حزئیات طرح برق امید؛ ماجرای برق و آب و گاز مجانی چیست؟؛ پدیدار با تاکید بر اینکه با توجه به جمعیت ۸۰ میلیون ایران، باید به دوم سوم جمعیت یارانه انرژی پرداخت شود، افزود: به بیان دیگر ۶۰ میلیون نفر از جمعیت کشور با توجه به وضع معیشتی که دارند که این یارانه انرژی باید به آنها تعلق بگیرد، اما باید دید که چه زمانی مجلس و دولت در این باره میتوانند به یک فهم مشترک دست پیدا کنند، در این رابطه پارلمان بخش خصوصی به عنوان یک بازوی مشورتی قوی با توجه به امکاناتی که در اختیار دارد و همین مطالعاتی که انجام داده، در انجام این طرح در قالب کارت انرژی میتواند نقش بسزایی را ایفا کند.
پارس لاین بر اساس طرحی که دولت ارائه داده، قرار است در قالب طرح "برق امید"، برق مشترکانی که در ماه ۱۰۰ کیلووات و کمتر باشد، رایگان شود. بر اساس اعلام وزارت نیرو با اجرای این طرح هزینه برق ۳۰ درصد از جمعیت کشور مجانی خواهد شد. از سویی بعد از برق امید، آب و گاز امید نیز اجرایی خواهد شد.
پارس لاین ، بر اساس اطلاعاتی که در سایت طرح برق امید آمده است: «در طرح برق امید مشترکان به سه دسته اصلی تقسیم میشوند. «مشترکان کم مصرف». این دسته از مشترکان جایگاه ارزشمندی در جامعه دارند. انرژی ارزشمند برق را به حد کفایت مصرف میکنند. آلودگی کمتری تولید میکنند و به قدر نیاز از منابع کشور بهره مندند. پاداش این فرهنگ غنی تخفیف ۱۰۰ درصدی در تعرفه برق مصرفی است.»
در سایت برق امید در مورد دسته دوم و سوم مشترکان برق آمده است: «مشترکان خوش مصرف» این دسته از مشترکان براساس سبک زندگی خود، مصرف منطقی دارند. بیش از نیمی از مشترکان برق ایران در این دسته هستند. ما تلاش خواهیم کرد با آگاهی بخشی به این مشترکان فهیم، تلاش کنیم مصرف خود را بهینه کنند و به سادگی مشمول تخفیف ۱۰۰ درصدی برق شوند. «مشترکان پرمصرف»؛ میزان مصرف این دسته از مشترکان، بیش از الگوی مصرف تعیین شده است که به دلیل مصرف بالایی که دارند منابع زیادی از کشور را مصرف میکنند. به این دسته از مشترکان فرصت داده میشود تا مصرف را اصلاح کنند. در مدت ۶ ماه فرصت، تعرفه این مشترکان بدون تغییر باقی میماند.»
رضا پدیدار رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه در کشورهایی با نظام اجتماعی سوسیالیستی برای مصرف انرژی یک کف مصرف میگذارند، گفت: اگر مصرف کنندگان آن کف را رعایت کنند، بهای آب، گاز و یا برق مصرفی آنها رایگان خواهد بود، یا اینکه از سایر خدمات شهروندی به عنوان امتیاز بهرهمند خواهد شد، در کشورمان نیز دولت طرحی را رونمایی کرده به نام برق امید که بر اساس الگوی مصرفی که اعلام شده، اگر مشترکان آن الگو را رعایت کنند، برق مصرفی آنها مجانی خواهد بود.
وی با بیان اینکه این کف مصرف درنظر گرفته شده ۱۰۰ کیلووات در ماه است، افزود: این عددی که در نظر گرفته شده، خیلی کم است و عملا بسیاری از مردم مصرفشان خیلی بیشتر است، اینکه گفته میشود، برق حدود ۳۰ درصد از جمعیت ایران رایگان میشود، به اعتقاد بنده چنین چیزی محقق نخواهد شد، و این گفتهها بیشتر جنبه تبلیغاتی دارد، زیراکه حتی یک خانواده قشر ضعیف که در یک خانه کوچک نیز زندگی میکند، با توجه به اینکه یخچال، تلویزیون، چند لامپ و... را نیز دارند، مصرفشان از ۱۰۰ کیلووات قطعا بیشتر خواهد شد.
پدیدار اضافه کرد: مگر خانوادههایی که در دهک پایین جامعه قرار داشته باشند و از وسایل برقی زیادی استفاده نکنند، تا اینکه برق آنها مجانی شود، بنابراین اگر دولت میخواهد برق حداقل ۳۰ درصد از مردم را رایگان کند، باید این الگوی مصرف را از ۱۰۰ کیلووات در ماه افزایش دهد، این در حالی است که در مورد گاز و آب نیز طرحی مشابه برق در دولت در جریان است تا آنها نیز با مشخص شدن الگوی مصرف برای برخی از مردم رایگان شود، اما تاکنون جزییات این طرحها اعلام نشده است.
این فعال بخش خصوص اظهار داشت: در حال حاضر معاونت اقتصادی اتاق بازرگانی در حال انجام پژوهشی است که میزان مصرف برق را در خانوارهای ایرانی با توجه به متراژ منزل مسکونی که در آن سکونت دارند، محاسبه کند و از آن مهمتر یک الگوی مصرف واقعی بر اساس مصرف حداقلی که یک خانواده به طور مثال چهار نفره در یک واحد ۵۰ متری دارند را محاسبه نماید، بدون شک اگر یک عدد متوسط مشخص شود، میتوان به صورت دقیق مشخص کرد که چه تعداد از خانوارهای ایرانی بر اساس طرح برق امید میتوانند از برق مجانی استفاده کند، با توجه به اعلامی که در این رابطه دولت کرده است.
رئیس کمیسیون انرژی و محیط زیست اتاق بازرگانی تهران با اشاره به طرح کارت انرژی که اولین بار آن را اتاق بازرگانی مطرح کرد، یادآور شد: با توجه به اینکه کشور جمعیتی بالغ بر ۸۰ تا ۸۵ میلیون نفر دارد و ۲۰ تا ۲۵ خانوار ایرانی وجود دارد، بر اساس این طرح به هر خانوار ایرانی یک کارت انرژی داده میشود که بر اساس آن این یارانه ۴۵ هزار تومانی که الان دولت هر ماه به مردم میدهد به داخل این کارت ریخته شود، همچنین یارانه بنزین که الان حرف از پرداخت آن است نیز از طریق این کارت داده شود، ما این طرح را هم در مجلس و هم در دولت اراده دادیم، اما آن زمان این موضوع طالب نداشت.
پدیدار با اشاره به اینکه باید قیمتهای انرژی در ایران آزاد شود، گفت: در مقابل بهتر است که این یارانه به صورت مستقیم به مصرف کننده داده شد، در قالب کارت انرژی که ما طرح آن را کامل ارائه داده ایم، این در حالی است که هنوز در این رابطه دولت، مجلس و بخش خصوصی به یک زبان مشترک دست پیدا نکرده اند که سازوکار پرداخت یارانه انرژی به مردم چگونه باشد و تا زمانیکه به این زبان مشترک دست پیدا نکنیم، اجرای این طرح نمیتواند رخ دهد.
این کارشناس اقتصاد انرژی با تاکید بر اینکه با توجه به جمعیت ۸۰ میلیون ایران، باید به دوم سوم جمعیت یارانه انرژی پرداخت شود، افزود: به بیان دیگر ۶۰ میلیون نفر از جمعیت کشور با توجه به وضع معیشتی که دارند که این یارانه انرژی باید به آنها تعلق بگیرد، اما باید دید که چه زمانی مجلس و دولت در این باره میتوانند به یک فهم مشترک دست پیدا کنند، در این رابطه پارلمان بخش خصوصی به عنوان یک بازوی مشورتی قوی با توجه به امکاناتی که در اختیار دارد و همین مطالعاتی که انجام داده، در انجام این طرح در قالب کارت انرژی میتواند نقش بسزایی را ایفا کند.
پاسخ ها