در گفتگو با وحید شقاقیشهری مطرح شد؛ تبعات افزایش یارانه نقدی توسط مجلس؛ به مجلس توصیه میکنم که در این شرایط بد اقتصادی از اینگونه تصمیمها نگیرد. چون هزینههای بسیار سنگینی برای مردم به دنبال دارد. در حال حاضر، ارز ۴۲۰۰ تومان به تعداد محدودی از کالاها حدود هفت هشت قلم کالا تخصیص داده میشود. در این شرایط اقتصادی، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی میتواند تبعاتی، چون افزایش قیمتها را در پی داشته باشد.از طرفی هم، چون ما بانک اطلاعات توزیع یارانه نقدی را نداریم در پرداخت یارانه دچار مشکل میشویم و از دو طرف به مردم خسارت وارد میشود. از یک سو به دهکهای نیازمند این مبلغ تخصیص داده نمیشود و از یک سو در عمل شاهد شوک قیمتی و افزایش قیمت کالاهای ضروری خواهیم شد.مجلس اجازه بدهد که انتخابات ریاست جمهوری انجام شود؛ دولت بعد مستقر شود و آن ایرادهای ارز ۴۲۰۰ تومان برطرف شود؛ بانک اطلاعات یارانههای نقدی تکمیل شود؛ تازه بعد نیازمند یک برنامه مشخص نظام یارانهای هستیم. اگر با سرعت و عجله بخواهند این کار را انجام بدهند آن موقع با بهمریختگی نظام یارانه مواجه میشویم که دردسرش برای دولت بعد شدیدتر است.
پارس لاین در حالیکه دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۰، توزیع ۷۴ هزار میلیارد تومان یارانه نقدی و معیشتی را در سال آینده پیشنهاد کرده است مجلس در نظر دارد این رقم را به بیش از ۱۷۰ هزار میلیارد تومان افزایش دهد.
پارس لاین ، رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس در برنامه تیتر امشب با اشاره به جمعبندی کمیته منابع، مصارف و هدفمندی یارانهها در کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۰، گفت: مجموع منابع هدفمندی یارانهها در سال ۱۴۰۰ بیش از ۴۳۶ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده که ۱۰۶ هزار میلیارد تومان آن حاصل مابه التفاوت ارز تک نرخی است که کمیسیون تلفیق از بین ۴ نرخ دلار پیشنهادی دولت، عدد ۱۷۵۰۰ را برگزیده است.
وی افزود: منابع ۴۳۶ هزار میلیارد تومان در ۴ محل عمده مصرف میشود که یک بخش آن سهم ۱۴.۵ درصد نفت، پالایشگاهها و پالایش و پخش است.
سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس ادامه داد: دولت در لایحه بودجه ۱۴۰۰ سهم یارانه نقدی و معیشتی را ۷۴ هزار میلیارد تومان پیش بینی کرده که در نظر داریم در تلفیق این عدد را به ۱۷۰ هزار میلیارد تومان افزایش دهیم.
وی اضافه کرد: ۶۰ هزار میلیارد تومان هم سهم یارانه تولید و مابقی سهم دستگاههای اجرایی است که اختصاص پیدا میکند.
زارع با بیان اینکه بهترین پرداخت یارانه تولید پرداخت سود تسهیلات است گفت: پرداخت یارانه سود تسهیلات برای نخستین بار از سال آینده اجرا میشود.
وی همچنین در نشست خبری ظهر روز دوشنبه ۲۹ دی ماه در تشریح آخرین مصوبات کمیسیون تلفیق گفت: منابع یارانهها به صورت یک جا ۴۳۶ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که ۱۴.۵ درصد سهم نفت را از آن جدا خواهیم کرد. همچنین یارانه نقدی در دو سقف پرداخت خواهد شد، ۵۸ میلیون نفر یک مبلغ و از ۵۸ میلیون نفر تا ۸۰ میلیون نفر مبلغ کمتری یارانه دریافت میکنند.
اما در حالی که برخی از پرداخت یارانه بزرگ مجلس به مردم سخن میگویند و از آن دفاع میکنند گروهی از کارشناسان بر این نظر هستند این اقدام مجلس عواقب سویی دارد. وحید شقاقیشهری اقتصاددان در گفتگو با پارس لاین با مخالفت با این کار مجلس گفت: به مجلس توصیه میکنم که در این شرایط بد اقتصادی از اینگونه تصمیمها نگیرد. چون هزینههای بسیار سنگینی برای مردم به دنبال دارد. در حال حاضر، ارز ۴۲۰۰ تومان به تعداد محدودی از کالاها حدود هفت هشت قلم کالا تخصیص داده میشود. در این شرایط اقتصادی، حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی میتواند تبعاتی، چون افزایش قیمتها را در پی داشته باشد.
وی افزود: از طرفی هم، چون ما بانک اطلاعات توزیع یارانه نقدی را نداریم در پرداخت یارانه دچار مشکل میشویم و از دو طرف به مردم خسارت وارد میشود. از یک سو به دهکهای نیازمند این مبلغ تخصیص داده نمیشود و از یک سو در عمل شاهد شوک قیمتی و افزایش قیمت کالاهای ضروری خواهیم شد.
او بیان کرد: بحث دیگر این است که دولت فعلی دارد به پایان دوره خود نزدیک میشود. مجلس اجازه بدهد که انتخابات ریاست جمهوری انجام شود؛ دولت بعد مستقر شود و آن ایرادهای ارز ۴۲۰۰ تومان برطرف شود؛ بانک اطلاعات یارانههای نقدی تکمیل شود؛ تازه بعد نیازمند یک برنامه مشخص نظام یارانهای هستیم. اگر با سرعت و عجله بخواهند این کار را انجام بدهند آن موقع با بهمریختگی نظام یارانه مواجه میشویم که دردسرش برای دولت بعد شدیدتر است.
شقاقیشهری اضافه کرد: در شرایط کنونی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی به صلاح اقتصاد کلان کشور و دهکهای پایین جامعه نیست. این ارز برای کالاهای محدودی تخصیص داده میشود. اجازه بدهند این برنامه برای سال بعد هم ادامه پیدا بکند تا دولت بعد مستقر شود و بعد وارد بحث بر سر اصلاح نظام یارانهای شوند و یک برنامه مشخص در این باره تدوین کنند.
او عنوان کرد: الان مسئله ما این است که بیش از هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان توزیع میکنیم که بیشتر آن هم نصیب دهکهای ثروتمند جامعه میشود. مجلس تا استقرار دولت بعد صبر کند و بعد یک نقشه جامع برای نظام یارانهای هم یارانههای نقدی و هم یارانههای پنهان تعریف کند.
این کارشناس افزود:با عجله کار کردن در این باره فقط خسارت در پی دارد. خسارتی که نصیب دهکهای کم درآمد جامعه میشود. مجلس شتابزده عمل نکند. اگر با دولت بعد به تفاهم رسیدند دولت میتواند اصلاحیه بدهد و با آن اصلاحیه دولت، مجلس میتواند مسیرش را دنبال بکند. لایحه ۱۴۰۰ را دولت بعد با برنامه میتواند اصلاح کند و با مجلس در این باره به نتیجه برسد. به عبارتی مجلس باید اجازه بدهد دولت بعدی این اصلاحیه را ارائه بدهد.
وی تاکید کرد: ما نیازمند یک برنامه جامع یارانهای هستیم و چنین چیزی را نداریم. با جستهگریخته کار کردن و پراکندگی نمیتوانیم عملاً در این باره به سرانجام برسیم. این نقشه جامع یارانهای مختصاتی دارد؛ بانک اطلاعات افراد باید مشخص شود. شفافیت آماری میخواهد. جامعه آماری یارانهها لازم است. ما الان چند یارانه داریم؛ یارانه ۴۵ هزار تومانی، یارانه معیشت و در کنارش بیش از هزار هزار میلیارد تومان یارانه پنهان. باید وضعیت این یارانهها و مکانیسم آن مشخص شود. نظام یارانهای، نیازمند اصلاحات جدی است و این اصلاحات جزئی جز بدتر کردن کار عایدی نخواهد داشت. خسارت این چنین اقداماتی تنها به چشم دهکهای پایین جامعه فرو خواهد رفت.
پاسخ ها