هنوز هیچ گزارش رسمی در سوریه درباره ماجرای مخلوف منتشر نشده است. گزارشها درباره اختلافات سیاسی میان خاندان مخلوف و اسد تایید یا تکذیب نشده اند. این احتمال وجود دارد که دولت سوریه صرفا با هدف افزایش انضباط مالی و مقابله با فساد، رویکرد جدیدی در مقابل بازرگانان متنفذ در پیش گرفته است. با این حال، رابطه مخلوف و اسد عادی به نظر نمیرسد. سادهترین نشانه این امر، قطع دسترسی مخلوف به اسد است. اگر مخلوف به اسد دسترسی داشت، احتمالا مجبور نمیشد که از طریق شبکههای اجتماعی نزد اسد تظلمخواهی کند.
پارس لاین اختلافات بین خاندان رئیس جمهور سوریه علنی شده است. این اختلافات، در ظاهر، جنبه اقتصادی دارند. اما برخی منابع رسانهای ادعا میکنند این اختلافات، علاوه بر مسائل اقتصادی، دلایل سیاسی نیز دارند.
پارس لاین ، رامی مخلوف، پسر دایی بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، اخیرا در اقدامی کم سابقه، ویدئویی منتشر کرد و از پسر عمهاش خواست که برای حل و فصل اختلافات مالی شرکت تلفن همراه «سیریتل» با دولت سوریه مداخله کند. اما، درخواست مخلوف با واکنش قاطع دولت سوریه مواجه شد.
مخلوف، یکی از ثروتمندترین بازرگانان سوریه است که شرکتهای متعددی در سوریه و خارج از آن دارد. او از سال ۲۰۰۸، وارد لیست سیاه آمریکا شد. مخلوف همچنین صاحب اکثر سهام شرکت سیریتل است که حالا در کانون مناقشات وی با دولت سوریه قرار دارد. این شرکت در سال ۲۰۰۱ تاسیس شد و دولت سوریه هم اکنون صاحب ۲۰ درصد سهام آن است.
سازمان ارتباطات سوریه، روز چهارشنبه، از دو شرکت تلفن همراه سیریتل و «ام تی ان» خواست که تا سه شنبه آینده بدهیهای خود به دولت سوریه را پرداخت کنند. مجموع این بدهیها، حدود ۳۳۴ میلون دلار است.
مخلوف در اقدامی نادر، ویدئویی در فسیبوک منتشر کرد و هرگونه بدهی شرکت سیریتل به دولت را تکذیب کرد. وی گفت: «سیریتل فرار مالیاتی نداشت و در رابطهاش با دولت، فریبکاری نمیکند و هر سال حدود ۱۰ میلیارد لیر سوریه پرداخت میکند. پارسال، مالیاتی به ارزش ۱۲ میلیارد لیر سوریه پرداخت کرد.» مخلوف در ادامه از بشار اسد خواست روی روند مالیات گیری از سیریتل نظارت کند و یا حداقل مبالغ درخواستی را قسط بندی کند.
یک روز بعد از ویدئوی مخلوف، وزارت ارتباطات سوریه به ادعاهای مخلوف واکنش نشان داد و بر لزوم پرداخت به موقع بدهیهای شرکت وی تاکید کرد. وزارت ارتباطات در انتقادی تلویحی از ویدئوی مخلوف گفته «تشویش» وی مانع از تلاش دولت برای استرداد اموال عمومی نخواهد شد. بدین ترتیب، تظلم مخلوف نزد بشار اسد به جایی نرسید.
رامی مخلوف از «ظلم» دولت گلایه کرده است.
پشت پرده اختلافات چیست؟
مخلوف با وزارت ارتباطات و به طور کلی با دولت سوریه دچار اختلاف شده و برای حل و فصل این اختلاف از بشار اسد کمک خواسته است. او با انتقاد از عملکرد دولت گفت: «از کادر موجود که همیشه من را متهم میکند و من را بد و خطاکار میداند، خسته شده ام.»
با این حال، برخی گزارشهای رسانهای از تنش میان مخلوف و بشار اسد خبر میدهند. روزنامه العربی الجدید به نقل از «منابع بلندپایه و ویژه از دمشق» مدعی شد که ریشه اختلافات میان مخلوف و اسد، مالی نیست. هر چند که دو طرف سعی میکنند آن را مالی نشان دهند.
این منابع ادعا کرده اند که «راز افزایش تنش» میان مخلوف و اسد، به نقش روسیه مربوط میشود. مخلوف، گفتگوهای ویژه سیاسی را افشا کرده و دیدگاه پدرش «محمد» و برادرش «حافظ» را منتقل کرده است. پدر و برادر رامی، هر دو در مسکو مقیم هستند.
برخی گزارشها حاکی از این است که در روزهای اخیر، دولت سوریه رسانهها و موسسات خیریه وابسته به مخلوف را تعطیل و اموال او را توقیف کرده است. العربی الجدید به نقل از منابعی در سوریه ادعا میکند این اختلافات چند ماه پیش آغاز شد؛ زمانی که روسیه محتوای گفتگوهایش با محمد مخلوف، پدر رامی، را به بشار اسد منتقل کرد. روسیه همچنین، از «مقاصد مخلوف برای دوران بعد از اسد» پرده برداری کرد. از آن زمان، مشکلات میان مخلوف و اسد آغاز شد. طبق ادعای منابع العربی الجدید، رامی مخلوف به خاطر مواضع سیاسی خانواده اش درباره آینده اسد تحت فشار قرار گرفته است. خانواده مخلوف، مواضعشان درباره دوران بعد از اسد را به اطلاع روسیه رسانده اند.
العربی الجدید در ادامه از قول یک مقام دولتی سوریه مدعی شد که روسیه تلاش میکند اموالش را از سوریه بگیرد و اخیرا از سوریه حدود سه میلیارد دلار ارز خارجی درخواست کرده است که این دلیل دیگری برای تشدید فشار مالی دولت بر مخلوف است.
به هر حال، هنوز هیچ گزارش رسمی در سوریه درباره ماجرای مخلوف منتشر نشده است. گزارشها درباره اختلافات سیاسی میان خاندان مخلوف و اسد تایید یا تکذیب نشده اند. این احتمال وجود دارد که دولت سوریه صرفا با هدف افزایش انضباط مالی و مقابله با فساد، رویکرد جدیدی در مقابل بازرگانان متنفذ در پیش گرفته است. با این حال، رابطه مخلوف و اسد عادی به نظر نمیرسد. سادهترین نشانه این امر، قطع دسترسی مخلوف به اسد است. اگر مخلوف به اسد دسترسی داشت، احتمالا مجبور نمیشد که از طریق شبکههای اجتماعی نزد اسد تظلمخواهی کند.
پاسخ ها