بانک مرکزی همچنان وعده کاهش تورم به ۲۲ درصد را میدهد؛ آیا دولت در کنترل تورم موفق بوده است؟؛ آرگون با تاکید بر اینکه تورمی که ایجاد شده محصول امروز و دیروز نیست، یادآور شد: این وضعیتی که امروز مشاهده میکنید، ثمره دههها به کار گیری سیاستهای اشتباهی است که ما امروز نتایج آن را به عینه مشاهده میکنیم، رشد نقدینگی، سیاستهای ضد تولیدی و صادراتی، عدم توجه به بخش مولد اقتصادی، سیاستهای تورم زا و... همگی عوامل و متغیرهایی هستند که هرکدام به انحاء مختلف بر اقتصاد کشور فشار مضاعفی وارد کرده و نتیجه آن نیز وضعیتی است که امروز بر اقتصاد ایران حاکم است.
پارس لاین درحالی که این روزها مردم با گرانیهای کم سابقهای روبرو هستند و برای تامین مایحتاج نیازهای روزمره خود با مشکلات بسیار زیادی دارند، رئیس کل بانک مرکزی میگوید: باید بپذیریم که ما باید با رکود ناشی از تحریم مبارزه میکردیم که هدفش ابرتورم در اقتصاد ایران بود. ما نه تنها جلوی ابرتورم را گرفتیم بلکه از نابودی تولید نیز جلوگیری کردیم و شاهد هستیم که تولید در حال رونق گرفتن است و ابرتورمی هم که اوایل سال تصور میشد با انفجار نقدینگی و تضعیف بالای پایه پولی رخ میدهد، اتفاق نیفتاد.
پارس لاین ، عبدالناصر همتی در توضیح ما و اگرهای تحقق تورم هدفگذاریشده توسط بانک مرکزی در سال جاری گفت: بانک مرکزی هدفگذاری تورمی را براساس یکسری از متغیرها انجام داده است و زمانی که این هدفگذاری انجام شد، نرخ دلار نیمایی ۱۷ هزار تومان بود، با این حال هنوز پیشبینی میکنیم که در یک سال منتهی به خرداد ۱۴۰۰ که پایان دوره یکساله هدفگذاری خواهد بود، بتوانیم به تورم ۲۲ تا ۲۴ درصدی نزدیک شویم.
بانک مرکزی زمانی که دلار ۳۰ هزار تومان شد، کجا بود!
مسعود دانشمند دبیرکل خانه اقتصاد ایران در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه اظهارات اخیر رئیس کل بانک مرکزی در مورد کنترل نرخ تورم محلی از اعراب ندارد، گفت: وی مدعی شده که نرخ تورم را از طریق کنترل نرخ ارز مهار کرده، حال یک سوال مهم که پیش میآید این است که بانک مرکزی اگر توان داشت، چرا زمانی که ارز به بالای ۳۰ هزار تومان افزایش قیمت پیدا کرد، قبل از آن جلوی رشد قیمتها را نگرفت، اما حالا چه اتفاقاتی رخ داده که میآیند و چنین حرفهایی را مطرح میکنند.
وی افزود: از ابتدای سال تاکنون همه چیز حداقل دوبرابر شده، اما حقوق و دستمزد تنها ۲۰ درصد افزایش پیدا کرده، از سویی استدلال دولت این است که با افزایش دستمزدها قیمتها نیز افزایش پیدا میکند، این در حالیست که قدرت خرید مردم با کاهش بسیار زیادی همراه بوده و باید دید این وضعیت تا چه زمانی ادامه پیدا میکند، در حال حاضر نیز سرعت رشد قیمتها کاسته شده، این به هیچ عنوان به معنای کاهش قیمتها نیست.
دانشمند اظهار داشت: در حال حاضر دولت با توجه به وضعیتی که در بازارهای مختلف ایجاد کرده، مردم را به این سمت سوق داده است که در بازارهای مختلف حضور پیدا کنند، تا بتوانند در کنار حقوقی که دریافت میکنند، هزینه زندگی خود را دربیاورند، این مسئله در حال حاضر به بازار مواد خوراکی نیز کشیده شده است که این موضوع تبعات تورمی بسیار زیادی را به همراه داشته، اما این وضعیتی است که دولت با اقداماتی که انجام داده به وجود آورده است.
این فعال اقتصادی اضافه کرد: در حال حاضر با توجه به وضعیتی که وجود دارد، فشار تورمی بسیار وحشتناکی به مردم وارد میشود که در این رابطه همه منتظر هستند تا آمریکا به برجام برگردد و از طریق آن تحریمها برداشت شود، تا مردم بتوانند نفس راحتی بکشند، اما با توجه به اینکه این امر زمان بر خواهد بود، باید دولت و مجلس شرایطی را فراهم بیاورند، تا فشار کمتری به مردم بیاید، این حرف هم با عمل به ثمر خواهد نشست نه این که مدام شعارهایی داده شود که تنها نقش گفتار درمانی را داشته باشد.
تورمی که ایجاد شده محصول امروز و دیروز نیست
عباس آرگون نائب رئیس کمیسیون پول و بازار سرمایه اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه بانک مرکزی میتوانست عملکرد بهتر در زمینه کنترل تورم برجای بگذارد، گفت: همه مسائلی که در مورد تحریمها وجود دارد درست است، این موضوع تاثیر بسزایی بر روی عملکرد اقتصادی کشور داشته و باعث شده که بازارهای سرمایهای با التهابات بسیاری زیادی روبرو شوند، اما مشکل این است که میتوانست مدیریت بهتری صورت گیرد تا اوضاع و شرایط به این شکل پیش نرود.
آرگون افزود: از سوی دیگر شیوع ویروس کرونا نیز در این بین مزید بر علت شد تا سلامت و آرامش مردم نیز سلب شود و این موضوع مصائب بسیار زیادی را به بار آورد، کرونا فشار فزایندهای را به اقتصاد کشور وارد کرد و باعث شد که رشد منفی اقتصادی نیز در سال ۹۹ تشدید شود، در چنین شرایطی بخش تولید صدمات بسیار زیادی را دید و بسیاری از افراد مشاغل خود را از دست دادند.
عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اضافه کرد: به این دو موضوعی که به آنها اشاره شد، باید بی ثباتی مدیریتی و اخذ تصمیمات خلق الساعه را اضافه کرد، تا تصویر درستی از وضعیتی که امروز بر صحنه اقتصاد کشور حکمفرما است را مشاهده کرد، این در حالی است که مردم در چنین شرایی تحت فشار زیادی هستند و تورم وحشتناکی که در حال حاضر بر مردم تحمیل شده، اوضاع را برای گذران زندگی آنها بسیار سخت کرده است.
این فعال اقتصادی با تاکید بر اینکه تورمی که ایجاد شده محصول امروز و دیروز نیست، یادآور شد: این وضعیتی که امروز مشاهده میکنید، ثمره دههها به کار گیری سیاستهای اشتباهی است که ما امروز نتایج آن را به عینه مشاهده میکنیم، رشد نقدینگی، سیاستهای ضد تولیدی و صادراتی، عدم توجه به بخش مولد اقتصادی، سیاستهای تورم زا و... همگی عوامل و متغیرهایی هستند که هرکدام به انحاء مختلف بر اقتصاد کشور فشار مضاعفی وارد کرده و نتیجه آن نیز وضعیتی است که امروز بر اقتصاد ایران حاکم است.
پاسخ ها