تلاش دولت روحانی برای خروج ایران از لیست سیاه FATF؛ آیا گره گور FATF بازخواهد شد؟؛ علی قنبری عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس با تاکید بر اینکه از فحوای موافقت رهبری با تمدید مدت زمان بررسی FATF این طور بر میآید که ممکن است، گره این موضوع در مجمع باز شود، گفت: با این موافقت به نظر میرسد، که راه برای تصویب FATF بعد از دو سال فراهم شود، در حال حاضر شرایط لازم برای این کار محیا شده و به نظر میرسد باید هرچه زودتر اعضای مجمع این موضوع را تعیین تکلیف کنند.
پارس لاین لعیا جنیدی معاون حقوقی رییس جمهور اعلام کرده است که رهبر انقلاب با درخواست دولت برای تمدید مهلت بررسی لوایح «افایتیاف» موافق کردهاند. هفته پیش محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از نامه دولت به رهبر معظم انقلاب در این باره خبر داده بود.
پارس لاین ، دولت حسن روحانی دو سال تمام تلاش کرد که لوایح مربوط به پیوستن ایران به گروه مالی افایتیاف را به تصویب مجلس و شورای نگهبان برسند که در این راه ناموفق بودو نهایتا لوایح در مجمع تشخیص به بنبست خورد و به تصویب نرسید و نهایتا به بایگانی رفت.
با توجه به اینکه لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام برای بررسی محدودیت زمانی دارد، زمان بررسی لوایح مربوط به افایتیاف پایان یافت، این در واقع به معنای بسته شدن پرونده پیوستن ایران به گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی بود.
در همین راستا دولت به دنبال احیای بررسی لوایح در مجمع تشخیص بود، از رهبر معظم انقلاب این تقاضا را مطرح کرد و حالا بنا به گفته لعیا جنیدی رهبری با این تقاضا موافقت کردهاند.
به این ترتیب دوباره بررسی این لوایح در مجمع به جریان خواهد افتاد. گروه ویژه اقدام مالی علیه پولشویی، نهادی است که لیستی از کشورهای با ریسک بالای پولشویی منتشر میکند و توصیههای احتیاطی دربارهشان دارد که به "لیست سیاه" مشهور شده است.
کشورهایی که قوانین مورد نظر این نهاد را علیه پولشویی تصویب میکنند و به کنوانسیونهای مبارزه با کمک مالی به گروههای تروریستی میپیوندند، در لیست سیاه قرار نمیگیرند، اما اگر کنوانسیونهای مورد نظر را نپذیرد، آن کشور در لیست سیاه قرار میگیرد. قرار گرفتن در لیست سیاه "افایتیاف" تبعات مالی زیادی دارد از جمله اینکه بسیاری از بانکها جهان حاضر به همکاری مالی با آن کشور نخواهند شد.
به نظر میرسد FATF در مجمع تصویب خواهد شد
علی قنبری عضو هیئت علمی گروه اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس در گفتگو با فرارو گفت: عدم تصویب FATF در واقع یک خود تحریمی به شمار میرود، بارها کارشناسان و صاحبنظران در این مورد هشدار دادند که عملا با نیپوستن به FATF کشور نمیتواند به تجارت خارجی خود بپدازد، حتی مراوده اقتصادی با کشورهایی نظیر روسیه و چین که شرکای راهبردی سیاسی ایران نیز هستند، در شرایط حاضر عملا غیر ممکن است، بنابراین با توجه به دستوری که رهبری صادر کردند، مجمع تشخصیص مصلحت نظام باید هرچه زودتر به این خود تحریمی پایان دهد.
قنبری با بیان اینکه تنها چند کشور در لیست سیاه FATF قرار دارند که یکی از آنها متاسفانه ایران است، اظهار داشت: در حال حاضر یکی از مهمترین مشکلاتی که وجود دارد به خصوص در زمینه صادرات و واردات این است که، اما نمیتوانیم پول جابه جا کنیم، زیرا هیچ بانکی، حتی بانکهای کوچک نیز با ایران کار نمیکنند و به نوعی با این شرایط اقتصاد قفل میشود، این در حالیست که اگر بایدن نیز به برجام بازگردد، تصویب FATF پیش شرط رفع تحریمها است.
این کارشناس مسائل اقتصادی بیان داشت: به بیان دیگر اگر آمریکا تحریمها را نیز بردارد، اما هنوز در لیست سیاه FATF قرار داشته باشیم، به عنوان مثال پول حاصل از فروش نفت را نمیتوانیم منتقل کنیم و خوب در چنین حالتی عملا از مواهب رفع تحریمها نیز بهره نخواهیم برد، به اعتقاد بنده، پیروی بایدن تاثیر بسیار زیادی در رویکردی که نسبت به FATF وجود دارد، میتواند بگذارد، به این جهت که همزمان با رفع تحریم و تصویب FATF، اقتصاد کشور میتواند از این بنبستی که در آن گرفتار شده خارج شود و میتوان بعد از سه سال آرامش اقتصادی را حکمفرما کرد.
خروج از لیست سیاه FATF یک سیگنال مثبت برای اقتصاد است
وی ادامه داد: خروج از لیست سیاه FATF یک سیگنال قوی و مثبت برای اقتصاد است که میتواند در درجه اول، جلوی رشد قیمت دلار و همچنین سایر کالاهای سرمایهای از جمله سکه، طلا، مسکن و خودرو را بگیرد، طبیعتا در چنین وضعیتی سرعت رشد قیمتها گرفته میشود و حتی میتواند متوقف شود، از سوی دیگر اقتصاد ملی از این وضع بلاتکلیفی که در آن قرار دارد، خارج میشود که این موضوع از اهمیت بسزایی برخوردار است، همچنین تورم نیز مهار خواهد شد و دیگر شاهد نخواهیم بود که قیمت مایحتاج ضروری مردم مدام در حال افزایش باشد.
این اقتصاددان با اشاره به اینکه با پیوستن به FATF میتوان به جذب سرمایه گذاری خارجی نیز امیدوار بود، یادآور شد: اگر آمریکا به برجام برگردد، دوباره به احتمال زیاد سرمایه گذاران خارجی به ایران خواهند آمد و اینجاست که اهمیت FATF دو چندان میشود، زیراکه سرمایههای ارزی میتواند به کشور منتقل شود، از سوی دیگر این سرمایه گذاری میتواند در نهایت منجر به افزایش اشتغال زایی شود، در حال حاضر بیکاری یکی از مهمترین معضلاتی است که کشور با آن دست و پنجه نرم میکند، بنابراین این شرایط میتواند زمینه سر کار رفتن بسیار از جوانان را فراهم آورد.
قنبری با تاکید بر اینکه یکی از مهمترین موضوعات روز اقتصاد ایران تورم مزمنی است که کشور گرفتار آن شده، گفت: این موضوع را میتوان از دو جنبه بررسی کرد، در وهله اول به دلیل اینکه کشور در تحریم است و عملا درآمد دولت کاهش پیدا کرد، دولت از طریق چاپ پول و استقراض از بانک مرکزی این کسری را تامین میکند که این امر به شدت تورم زا است، در وهله دوم زمانیکه در اثر افزایش نرخ ارز ارزش پول ملی کاهش مییابد، مردم برای حفظ ارزش داراییهای خود به بازارهای سرمایهای هجوم میبرند که این موضوع نیز در نهایت باعث میشود، قیمتها در همه حوزهها دست جمعی به طور افسار گسیخته افزایش یابد.
وی افزود: در چنین وضعیتی اگر آمریکا به برجام برگردد و FATF نیز تصویب شود، یک اطمینان اقتصادی و سیاسی به وجود خواهد که در نهایت کشور میتواند به آرامش برسد، در نتیجه این موضوع نیز تورم کنترل خواهد شد و قدرت خرید از دست رفته مردم نیز باز میگردد، اما این موضوع به شرطی است که دو موضوعی که در بالا اشاره شد، محقق شود.
پاسخ ها