حالا ویروس کرونا شیوعش را هر روز بیشتر از دیروز در جهان گسترش میدهد بازار شایعات درباره درمان، پیشگیری یا مواد غذایی پیشگیری کننده از آن هم در فضای مجازی حسابی رونق گرفته است. اما چقدر از چیزهایی که میشنوید حقیقت دارد. آیا باید خودتان را ببندید به ویتامین D یا هر روز ویتامین C بخورید یا زنجبیل را هر روز در برنامه غذاییتان قرار دهید؟ درباره این پرسشها دکتر حمید قادری، پزشک مستقر در کانون کرونا در قم توضیح میدهد.
اصولا هیچ روش پیشگیری یا کاهش احتمال ابتلا به کرونا از طریق مولتی ویتامینها وجود ندارد. یعنی اگر فردی فکر کند با تکیه بر مصرف مولتی ویتامین و بدون رعایت سایر روشهای پیشگیری میتواند از ابتلا به کرونا پیشگیری کند، اشتباه است.
در هیچ منبعی اشاره نشده است که با خوردن یک قرص جوشان ویتامین C یا قرص سلنیوم میتوان از کرونا پیشگیری کرد. اما اگر فردی این ویتامینها را در طول زندگیش درست مصرف کند، سیستم ایمنی بدنش تقویت میشود و آن وقت این سیستم ایمنی تقویت شده میتواند به فرد کمک کند کمتر دچار سرماخوردگی و آنفلوآنزا شود و شاید بتواند کمک کند که اگر ویروس کرونا وارد بدن شد سیستم ایمنی از پس کرونا بربیاد.
همچنان برای پیشگیری از کرونا شستن مرتب دست، کمتر تردد کردن و در صورت بروز علائم مراجعه سریع به پزشک در سطح شهر یا درمانگاه و نه بیمارستان اولویت دارد.
یک قاعده کلی این است که اگر فرد رژیم غذایی مناسب داشته و بدن سالمی داشته باشد عملا نیازی به هیچ قرص مولتی ویتامینی ندارد اما از آنجا که نوع پخت و پز ما در ایران که مبتنی بر حرارت بالا و زمان زیاد برای جا افتادن غذاست و همه چیز خواری ما که لزوما مفید نیست با هم خوردن همه چیز که همراه با خوردن چای یا نوشابه است و ... همه اینها باعث میشود سیستم غذایی ما از یکسری ویتامینها و مواد معدنی غنی باشد و از یکسری فقیر باشد. در خاک و نان ما هم یکسری مواد معدنی کمتر است. نان ما که در آن سبوس جدا میشود یا برنج خواری که باعث میشود شلتوک آن جدا شود در فقیر کردن رژیم غذایی ما از یکسری ویتامینها موثر است.
استرسهای موقت و دائم و آلودگی هم موثر است تا یکسری مواد معدنی و ویتامین به بدن نرسد. مصرف سیگار، افرادی که از بیماریهای سخت رنج میبرند مواد لازم کم دریافت میکنند. بنابراین از آنجا که هرکدام از ایرانیان در یکی از این بخش بندیها قرار میگیرند مصرف مولتی ویتامین ضروری به نظر میرسد. در دوران کرونا که نیاز به افزایش سیستم ایمنی است باید چه قرصهایی مصرف شود؟
یکی از قرصهایی که زیاد از آن یاد میشود قرص ویتامین D است. ویتامین D با خوردن غذاهای دریایی یا قرار گرفتن در معرض نور خورشید روزانه 20 دقیقه نه از ورای پنجره بلکه به صورت مستقیم در حالتی که صورت و بازوها بدون پوشش باشد تامین میشود. در این حالت مشخص است که ما ایرانیان نه غذای دریایی مرتب میخوریم و نه نور آفتاب کافی دریافت میکنیم. تحقیقات هم نشان داده 80 درصد آقایان و 90 درصد خانمها در ایران کمبود ویتامین D دارند و این ربطی به کرونا ندارد. به همین دلیل براساس پروتکل وزارت بهداشت همه ایرانیان به مدت 8 هفته و هر هفته یک عدد ویتامین D با دوز 50000 بخورند و بعد از 8 هفته سطح ویتامین D بدنشان چک شود تا اگر به اندازه کافی رسیده باشد درباره ادامه یا عدم ادامه براساس توصیه پزشک
اگر فردی سابقه سنگ کلیه دارد یا اگر قبلا بررسی انجام داده و مشخص شده سطحش خیلی پایین یا خیلی بالاست نحوه استفاده از قرص در آنها متفاوت است.
آمپول ویتامین D هم هست که در حال حاضر به دلیل لزوم مراجعه به درمانگاه برای تزریق و امکان آلوده بودن مرکز توصیه نمیشود.
روی در رشد مو، تقویت سیستم ایمنی و گوارش نقش بسیار مهمی دارد. روی نیز از دیگر مواد معدنی است که در ایرانیان کمبود آن وجود دارد و اگر به مدت دو ماه هر روز یک عدد زینک سولفات ایرانی مصرف شود، تمام این نقایص برطرف میشود و مطلقا هیچ منبعی نمیگوید اگر کسی قرص روی بخورد این ویروس در بدنش تقویت میشود.
قرص سلنیوم را هم هر روز به مدت دو ماه میتوان مصرف کرد چون سلنیوم فقط روی خشکبار و روی برخی ریزمغذیها، سبزیجات و میوهها هست آن هم به صورت تازه نه بعد از دو سه روز در یخچال ماندن. سلنیوم هم در رژیم غذایی ایرانیان به شدت فقیر است و برای تقویت سیستم ایمنی، تقویت اسپرم و رشد مو موثر است. بعد از دو ماه سطح سلنیوم را بررسی کنید تا درباره قطع مصرف یا ادامه آن بتوان تصمیم گرفت.
کمبود ویتامین C بسیار نادر است. به همین دلیل هیچ توصیهای برای مصرف روزانه آن وجود ندارد. کلا دیده شده افرادی که بیماری ویروسی میگیرند اگر قرص جوشان ویتامین C مصرف کنند سیستم ایمنیشان تقویت میشود و در کاهش مدت بیماری موثر است. در حال حاضر هم در مطالعات کرونا آمده است اگر در دوران ابتلا روزی یک عدد قرص جوشان ویتامین C هزار مصرف کند، در کاهش عوارض موثر است. اما در مورد مصرف آن در صورتی که فرد مبتلا به سنگ کلیه باشد، باید احتیاط شود.
منبع : نی نی سایت
پاسخ ها