طرح جنجالی نتانیاهو برای اشغال کرانه باختری، با انتقادات گسترده بین المللی و منطقهای مواجه شد. کشورهای منطقه، خصوصا اردن، از این طرح بسیار نگران هستند و درباره تبعات آن هشدار داده اند. طرح نتانیاهو، معاهدات صلح اسرائیل با برخی کشورهای عربی مانند اردن را به خطر انداخته است. گانتز ضمن اذعان به این خطر، گفته «صلح با اردن، گنجی برای اسرائیل است که باید تقویت شود.»
پارس لاین - نخست وزیر اسرائیل که قبلا اعلام کرده بود در اول ماه ژوئیه بخشهایی از کرانه باختری را اشغال خواهد کرد، در نتیجه فشارهای بین المللی از طرح خود عقب نشینی کرد.
پارس لاین ، سه هفته پیش، بنیامین نتانیاهو، در دیداری با رهبران شهرکنشینها، تاریخ یکم ژوئیه (۱۱ تیر) را موعد آغاز تصرف سرزمینهای فلسطینیها در کرانه باختری اعلام کرده بود. نخست وزیر اسرائیل برای اجرای طرح «معامله قرن» عجله داشت. در این طرح، ۳۰ درصد اراضی کرانه باختری به اسرائیل داده شد که عمدتا منطقه دره اردن را شامل میشود. نتانیاهو قصد داشت ابتدا سه درصد قلمرو کرانه باختری، را که شامل حدود ۱۳۲ شهرک میشود، تصرف کند. سپس ۳۰ درصد مقرر شده در طرح معامله قرن را اشغال کند. اما مخالفت شدید فلسطینیها و همچنین هشدارهای جدی جامعه بین المللی موجب شد که فعلا نتانیاهو از تصرف سرزمینهای فلسطینی منصرف شود.
اسرائیلیها اوضاع فعلی را یک فرصت تاریخی برای پیش برد مقاصدشان در تصرف بخشهایی از کرانه باختری میدانند. ایلی کوهن، وزیر اطلاعات اسرائیل، اخیرا طی گفتگویی با رادیو اسرائیل، گفته است تصرف بخشهایی از کرانه باختری در دو تا سه ماه آینده انجام خواهد شد. به نوشته سرویس عربی وبگاه «سی ان ان» کوهن تصریح کرد: «یک فرصت تاریخی در برابر اسرائیل قرار گرفته است تا این طرح را تا موعد انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به سرانجام برسانیم.»
موعد نتانیاهو برای تصرف بخشهایی از کرانه باختری فرا رسید، ولی نخست وزیر اسرائیل هیچ اعلامیهای در خصوص الحاق کرانه باختری صادر نکرد. محافل نزدیک به نتانیاهو اعلام کرده اند که طرح اشغال بخشهایی از کرانه باختری در روز چهارشنبه اجرایی نخواهد شد. به گزارش روزنامه تایمز اسرائیل، اوفیر آکونیس، وزیر همکاری منطقهای اسرائیل، طی گفتگویی با رادیو ارتش، با بیان اینکه مقامات اسرائیلی در حال رایزنی با همتایان آمریکایی هستند، تایید کرد که فرآیند تصرف کرانه باختری روز چهارشنبه آغاز نخواهد شد. آکونیس پیش بینی کرده است که طرح تصرف کرانه باختری در اواخر ماه ژوئیه شروع شود. این مقام اسرائیلی عنوان کرد: «هماهنگی با دولت آمریکا، چیزی نیست که بتوان آن را نادیده گرفت.»
با وجود اینکه طرح تصرف بخشهایی از کرانه باختری در اساس بر طرح معامله قرن ترامپ مبتنی است، اما کاخ سفید هنوز با آغاز اجرای این طرح موافقت نکرده است. زئیف الکین، وزیر آموزش عالی اسرائیل که به نتانیاهو نزدیک است، گفه است علت تاخیر طرح تصرف، این است که آمریکا هنوز به اسرائیل در این خصوص چراغ سبز نشان نداده است.
از سوی دیگر، بنی گانتز، وزیر امنیت اسرائیل، تاخیر در آغاز طرح الحاق کرانه باختری را تایید کرد و طی گفتگویی با وبگاه «وای نت» اعلام کرد که طرح معامله قرن باید از طریق جلب حمایت بین المللی اجرا شود.
طرح جنجالی نتانیاهو برای اشغال کرانه باختری، با انتقادات گسترده بین المللی و منطقهای مواجه شد. کشورهای منطقه، خصوصا اردن، از این طرح بسیار نگران هستند و درباره تبعات آن هشدار داده اند. طرح نتانیاهو، معاهدات صلح اسرائیل با برخی کشورهای عربی مانند اردن را به خطر انداخته است. گانتز ضمن اذعان به این خطر، گفته «صلح با اردن، گنجی برای اسرائیل است که باید تقویت شود.»
علاوه بر کشورهای منطقه ای، حتی برخی کشورهای اروپایی نیز از تصرف کرانه باختری حمایت نمیکنند. بوریس جانسون، نخست وزیر انگلیس، روز چهارشنبه طی یادداشتی در وبگاه اسرائیلی «وای نت نیوز» ضمن مخالفت با تصرف کرانه باختری، درباره تبعات این اقدام هشدار داد. جانسون با بیان اینکه طرح الحاق کرانه باختری روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی را تهدید میکند، نوشت: «نگران هستم که این پیشنهادات [طرح تصرف]در محقق کردن هدف تامین امنیت مرزهای اسرائیل ناکام بمانند و به ضرر منافع بلندمدت اسرائیل تمام شوند.» جانسون همچنین، الحاق کرانه باختری را نقض قوانین بین المللی دانست.
پاسخ ها