تمامی نویسندگان کتب و آثار هنری به خاطر حفظ کیفیت و دوام آثار خود آنها را صحافی میکنند. صحافی یکی از آخرین مراحل برای چاپ کتاب است که انواع مختلفی هم دارد و توجه بسیاری به صحافی در چاپخانه میشود در ادامه این مطلب شما را بیشتر با صحافی و انواع خدمات مربوط به صحافی آشنا کنیم.
در حقیقت به عملیات تا کردن، قرار دادن به ترتیب فرمهای تا شده در کنار هم، ته دوزی، جلدگذاری و در آخر برش کتاب صحافی گفته میشود. جلدها در حفاظت و سالم نگهداشتن کتاب یا دیگر محصولات چاپی نقش تاثیر گذاری دارد. صحافی یکی از فرآیندهای مهم در مراحل ساخت محصول چاپی است.
نخستین قدم برای صحافی تا کردن کاغذ و برگههای چاپ شده است. مدل و نوعی که برگهها تا میشوند نوع صحافی را مشخص میکند این کار توسط ماسینی (ماشین تاکن) انجام میشود.
ترکیب یا ترتیببندی، در این قسمت صفحات کتاب را به ترتیب شمارههایشان پشت سر هم میچینند و بعد تصاویر یا صفحات رنگی به کمک دست لابه لای برگهها قرار میدهند تا برای ته دوزی آماده شود.
هنگامی که ترتیببندی انجام شد نوبت به کناره دوزی یا ته دوزی کتاب میرسد این مرحله در صورتی انجام میشود که کار بسته، به نوع صحافی احتیاج به دوخت داشته باشد.
شکلبندی، در این مرحله فرمهای ته دوزی شده یا کوک فلزی خورده کوبیده میشوند تا پف و تورم آن را از بین ببرند. اگر کار ته دوزی شده باشد قبل از مرحله کوبیده شدن آن را با یک لایه چسب میپوشانند تا در زمان کوبیده شدن کار استحکام خود را از دست ندهد و شل نشود.
در مرحله آخر بعد از مشخص شدن نوع جلد کتاب، جلد برابر و متناسب با اندازه خوده کتاب برش میخورد و پس از انجام لت در صحافی کتاب و لت سازی بر روی جلد، اصلاعات مورد نیاز (نام کتاب، نام نویسند…) را به روشهای مختلف عادی یا طلاکوب ثبت میشود و بعد کتاب برای مدتی به زیر دستگاه پرس رفته تا خشک شود.
صحافی انواع و اقسام مختلفی دارد که نویسند متناسب با نوع مجله یا کتاب خود نوع صحافی که با کیفیت و دوام بالایی باشد را انتخاب میکند. در این بخش میخواهیم انواع صحافیها و ویژگی که هر کدام دارند، مناسب برای چه نوع کتاب یا مجلهای هستند را بررسی میکنیم.
در این نوع صحافی چهار صفحه در یک برگه پشت و رو چاپ میشوند و در آخر صفحاتی که چاپ شدهاند را به ترتیب به وسیله سیم مفتولی و یا منگنه به یکدیگر متصل میکنند.
در صحافی فنری ابتدا همه صفحات را پشت سر هم مرتب میکنند و بعد به کمک وسیله دستگاه پانچ سوراخ میشوند، در مرحله آخر به کمک فنرهایی این صفحات را به هم متصل میکنند که این فنرها میتوانند به شکل ماپیچ فنری، مارپیچ پلاستیکی یا ژلهای، فنر فلزی دوتایی یا پلاستیکی در سایزهای مختلفی باشند.
در صحافی به صورت جلد نرم اول از همه تمامی برگهها را با استفاده از چسب به ترتیب روی هم میچینند و بعد جلد را بر روی آن قرار میدهند. این چسب کاریها میتواند هم به صورت دستی، هم با استفاده از چسب سرد و هم با استفاده از دستگاهی که شامل چسب گرم است و سرعت بالایی هم دارد انجام میشود. جلدی که در صحافی جلد نرم به کار میبرند از جنس مقواهایی نازک با انعطافپذیری بالا است.
در صحافی به روش جلد سخت اول تمامی برگهها را با استفاده از چسب سرد یا دستگاهی که حاوی چسب گرم باشد را به هم دیگر وصل میکنند و بعد جلدی که از جنس مقوای ضخیم است را به صورت جداگانهای میسازند و سپس برگههایی که از قبل به هم متصل کرده بودند را از طریق یکسری اتصالات به جلد متصل میکنند.
جلد سخت خود دارای انواع مختلفی است که هر کدام را به صورت مختصر مختصر توضیح میدهیم.
برای شروع باید اول جلد را به صورت جداگانه با یک مقوا بسیار ضخیم چاپ شود و با استفاده از سلفون روکش کاری شده به کتاب متصلش کنند.
پایه جنس این نوع جلد از چرم است، که طرحهایی را به صورت هکاکی یا طلاکوب بر روی آنها پیاده میکنند بعد به کتاب متصل میشوند. بیشترین کاربرد این نوع از جلدها در تهیه و ساخت کتب ارزشمندی مانند قرآن، حافظ… است.
این نوع از جلد جنسی از چرم مصنوعی دارد طرح و نوشتهها به وسیله ماشین طلاکوب بر روی آن هک می شود. بیشترین کاربرد این نوع جلد برای پایاننامهها، پروژهها و …. میباشد.
صحافی پایاننامه به خاطر حفاظت از زیبایی و دوام هر چه بیشتر پایاننامه انجام میشود. برای صحافی پایاننامه اغلب از صحافی گالینگور یک طرف طلاکوب، دورتادور طلاکوب، نقره کوب استفاده میشود.
در حفاظت کردن از محصولات چاپی و صفحات آنها نقش موثری دارد.
محصول چاپی در برابر شرایط محیطی آسیبی نمیبیند و مقاومتش افزایش پیدا میکند.
از فرسوگی کتاب، مجلات، پایاننامه و.... جلوگیری میکند.
منبع: https://printinghouse.ir/
پاسخ ها