بعد از ماهها برگزارنشدن جلسات شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان، سرانجام گویا احزاب جبهه اصلاحات بر سر یک تشکیلات اجماعساز انتخاباتی برای انتخابات ریاستجمهوری 1400 به توافق رسیدند.
بعد از ماهها برگزارنشدن جلسات شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان، سرانجام گویا احزاب جبهه اصلاحات بر سر یک تشکیلات اجماعساز انتخاباتی برای انتخابات ریاستجمهوری 1400 به توافق رسیدند؛ بهنحویکه در جلسه روز گذشته شورای هماهنگی جبهه اصلاحات مصوب شد که نهادی اجماعساز با حضور 30 حزب دارای مجوز وزارت کشور، فعالیت خواهد کرد که برای تقویت و فراگیری این نهاد اجماعساز، 10نفر از شخصیتهای ملی دارای مقبولیت فراگیر غیرحزبی جریان اصلاحات
به عنوان عضو مشاور به این نهاد دعوت خواهند شد.
به گزارش شرق، اعضای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات در این جلسه تأکید کردند که جریان اصلاحات در انتخاباتی آزاد، قانونی، رقابتی، عادلانه و در تراز قانون اساسی کشور و با حضور کاندیدای واحد اصلاحطلب که مورد تأیید نهاد اجماعساز اصلاحطلبان برگزار شود، حتما شرکت فعال خواهد کرد.
مؤسسان اولیه
مؤسسان اولیه این نهاد اجماعساز جدید عبارت هستند از انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران، انجمن اسلامی معلمان ایران، انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها، انجمن روزنامهنگاران زن (رزا)، انجمن اسلامی مهندسان، جمعیت زنان مسلمان نواندیش، جمعیت تولیدگرایان ایران اسلامی، جمعیت دفاع از حقوق بشر زنان، خانه کارگر، حزب اتحاد ملت ایران، حزب اسلامی کار، حزب اعتماد ملی، حزب اراده ملت ایران، حزب پیشرو اصلاحات، حزب کارگزاران سازندگی، حزب جوانان ایران، حزب مجمع فرهنگیان ایران اسلامی، حزب مردمسالاری، حزب همبستگی، حزب همبستگی دانشآموختگان ایران (حورا)، حزب ندای ایرانیان (ندا)، حزب وحدت و همکاری ملی، حزب آزادی، سازمان عدالت و آزادی، سازمان معلمان ایران، مجمع نیروهای خط امام(ره)، مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه، مجمع دانشآموختگان ایران اسلامی، مجمع نمایندگان ادوار مجلس و مجمع زنان اصلاحطلب. بر اساس مصوبه دیروز شورای هماهنگی، احزاب اصلاحطلب خارج از شورای هماهنگی که در گستره ملی فعالیت میکنند با درخواست کتبی و کسب رأی اکثریت اعضای شورای هماهنگی به عنوان عضو در این جبهه جدید دعوت خواهند شد.
نحوه ورود جبهه اصلاحات به انتخابات
همچنین مصوبه شورای هماهنگی جبهه اصلاحات درباره نحوه ورود اصلاحطلبان به انتخابات 1400 به شرح زیر است:
1-اصلاحطلبان در انتخاباتی آزاد، قانونی، رقابتی، عادلانه و در تراز قانون اساسی کشور و با حضور کاندیدای واحد اصلاحطلب مورد تأیید نهاد اجماعساز اصلاحطلبان، شرکت خواهند کرد. 2-نهاد اجماعساز: جبههای مرکب از احزاب اصلاحطلب که تا انتخابات 1400 مسئولیت تصمیمگیری در جریان اصلاحات را با تأیید سیدمحمد خاتمی عهدهدار خواهد شد. تبصره یک: تعداد 10 نفر از شخصیتهای ملی دارای مقبولیت فراگیر اجتماعی و غیرحزبی جریان اصلاحات به عنوان عضو مشاور در این نهاد اجماعساز جدید اصلاحطلبان دعوت خواهند شد. شیوه انتخاب این افراد پس از تدوین به تصویب شورای هماهنگی جبهه اصلاحات خواهد رسید. تبصره دو: اساسنامهها و آییننامههای این نهاد اجماعساز مبنی بر ضوابط قانونی ملاک عمل، بهگونهای تنظیم و به تصویب نهاد اجماعساز جدید خواهد رسید که این نهاد تا پایان انتخابات ١٤٠٠ هیئترئیسه انتخابی ثابت داشته باشد. نکته: منظور از احزاب اصلاحطلب، همان ٣٠ حزب عضو شورای هماهنگی جبهه اصلاحات است.
راهبردها و رویکردهای انتخاباتی
بر اساس این مصوبه، راهبردها و رویکردهای اصلاحطلبان در انتخابات هم به این نحو است: 1- اصلاحات جامعهمحور (تلاش در جهت نزدیکترکردن تفکر اصلاحطلبان به جامعه).
2-جستوجوی راهکارهای رسیدن به انسجام و وحدت حداکثری اصلاحطلبان (با انتخاب تشکیلات جبههای واحد و توجه به مشترکات).
3- تدوین برنامههای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی و ارائه آن به جامعه (با تأکید بر ارائه برنامه نجات اقتصاد کشور و کاهش مشکلات معیشتی مردم).
4- نوسازی و بازسازی گفتمانی اصلاحطلبان، با تأکید بر 1-4: غیرسیاسیشدن دستگاه قضا و استقلال قضات بهویژه در بررسی موضوعات سیاسی و فرهنگی، 2-4: پاسخگوکردن صاحبان قدرت و حذف نهادهای موازی، 3-4: سخنگویی و پرچمداری مطالبات اساسی مردم و مبارزه با فساد، رانت و بیعدالتی، 4-4: بازنگری در قانون اساسی و پذیرش رفراندوم به عنوان یک حق ملی و اجرای اصول معطلمانده قانون اساسی در زمینههای مختلف، 5-4: تقویت اصل جمهوریت نظام و جامعه مدنی، 6-4: نهادینهشدن اصل شفافیت و تحقق گردش آزاد اطلاعات و تلاش برای تحقق حاکمیت قانون در جامعه، 7-4: تعامل عزتمندانه با جامعه جهانی و حمایت از تعامل سازنده در عرصه بینالملل و صیانت از منافع ملی، 8-4: افزایش حضور مؤثر زنان و جوانان در عرصه تصمیمسازی و مدیریت کشور.
5- ایجاد اندیشکدههای سیاسی و فکری و سازوکار انتقال دانش بیننسلی دائمی در جریان اصلاحات.
گفتمان اصلاحطلبان در 1400 به روایت رئیس دورهای شورا
فرج کمیجانی، رئیس دورهای شورای هماهنگی جبهه اصلاحات هم درباره جلسه دیروز این شورا به خبرگزاری «ایرنا» گفت: «در این جلسه ابتدا اعضای حاضر به تبادل اطلاعات و اخبار درباره مسائل جاری کشور و عرصه بینالمللی پرداختند و پس از بحث و بررسی درباره موارد مختلف تصمیمگیری کردند». به گفته کمیجانی سخنان اخیر اردوغان هم یکی از محورهای جلسه روز گذشته شورای هماهنگی بود: «باتوجه به شعرخوانی غیرواقعی و غیراصولی اردوغان، اعضای جلسه ضمن محکومکردن این اقدام مصوب کردند طی چند روز بعد با هماهنگی و اخذ اطلاعات دقیق از وزارت امور خارجه نسبت به صدور بیانیه تحلیلی اقدام کنند».
او درباره گفتمان اصلاحطلبان نیز گفت: «گفتمان اصلاحطلبان پیوسته بر اندیشهورزی، علمجویی، تحولخواهی سازنده، خیرخواهی، صلحطلبی در سطح ملی و بینالمللی، تکثرگرایی، دموکراسیخواهی، پاسخگویی، مسئولیتپذیری، آزادی بیان، شایستهسالاری، برقراری عدالت اجتماعی، ارتقای تأمین اجتماعی، کاهش فقر، بهبود سلامت، حقوق شهروندی و حفظ محیط زیست و... از طریق اصلاح امور سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی استوار است و اصلاحطلبان دینباوری راستین مردم را به عنوان پایههای استقامت اجتماعی پیرامون پاکدستی، شفافیت، مبارزه با فساد، رانتخواری، ضعف و گمراهی اجتماعی میدانند... . اصلاحطلبان با هدف تحقق و عملیاتیشدن این امور، نهاد اجماعسازی را با عنوان جدید با مشارکت فکری، عملی و اجرائی ۳۰ حزب دارای مجوز از وزارت کشور ایجاد میکنند».
همچنین یدالله طاهرنژاد، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران، درباره این نهاد اجماعساز به خبرگزاری «تسنیم» گفت: «بر اساس قانون جدید احزاب، تشکلهای سیاسی میتوانند در زمان انتخابات با یکدیگر ائتلاف کنند، بر همین اساس در جلسه اخیر شورای هماهنگی جبهه اصلاحات مصوب شد 32 حزب اصلاحطلب عضو این شورا فعالیت خود برای انتخابات 1400 را در قالب یک نهاد اجماعساز دنبال کنند. این نهاد اجماعساز در حوزه فعالیتهای انتخاباتی، جایگزین هر دو نهاد قبلی یعنی شورای سیاستگذاری و شورای هماهنگی میشود».
تشکیل مجمعی اجماعساز در حالی است که پیش از این شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان مسئولیت این موضوع را بر عهده داشت؛ شورایی که در سال 92 برای انتخابات ریاستجمهوری شکل گرفت و علاوه بر نقشداشتن در تصمیم جمعی اصلاحطلبان بر حمایت از حسن روحانی در سال 94، در جریان انتخابات مجلس دهم نیز با ارائه لیست امید و البته با تأکید محمد خاتمی بر آن لیست توانست زمینه پیروزی قاطع اصلاحطلبان در تهران را رقم بزند. در انتخابات مجلس یازدهم، شورای سیاستگذاری پس از بررسی اوضاع و احوال انتخاباتی تصمیم گرفت به دلیل ردصلاحیتهای گسترده نامزدهای اصلاحطلب لیستی ارائه ندهد و تنها احزاب اصلاحطلب مجاز به ارائه لیست آنهم بدون ذکر نامی از اصلاحات شدند.
در کنار اینها همواره احزاب و شخصیتهایی از اصلاحطلبان نقدهایی به روند تصمیمسازی در شورای عالی داشتند؛ از جمله آنکه گفته میشد وزن احزاب در رأی آنها مؤثر نیست و همه احزاب با هر وزن و سرمایه اجتماعی تنها یک کرسی دارند یا آنکه گفته میشد حضور اشخاص حقیقی در کنار احزاب منطقی نیست. حالا و با ایجاد مجمع اجماعساز اصلاحطلبان گفته میشود که چنین نقدهایی رفع خواهد شد؛ هرچند تا اینجای کار هم با توجه به حضور 10 شخصیت ملی به نظر میرسد همچنان تصمیمسازان مجمع اجماعساز احزاب نیستند و گویا قرار است 10 شخص حقیقی هم در کنار احزاب قرار داده شوند؛ البته تاکنون هم مشخص نشده است که انتخاب آن 10 شخص حقیقی با چه سازوکاری رخ خواهد داد.
پاسخ ها