دانشمندان گونههایی جدید از کوسه ها، شبیه به اره ماهی را کشف کردند که دارای پوزههای متمایز و پر از دندان و زائدههایی مانند گربه ماهی هستند که به آنها در تشخیص طعمه کمک میکند.
پارس لاین دانشمندان زیست شناس دو گونه جدید کوسه را شناسایی کرده اند که در اعماق اقیانوس هند غربی زندگی میکنند. خبرگزاری سی ان ان طی گزارشی به این کشف جدید دانشمندان پرداخته است.
این گونههای جدید شبیه اره ماهی هستند و دارای پوزههای متمایز و پر از دندان و زائدههایی مانند گربه ماهی هستند که به آنها در تشخیص طعمه کمک میکند. یکی از این گونهها با نام Pliotrema annae، پس از صید توسط ماهیگیران در سواحل زنگبار (شرق آفریقای مرکزی)، کشف شد، در حالی که گونههای دیگر، معروف به Pliotrema kajae، در ماداگاسکار کشف شد. نمونه دیگری نیز که بعدها در مجموعههای مختلف برخی موزهها یافت شد.
با این حال هیچ یک از این دو گونه کوسه، تاکنون به صورت زنده در طبیعت مشاهده نشده اند. «اندرو تمپل»، استادیار دانشگاه نیوکاسل انگلستان و نویسنده پژوهش، در این خصوص گفت: «ما در طول تحقیق و بررسی گونههای صید شده توسط ماهیگیران با استفاده از اشعه، متوجه شدیم که این اره ماهیها با گونههای موجود مطابقت ندارد». وی افزود: «ما تاکنون دو مورد جمع آوری کرده ایم که هردوی آنها غیر معمول هستند». تمپل گفت: این کشف که در روز چهارشنبه (۱۸ مارس) در مجله PLOS One منتشر شد، نشان میدهد که «اقیانوس هند غربی از نظر تنوع زیستی کوسهها چقدر اهمیت دارد و البته اینکه چقدر اطلاعات ما ناقص است».
این دانشمند میگوید که «این منطقه به طور گستردهای مورد مطالعه قرار گرفته است و اکثر آنچه ما میدانیم وابسته به کار شیلات است. اما مشکل این است که شیلات در مقیاس کوچکی بر منطقه تسلط دارد. در واقع حدود نیم میلیون ماهیگیر و ۱۵۰۰۰۰ کشتی در منطقه فعال هستند». وی افزود: «این کشتیها نسبتاً پراکنده هستند و تعداد ناوها در هر مکان نسبتاً کم است. این امر نظارت بر روی آنها را از نظر لجستیکی بسیار دشوار میکند. این امر باعث میشود که نتوان بر تمام صیدی که این کشتیها انجام میدهند نظارت کرد. به همین دلیل ممکن است گونههای همچون این کوسهها برای مدتها کشف نشوند چرا که صیادان چنین مواردی را یا در دریا رها میکنند و یا به صورت غذا مصرف میکنند».
قبل از این آخرین کشف، فقط یک گونه شناخته شده از کوسههای ارهای با شش شیار آبشش وجود داشته است. «سایمون ویگمن»، یکی از نویسندگان این تحقیق که در آزمایشگاه تحقیقاتی Elasmobranch در هامبورگ آلمان فعال است، گفت: «کوسههای ارهای با شش شیار آبشش واقعاً خارق العاده هستند، زیرا بیشتر گونههای ارهای تنها دارای پنج شیار آبشش هستند. ویگمن میگوید: از روی ارههای این جاندار دریایی میتوان به رژیم غذایی غذایی آن که شامل ماهی ها، سخت پوستان و ماهی مرکب است، دست یافت. این گونه با استفاده از پوزههای دندانه دار خود، طعمهها را شکار میکند. آنها میتوانند به طول تقریباً ۱.۵ متر (نزدیک به ۵ فوت) با یک اره عجیب و غریب به همراه دندانهای تیز ریز و درشت، برسند.
گونه دیگر یعنی P. kajae، پس از آنکه محققان از طریق نمونههای موجود در موزه ها، از جمله دو مورد در موزه تاریخ طبیعی لندن، شناسایی شدند. پس از پیدا کردن این گونه در ماداگاسکار، آنها دریافتند که برخی از نمونههای موجود در موزه ها، در واقع گونههای تازه کشف شده هستند. تمپل معتقد است که این گونه از کوسهها نمونهای باورنکردنی از تکامل و سازگاری هستند. وی گفت: «این کوسهها چنان با محیط و دنیای اطراف خود سازگار شده اند که میلیونها سال است تقریباً بدون تغییر مانده اند».
پاسخ ها