بررسی شرایط نامزدی محسن رضایی در گفتوگو با کارشناسان سیاسی؛ نقشه انتخاباتی محسن رضایی
پارس لاین به تازگی یک چهره اصولگرای دیگر قصد خود برای نامزدی در انتخابات ۱۴۰۰ را تقریبا قطعی کرده است. هرچندمحسن رضایی فرمانده پیشین سپاه و دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام رسما این را اعلام نکرده اما سخنان اخیرش به خوبی بیانگر این مسئله است که تمایل شدیدی به نامزدی در انتخابات دارد. او از قیام در ۱۴۰۰، تشکیل دولت ایالتی و فراجناحی سخن میگوید.
محسن رضایی که تا در آذرماه درباره احتمال نامزدی خود در انتخابات گفته بود تا ۱۴۰۰ زمان باقی مانده و وقت برای اظهار نظر در این رابطه زیاد است، حالا در گفتگو با خبرگزاری فارس گفته است که برای حل مشکلات کشور باید " مسئله قیام هم در دولت و هم در جامعه باید انجام شود. جناحهای سیاسی هم باشند و بیایند کار کنند، ولی ما باید فراتر از جناحهای سیاسی در ۱۴۰۰ ظهور و کار کنیم. من فکر میکنم ۱۴۰۰ را تبدیل به یک قیام کنیم. کشور ما نیاز به رفراندوم ندارد. کشور ما نیاز به یک قیام در چارچوب قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی و بیانیه گام دوم دارد که آن موانع بزرگی که بر سر راه مانده را با بسیج مردم برطرف کنیم."
او همچنین از تشکیل یک تیم مدیریتی حرف زد و افزود: «درصدد جمعآوری ۱۰ هزار نفر هستم که از فرمانداری و بخشداری و استانداری و بسیاری از فعالیتهای جدیدی که تعریف میکنیم را در بر بگیرند. حتماً هیات دولت جزو برجستگان اینها خواهد بود که باید با یک فرمولی معرفی کنیم.»
رضایی تاکید کرد که به دنبال کادر سازی به سبک شهید بهشتی است.
رضایی پیش از این هم تاکید کرده بود که کشور در انتخابات آینده نیاز به یک اقتصاددان دارد.
رضایی که دکترای اقتصاد دارد تاکنون سه بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده است بار اول در سال ۸۴ شب انتخابات انصراف داد، بار دوم در سال ۸۸ کمترا یک میلیون رای کسب کرد و شکست سنگینی خورد و بار سوم در سال ۹۲ چهار میلیون رای کسب کرد، اما باز هم شکست خورد.
اظهارات او در این مصاحبه را اغلب به اعلام تمایل جدی او برای ورود به انتخابات تعبیر کردند، اما ناصر ایمانی فعال اصولگرا در گفتگو با فرارو اظهار کرد: "تا دو سه ماه دیگر از این خبرها درباره آمدن یا نیامدن افراد زیاد به گوش میرسد. فکر نمیکنم این چیز خاصی باشد و جنبه خبری داشته باشد. به صورت مرتب افراد به صورت تلویحی و قطعی اعلام حضور میکنند آقای رضایی هم به صورت تلویحی گفتند که میآیند و به صراحت حرفی نزدند."
ولی در مقابل حمیدرضا ترقی دیگر فعال سیاسی اصولگرا اظهارات رضایی را دال بر اعلام حضور او در انتخابات ۱۴۰۰ میداند و در گفتگو با فرارو گفت: "آنچه مسلم است آقای رضایی اراده کرده است که وارد عرصه بشود و قطعاً میخواهد نامزد بشود."
اما کارنامه رضایی در ادوار انتخاباتی گذشته چندان درخشان نیست و شاید بر همین اساس اصولگرایانی، چون ایمانی بر این نظر هستند که رضایی این دوره هم امکانی برای موفقیت ندارد. از نظر این گروه، رضایی چهره محبوبی در نظر افکار عمومی نیست. چنانچه ایمانی تاکید کرد: "آقای رضایی زمینه جلب آرا را ندارد و در افکار عمومی از جایگاه خوبی برخوردار نیست."
از این منظر، احتمال حمایت اصولگرایان از رضایی در ۱۴۰۰ وجود ندارد. ایمانی دراین باره معتقد است هر چند رضایی یکی از چهرههای اصولگرا است، اما حمایت اصولگرایان از نامزدی او به این بستگی دارد که در فرصت باقی مانده چه پیش آید؛ آن هم با توجه به تعدد نامزدهای در جریان اصولگرایی که خود چالش پیش روی اصولگرایان است.
این تحلیلگر اصولگرا افزود: «باید دید با توجه به تعدد نامزدها در جریان اصولگرایی، چقدر آقای رضایی امکان مطرح شدن دارند. با توجه به فضای مردمی، جایگاه ایشان در افکار عمومی و میزان رایی که ممکن است داشته باشد آیا اصولگرایان ممکن است ایشان را در فهرست نامزدهای خود محسوب بکنند یا نه! اما در کل، احتمال حمایت اصولگرایان از ایشان خیلی نیست. تصور نمیکنم خیلی از اصولگراها چه سنتی و چه طیفهای دیگر از ایشان حمایت کنند؛ نه به خاطر شخصیت آقای محسن رضایی بلکه به خاطر قابلیت جلب آرای او و جایگاهش در افکار عمومی؛ بعید است حمایتی از ایشان صورت بگیرد.»
او گفت: «حتما اصولگرایان با تمام کسانی که قصد نامزدی در انتخابات ۱۴۰۰ را دارند از جمله آقای رضایی، صحبت خواهند کرد و برنامههایشان را میگیرند، اما اینکه در گزینش نهایی، آقای رضایی را انتخاب کنند احتمالش خیلی کم است.»
اما ترقی درباره احتمال موفقیت و حمایت اصولگرایان از رضایی در لفافه صحبت کرد. او گفت: "اظهارنظر درباره اینکه آقای رضایی در انتخابات موفق میشود یا نه شاید الان درست نباشد. چون افراد خود را در معرض قضاوت و ارزیابی مردم میگذارند و الان وقت نقد و بررسی این مسائل نیست. اینکه نتیجه بررسی صلاحیتها چه شود، ائتلاف نیروهای انقلاب به چه مصداقی برسند و موقعیت ایشان در نظرسنجیهای عمومی با توجه به برنامههایی که اعلام میکند چه باشد؛ همگی نیاز به زمان دارد."
او افزود: «قابلیت آقای رضایی برای جلب آراء هم بستگی به برنامههای عملیاتی او در این باره دارد. به طور بالقوه، همه افرادی که برای نامزدی مطرح میشوند این توانایی را در خود دیدهاند که اعلام نامزدی میکنند، اما متناسب با شرایط و زمان، ذائقههای مردم متفاوت است و الان باید دید که مردم دنبال چه عناصری هستند.»
از نظر ترقی در این دوره "مردم دنبال کسی هستند که بتواند مهمترین مشکلشان یعنی مشکل اقتصادی را حل بکند و بتواند اقتدار نظام را در برابر تهدیدهای بیگانه حفظ کند و از یک تیم قوی و کارآمد با روحیه جهادی و انقلابی برخوردار باشد."
او ادامه داد: «هر کسی که این ویژگیها را داشته باشد طبیعتاً در معرض آراء بیشتری از مردم قرار دارد. اما این که آقای رضایی دارای این شاخصها هستند یا نه، درست نیست قضاوت کرد. این را باید به قضاوت مردم گذاشت، ولی ایشان تازه در حال طرح دیدگاههایشان هستند و خیلی از مواضع و دیدگاههای اقتصادی و برنامه کاری ایشان در آینده مشخص میشود و آن زمان میتوان روی آنها ارزیابی و قضاوت کرد.»
ترقی درباره حمایت اصولگرایان از رضایی گفت: «آقای رضایی همیشه و حتی در ادوار قبلی انتخابات، هم در مجموعه اصولگراها بودند و الان هم در ائتلاف نیروهای انقلاب، حضور دارند و اینطور نیست که ایشان در بین اصولگرایان مطرح نباشند. آقای رضایی یکی از ده- پانزده نفر مطرح نامزدی در شورای ائتلاف هستند. اما شورای ائتلاف هنوز وارد مصادیق نشده و نمیتوان دراین باره اظهارنظری کرد، اما ایشان هم جزء افرادی هستند که نامزدیشان در شورا مورد بررسی قرار خواهد گرفت. ولی اینکه شانس ایشان چقدر باشد را نمیدانم، چون هنوز اصلاً ورودی به این مباحث نشده و گمانهزنی دراینباره صورت نگرفته است و حداقل باید برای مشخص شدن مصادیق تا اواخر اسفند صبر کرد.»
آنطور که ترقی گفت فعلا برای شکل و شمایل حمایت اصولگرایان از رضایی باید صبر کرد، اما شواهد و اظهارات برخی نزدیکان رضایی نشان میدهد رضایی سوای حمایت اصولگرایان، عزم جدی برای آمدن در ۱۴۰۰ دارد. چندانکه ایمانی بر این نظر است احتمال انصراف رضایی به نفع فرد دیگر در انتخابات ۱۴۰۰ کم است، هرچند منتفی نیست.
ایمانی گفت: «آقای رضایی در دورههای قبل هم که کاندید بودند به نفع کسی کنار نرفتند. تصور نمیکنم ایشان این دوره هم، قصدی برای کنار رفتن از انتخابات را داشته باشند، چون صلاحیت خود را بیش از بقیه نامزدها میدانند که این هم طبیعی است و خیلی از نامزدها این طور فکر میکنند.»
پاسخ ها