته بارداری می‌باشد. در این دوره پس از مثبت شدن آزمایش بتا HCG بایستی به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید تا بررسی‌ها و سونوگرافی برای فرد انجام شود تا مشخص گردد بارداری خارج از رحم یا داخل رحم اتفاق افتاده است و از بروز مشکلات سه ماهه اول بارداری پیشگیری کنید.

زمانی که اطمینان حاصل پیدا کردید که بارداری داخل رحم صورت گرفته است. هفته هفتم بارداری بایستی حتما قلب جنین با سونوگرافی بررسی شود؛ در صورتی که قلب جنین تشکیل شده بود بایستی آزمایش‌های روتین بارداری توسط متخصص زنان و زایمان برای فرد تجویز شود که شامل موارد ذیل می‌باشد: آزمایش تیروئید، آزمایش دیابت، گروه خون و تعدادی آزمایش دیگر خواهد بود.

پس از آنکه این آزمایشات انجام گردید، در هفته دوازدهم بارداری حتما بایستی سونوگرافی NT چک و بررسی شود، در واقع سونوگرافی NT چین پشت گردن جنین است بررسی می‌شود که مشخص می‌نماید تا جنین مبتلا به تعدادی از آنومالی‌ها هست یا خیر.

همزمان با این سونوگرافی، آزمایش غربالگری سه ماهه اول انجام می‌شود. در واقع آزمایش غربالگری یک نوع آزمایش خون است که به نام آزمایش غربالگری سه ماهه اول شناخته می‌شود.

 

جایگزین‌های غذایی برای سه ماهه اول بارداری

اگر ناگهان به شما بگویند دیگر نمی‌توانید غذای مورد علاقه‌تان را بخورید، مقاومت در برابر هوس بارداری و در عین حال وفادار ماندن به رژیم غذایی سالم، کار ساده‌ای نیست. بنابراین توصیه می‌شود از غذاهای جایگزین استفاده کنید:

سرخ کردنی‌ها

می‌توان به سادگی غذاهای پختنی را به جای سرخ کردنی مصرف کرد. به جای چیپس و تنقلات سرخ شده، غذاهای هواپز شده بخورید. پاپ کورن نیز به دلیل کالری کم جایگزین مناسبی برای تنقلات شور و ترد است.

بستنی

به جای بستنی، ماست یخ زده بخورید. می‌توانید از ماست‌های طعم دار یا خامه‌ای استفاده کنید. مطمئن باشید فرقی با بستنی ندارد. می‌توانید روی ماست بستنی‌ها را با میوه‌های تازه تزئین کنید.

شکلات

برای شکلات نمی‌توانیم جایگزینی پیدا کنیم ولی بهتر است به جای استفاده از شکلات‌های شیری یا سفید که قند فراوان دارند از شکلات تلخ استفاده کنید.

سه ماهه اول بارداری به دلیل بیشترین خطر سقط جنین و احتمال بروز نقایص مادرزادی اهمیت بسیار زیادی دارد. از آنجا که در این دوران اندام‌های حیاتی جنین شروع به رشد می کنند، تغذیه باید مناسب و سالم باشد.

بنابراین در دوران بارداری به ویژه سه ماهه اول مراقب آنچه می‌خورید باشید و به اندازه کافی فعالیت کنید تا دچار درگیر شدن با مشکلات سه ماهه اول بارداری نشوید و از نعمت فرزندی سالم و تندرست بهره مند گردید. حال که می دانید در سه ماهه اول بارداری چی نخوریم، برای سلامتی فرشته کوچکتان به رژیم غذایی خود توجه بیشتری داشته باشید.

 

حرف آخر

گروه ماماسلامت به شما توضیح می‌دهد که سه ماهه اول رایج‌ترین زمان برای از دست دادن بارداری (سقط جنین) است، بنابراین دوران بسیار حساسی بوده و باید مراقبت‌های لازم برای جلوگیری از مشکلات سه ماهه اول بارداری، در نظر گرفته شود. همچنین در طول دوران بارداری پیروی از یک رژیم غذایی سالم، برای سلامت کودک و مادر بسیار ضروری خواهد بود.

حتما توجه داشته باشید که برای مراقبت‌های دوران بارداری و رفع مشکلات سه ماهه اول بارداری باید به متخصص زنان دلسوز و باتجربه مراجعه نمایید تا با تشخیص درست و به موقع سلامتی مادر و کودک تضمین شود.

samira malakooti
samira malakooti

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋