احتمالا شما هم تحث تاثیر بحثهای مثبت نگری شدهاید که میگویند: باید همواره مثبت فکر کرد، و نباید به منفیها فکر کرد چون حتما آن را جذب میکنید. اما مگر میشود فقط افکار مثبت داشت؟ چطور میشود در عمل از شر افکار منفی خلاص شویم؟ آیا این کار در ذات خود امکان پذیر است؟ مگر میشود که یک انسان به هیچ چیز منفیای در زندگی فکر نکند؟ مخصوصا در دنیای امروز که هر روز در حال تغییر است و آینده کاملا غیرقابل پیشبینی تر از قبل است و همیشه در همهجا، نگران چیزی است. ذهن، ماشین عظیم تولید مستمر فکر است. روزانه به طور متوسط دهها هزار فکر به ذهن ما میآید که هیچ کنترلی روی آنها نداریم. افکار همیشه هستند. افکار مثبت و یا افکار منفی همیشه بدون اجازه آگاهانه ما، در ذهن ما جاری میشوند و ما هیچ کنترلی روی آنها نداریم.
قرار است در این کتاب بدانیم که ماهیت افکار ما در حقیقت چه هستند و چگونه باید با آن تعامل کنیم که حداقل در شروع، حالمان را تا مرز جنون بد نکند و به مرور در گام بعدی با تکنیکهایی که در این کتاب میآموزیم، بتوانیم حالمان را خوب کنیم و از این مرحله گذر کنیم. آگاهیهای این کتاب، کاملا علمی و عملی و منطبق با متُد روانشناسی کاربردی اَکت است که به شما درک درستی از وجود خود و افکار خود و مهارت غلبه بر افکار ناخواسته را میدهد.
این کتاب برای افرادی مناسب است که میخواهند بجای توهمات قانون جذبی در مورد مثبت نگری و افکار مثبت، یک بار برای همیشه بتوانند به شکل کاملا علمی و منطبق با علوم روانشناسی نوین اَکت (ACT) با ماهیت افکار منفی ذهن خود آشنا شوند و بتوانند در مواجه با افکار منفی، افسار ذهن خود را در مواقع بحرانی به دست خود بگیرند و در گام بعدی بتوانند اوضاع را تحت کنترل خود در بیاورند. شاید نتوان با افکار منفی جنگید و آن را شکست داد و یا همیشه ذهنیت مثبت داشت، اما با دانستن این اطلاعات، طوری با افکار منفی تعامل کنیم که حداقل در شروع، حالمان را تا مرز جنون بد نکند و به مرور در گام بعدی با تکنیکهایی که در این کتاب میآموزیم، بتوانیم حالمان را خوب کنیم و از این مرحله گذر کنیم
به یاد داشته باشید که مغز ما هیچگاه به ساز ما نمیرقصد، بلکه ما باید به ساز آن برقصیم، اما میتوانیم آنطور که خودمان دوست داریم برقصیم. ( در واقع زمانی که بدانیم ذهن ما چگونه کار میکند، میتوانیم طبق مکانیسم ذهن، آنطور که مطلوبمان است عمل و رفتار کنیم) کتاب راهکارهای علمی غلبه بر افکار منفی
اگر ندانی ذهن چگونه کار میکند، چطور میخواهی از آن استفاده کنی؟ تونی بازان
واژه ACT مخفف عبارت Acceptance and Commitment Therapyبه معنای «درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد» است که مبدع آن دکتر استیون هِیز میباشد.
هدف اصلی اَکت بهینه سازی قدرت بالقوه ماست. اَکت ، مهارتهای روانشناختی لازم برای غلبه بر افکار و احساسات عذاب آور ما را بدون پیچیدگی به ما آموزش میدهد و به ما اجازه میدهد بینش معنیدار نسبت به آنچه که واقعا مهم است بدست آوریم. روانشناسی اَکت، هدفمند، متمرکز به راه حل و «پیرو یک رویکرد سیستمی قدم به قدم» است و به افراد در رسیدن به اهداف و آرزوهایشان کمک میکند. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نوعی از روان درمانی ساده سازی شده است که کاملاً با سازگاری و انعطاف پذیری ذهنی و روانشناختی در ارتباط است و دو جزء مهم دارد:
در این متُد، مراجعین میآموزند تا به جای مقابله با افکار و احساسات خود، و گشتن به دنبال ریشهی بدبختیها در گذشته، با آگاهی ذهنی، به شناسایی و پذیرشاحساسات و عواطف خود بپردازند و این احساسات (منفی) را به عنوان پاسخ کاملا طبیعی به شرایط محیطی و محرکهای بیرونی بدانند و همانگونه که هستند خود را بپذیرند، و سپس فرد متعهد میشود تا الگوهای رفتاری و فکری خود را با آموزههای ساده تغییر دهد تا سرانجام بتواند بر افکار و عواطف منفی خود غلبه کند. بدون اینکه بخواهد به طور مستقیم با آنها روبهرو شده و آنها را سرکوب یا انکار کند. روشها و اصول اَکت، باعث افزایش انعطاف پذیری ذهن و خلاقیت ذهنی میشوند. نظریه پردازان اکت به این نکته اشاره میکنند که بیشتر کشمکشهای انسان به خاطر وجود 4 عامل است:
ترکیب شدن با افکار - ارزیابی تجربیات - اجتناب از افکار و عدم پذیرش - استدلالهای پیشفرض
در واقع متُد درمانِ مبتنی بر پذیرش و تعهد ، به بازسازی ریشهای شیوهی تفکر ما کمک میکند.
چیزی که در روانشناسی زرد دقیقا برعکس آن است و راهکارهای غیر علمی،ناکارامد و موقتی ارائه میدهد. اتفاقی که در پیجهای اینستاگرامی و کلیپ های یک دقیقهای شاهد آن هستیم که به دلیل ناکارامدی، پس از مدتی فقط افراد را مایوس میکند. برای همین باید هوشیار بود.
آگاهیهای این کتاب، کاملا عملی و منطبق با متُد روانشناسی کاربردی اَکت است که به شما درک درستی از وجود خود و افکار خود و مهارت غلبه بر افکار ناخواسته را میدهد.
پاسخ ها