در این مقاله قرار است به سراغ پنج موشک سریع در سال ۲۰۲۴ برویم و ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف هر کدام از این سلاحهای پیشرفته سعی خواهیم کرد درک کنیم اساسا موشکهایی تا این حد سریع چه برتریهایی برای صاحبانشان به وجود میآورند.
برترینها- آرمان رمضانی: در این مقاله قرار است به سراغ سلاحی برویم که بر اساس نظرات کارشناسان نظامی یکی از مهمترین جنبههای قدرت نظامی برای هر ارتش و کشوری به حساب میآید و کشورهای مختلف با جدیت فراوان مشغول تلاش برای بهتر شدن در آن هستند. درباره موشکهای سوپرسونیک یا مافوق صوت حرف میزنیم.
در زمانهای که ما در آن زندگی میکنیم یعنی زمانه پیشرفتهای لحظهای در تکنولوژی، بسیاری از ارتشهای قدرتمند دنیا و کشورهای برتر در زمینه نظامی توجه خود را بر بهبود عملکرد موشکهای سوپرسونیکِ خود متمرکز کردهاند. موشکهای قدرتمند و پیشرفتهای که اساسا برای سرعت، دقت و برد فراوان طراحی و ساخته شدهاند و با بهرهگیری از جدیدترین پیشرفتهای علمی تقریبا هر روز در حال بهتر شدن هستند.
در این مقاله قرار است به سراغ پنج موشک سریع در سال 2024 برویم و ضمن بررسی نقاط قوت و ضعف هر کدام از این سلاحهای پیشرفته سعی خواهیم کرد درک کنیم اساسا موشکهایی تا این حد سریع چه برتریهایی برای صاحبانشان به وجود میآورند. اما شاید پیش از رسیدن به نام پنج موشک سریع این مقاله بد نباشد به این موضوع بپردازیم که چرا سازندههای ادوات نظامی به دنبال بالا بردن سرعت موشکها هستند.
سرعت احتمالا بالاتر از دقت، برد یا میزان تاثیر، حیاتیترین فاکتور برای سنجش عملکرد یک موشک است و دلیل این موضوع به چند عامل مهم بازمیگردد. در وهله اول همانطور که خودتان میتوانید حدس بزنید هرچه موشک سرعت بالاتری داشته باشد زمان دشمن برای واکنش نشان دادن برای دفاع یا ساقط کردن موشک کمتر است اما این همه موضوع نیست. علاوه بر این دلیل مهم باید بدانیم در صنعت ساخت موشک، سرعت رابطه معناداری با فاکتورهایی مانند برد و میزان تاثیر دارد به این معنا که هرچه یک موشک سریعتر باشد به همان نسبت برد بیشتری خواهد داشت و در زمان برخورد میزان خرابی بیشتری به بار خواهد آورد.
موشک آوانگارد که توسط روسیه طراحی و تولید شده خیلی زود توانست در زمینه موشکهای هایپرسونیک، قواعد بازی را تغییر دهد. این موشک با سرعت و هدایت شوندگیِ خارقالعاده به سرعت نگاهها را به سمت خود جلب کرد و با توانایی رسیدن به سرعت 27 ماخ یا 32200 کلیومتر بر ساعت خیلی زود به یک برگ برنده در زمینه قدرت نظامی تبدیل شد.
اما کملطفی به موشک آوانگارد است اگر فقط درباره سرعت بالای آن حرف بزنیم و از توانایی مانور خارقالعاده این موشک غافل شویم. قدرت مانور بالای این موشک به صاحبان آن اجازه میدهد به سراغ هدفهایی بروند که شاید پیش از این هدف قرار دادنشان ممکن نبود و این دقت و قدرت مانور بالا وقتی در کنار سرعت و برد زیاد قرار میگیرد یکی از بهترین موشکهای ساخته شده توسط بشر را شکل میدهد. موشک آوانگارد در حال حاضر چه در زمینه بازدارندگی و چه در زمینه حمله، نقشی حیاتی در زرادخانه ارتش روسیه بازی میکند.
خواستگاه: روسیه
کلاس: Hypersonic Glide Vehicle یا HGV
برد: بیش از ۶ هزار کیلومتر
مهمات: امکان سوار شدن کلاهک اتمی به قدرت ۲MT(به این معنی که قدرت این کلاهک اتمی برابر با ۲ مگاتن تیاِنتی است)
وضعیت استفاده: در حال استفاده
این موشک بالستیک چینی با نام کامل دانگفِنگ 41 هم مانند آوانگارد خیلی زود توانست به خاطر قابلیتهای برجستهاش توجه آنالیزورهای نظامی در سراسر کره زمین را به خود جلب کند. این موشک با بیشینه سرعت ثبت شده نزدیک به 25 ماخ یا تقریبا 30600 کیلومتر بر ساعت به عنوان یکی از سریعترین موشکهای حاضر در زرادخانه چینیها به حساب میآید.
البته که DF-41 هم در کنار سرعت قابل توجه از قابلیتهای فوقالعاده دیگری مانند برد بسیار زیاد و البته امکان استفاده از کلاهکهای متنوع برخوردار است که دومی یعنی امکان سوار کردن کلاهکهای مختلف بر روی این موشک، آزادی عمل فراوانی به صاحبان چینی آن میدهد.
خواستگاه: چین
کلاس: موشکهای بالستیک بینقارهای یا ICBM
طول موشک:۲۰ تا ۲۲ متر
وزن موشک: ۲.۵ تن
مهمات: امکان حمل تا ۱۰ کلاهک اتمی و MIRV
برد: ۱۲۰۰۰ تا ۱۵۰۰۰ کیلومتر
وضعیت استفاده: در حال استفاده
موشک ترایدنت 2 جزئی از سیستم دفاعی نیروی دریایی آمریکا به حساب میآید و در حقیقت یک موشک بالستیکِ قابل شلیک از زیردریایی است که به خاطر سرعت و دقت بسیار زیادش مورد توجه قرار گرفته است.
این موشک بالستیکِ دقیق امکان رسیدن به بیشینه سرعتی نزدیک به 24 ماخ یعنی 29654 کیلومتر بر ساعت را دارد و به خاطر همین سرعت بالا و البته دقت مثال زدنیاش نقشی پررنگ در قدرت بازدارندگی هستهای نیروی دریایی آمریکا بازی میکند.
خواستگاه: ایالات متحده آمریکا
کلاس: موشک بالستیک قابل شلیک از زیردریایی یا SLBM
طول: ۱۳.۴۲ متر
وزن: ۲.۸ تن
مهمات: امکان سوارد شدن حداکثر ۸ کلاهک MIRV Mk۴ یا Mk۵
برد: حداقل ۲۰۰۰ کیلومتر و حداکثر ۱۲۰۰۰ کیلومتر
وضعیت استفاده: در حال استفاده از ۱۹۹۰
مینتمن 3 یکی دیگر از برگهای برنده ارتش آمریکا در زمینه موشکهای بالستیک است و عموما به خاطر سرعت و برد بسیار زیادش مورد توجه قرار میگیرد. این موشک بالستیک با بیشینه سرعتی نزدیک به 23 ماخ یا 28200 کیلومتر بر ساعت، چهارمین موشک سریع دنیا محسوب میشود.
مینتمن 3 در قدرت نظامی ارتش آمریکا به ویژه در زمینه موشکهای بالستیک بین قارهای نقشی حیاتی بازی میکند و به خاطر سرعت قابل توجه، برد زیاد و دقت فراوانش یکی از موثرترین موشکهای بالستیک حال حاضر دنیا به حساب میآید.
خواستگاه: ایالات متحده آمریکا
کلاس: موشک بالستیک بین قارهای یا ICBM
طول: ۱۸.۲ متر
مهمات: W۷۸ در ۳۳۵ kT و W۸۷ در ۳۰۰kT nuclear
برد: ۱۳۰۰۰ کیلومتر
وضعیت استفاده: در حال استفاده
جالب است بدانید به این موشک که درواقع یک موشک فوق سنگین در کلاس موشکهای هایپرسونیک روسی محسوب میشود لقب "satan 2" یا شیطان 2 داده شده است. هرچند ارتش روسیه بیشینه سرعت این موشک را محرمانه اعلام کرده اما برای این موشک سرعتی نزدیک به 20.4 ماخ یا 25500 کیلومتر بر ساعت تخمین زده میشود.
این موشک هایپرسونیک طوری طراحی شده که بتواند مجموعهای متنوع از کلاهکها را حمل کند و RS-28 Sarmat توانایی نفوذ به تقریبا هر نوع سیستم دفاعی را داراست. RS-28 در حقیقت پیشرفت تکنولوژیک روسیه در زمینه ساخت موشکهای هایپرسونیک را برای دنیا و به ویژه ارتشهای قدرتمند آشکار میکند و با حداکثر بردی برابر با 18 هزار کیلومتر، این موشک از هر موشک دیگری روی کره زمین برد بیشتری دارد.
خواستگاه: روسیه
کلاس: موشک بالستیک بین قارهای یا ICBM
طول: ۳۵.۳
وزن: ۱۰ تن
مهمات: قابلیت حمل کلاهکهای متنوع از جمله کلاهک اتمی
برد: از ۱۰۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰ کیلومتر
وضعیت استفاده: در حال استفاده
پاسخ ها