صباح زنگنه کارشناس مسائل عراق در گفتگو با فرارو؛ بازداشت فرماندهان حزب الله عراق؛ در کشور همسایه چه خبر است؟؛ صباح زنگنه کارشناس مسائل عراق گفت: سازمان ضد تروریسم عراق در گذشته کارکرد درستی داشت و در بحث مبارزه با داعش بسیار فعال بود، حال این سازمان برای آمریکا کار میکند و با حمله به مقر فرماندهی کتائب عراق فرماندهان این نیرو که آنان نیز از جمله مبارزان خط مقدم مبارزه با داعش بودند را دستگیر کردند، بنابراین این مسئله نشان میدهد که عراق و بخصوص نیروهای مسلح این کشور یک دست نیستند و الکاظمی به عنوان خست وزیر عراق در این باره با چالشهای بسیار زیادی روبرو است.
پارس لاین روز جمعه در بغداد، روز پرهیاهویی بود، مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق، برای نخستین بار رو در روی گروههایی قرار گرفت که نخست وزیران قبلی از مقابله با آنها پرهیز میکردند، پنج شنبه شب، نیروهای سازمان مبارزه با تروریسم عراق به مقر گروه گردانهای حزب الله عراق یورش برده و تعدادی از افراد این گروه شبه نظامی را بازداشت کردند، این در حالیست که این افراد در کمتر از ۲۴ ساعت آزاد شدند.
پارس لاین ، دولت الکاظمی، گردانهای حزب الله را مسئول حملات راکتی به پایگاه نظامی و سفارت آمریکا دانسته است. فرماندهی عملیات مشترک عراق، در خصوص وقایع پنج شنبه شب، بیانیهای صادر کرد و با بیان اینکه اطلاعات دقیقی از اشخاصی که سابقا منطقه الخضراء و فرودگاه بین المللی بغداد را چند بار هدف قرار داده بودند به دست آمده است، اعلام کرد دستگاههای امنیتی قصد برخی طرفها برای اجرای عملیات جدید علیه اهداف دولتی در منطقه الخضراء را کشف کرد، در نهایت سازمان مبارزه با تروریسم عراق ۱۴ تن از اعضای گردانهای حزبالله را دستگیر کرد.
اعضای بازداشت شده حزب الله عراق با وساطت برخی شخصیتهای متنفذ آزاد شدند و فعلا اوضاع بغداد آرام شده است. اما این آرامش احتمالا مدت زیادی دوام نخواهد داشت. زمانی که مصطفی کاظمی روی کار آمد، گردانهای حزب الله به شدت با نخست وزیری وی مخالفت کردند. آنها او را مهره آمریکا دانستند که در ترور سردار قاسم سلیمانی و ابو مهدی المهندس دست داشت. اما مخالفت گردانهای حزب الله به جایی نرسید. چون اغلب سران شیعی مایل بودند که با روی کار آمدن کاظمی بن بست تشکیل دولت به پایان برسد.
بازداشت فرماندهان حزبالله عراق اقدام خطرناکی بود
صباح زنگنه کارشناس مسائل عراق در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه بازداشت فرماندهان کتائب و همچنین حشدالشعبی از سوی از سوی سازمان مبارزه با تروریسم عراق یک حرکت بسیار خطرناک بود، اظهار داشت: این حرکت جو منفی و عدم اطمینان بین نیروهای مسلح عراق ایجاد میکند، که میتواند عواقب بسیار جبران نا پذیری داشته باشد، اما در مورد اجرایی شدن این حرکت میتوان سه فرض را مطرح کرد.
وی افزود: اول اینکه، الکاظمی نخستوزیر عراق با توجه به اینکه به زودی به آمریکا سفر خواهد کرد، به دنبال آن است که با این حرکت و یا اقداماتی نظیر این به آمریکا نشان دهد، که در راستای منافع آنها حرکت میکند و با انجام یک حرکت عملی به اصطلاح دست پر به آمریکا سفر کند، از سوی دیگر به دلیل اینکه اکثر مشاوران الکاظمی متمایل به آمریکا هستند، این مسئله دور از انتظار نیست که این مشاوران در راستای تامین منافع این کشور خارجی گام بردارند.
زنگنه گفت: دوم هم اینکه این بازداشت کار خود آمریکاییها باشد و آنها با دستور مستقیم به سازمان مبارزه تروریسم عراق این سناریو را چیده باشند، چرا که یک روز قبل از انجام بازداشتها فرماندهان حزب الله، فرمانده این سازمان در بغداد حضور نداشت و برای انجام کاری در شهر ناصریه حضور داشت، اما در همان ایام این حرکت برنامهریزی شده بود، بنابراین اگر این فرضیه صحت داشته باشد، میتوان گفت که الکاظمی بازیچهای بیش از در دستان آمریکاییها نیست.
این کارشناس مسائل عراق اضافه کرد: سازمان ضد تروریسم عراق در گذشته کارکرد درستی داشت و در بحث مبارزه با داعش بسیار فعال بود، حال این سازمان برای آمریکا کار میکند و با حمله به مقر فرماندهی کتائب عراق فرماندهان این نیرو که آنان نیز از جمله مبارزان خط مقدم مبارزه با داعش بودند را دستگیر کردند، بنابراین این مسئله نشان میدهد که عراق و بخصوص نیروهای مسلح این کشور یک دست نیستند و الکاظمی به عنوان نخست وزیر عراق در این باره با چالشهای بسیار زیادی روبرو است.
حزب الله عراق نقش محوری در مبارزه با داعش داشت
الکاظمی به دنبال تامین منافع آمریکاست
وی ادامه داد: اگر هریک از این دو پیشبینی که انجام شد، واقعیت داشته باشد، این مسئله عواقب بسیار جبران نا پذیری خواهد داشت، چرا که اگر الکاظمی بخواهد به دنبال تامین منافع آمریکا باشد، حشدالشعبی آن زمان سازش و تعارف را کنار خواهد گذاشت، از سوی دیگر پیشبینی سوم هم این که است الکاظمی به دنبال به حاشیه راندن حشدالشعبی و نیروهای مقاومت عراق است و با اقداماتی که انجام میدهد، درصدد است، که مردم عراق را نسبت به این نیروها بدبین کند، که این موضوع نیز نمیتواند محقق شود، چرا که نیروهای مقاومت مردم عراق در چنگ با داعش توانستند از تمامیت ارضی عراق دفاع کنند و اجازه ندهند، این کشور به جولانگاه داعش تبدیل شود، بنابراین از پشتوانه قوی مردمی برخوردار هستند.
زنگنه تصریح کرد: این کار میتواند با روبروی هم قراردادن نیروهای مسلح عراق انجام شود، با توجه به برنامهریزیهایی که مشاوران الکاظمی و نیروهای نفوذی آمریکا در دولت عراق انجام میدهند، این کار میتواند اثرات و تبعات بسیار بدی را به دنبال خود داشته باشد، بنابراین باید نیروهای مقاومت در این زمینه از هوشیاریی لازم برخوردار باشند و بتوانند بهترین پاسخ را در برابر چنین تحرکاتی از خود به نمایش بگذارند.
این تحلیلگر مسائل خاورمیانه همچنین بروز جنگ داخلی در عراق را بسیار بعید دانست و گفت: درگیری بین احزاب و گروههای عراقی بسیار بعید است و اگر بخواهد چنین موضوعی رخ دهد، قدر مسلم با توجه به اینکه حشدالشعبی از پشتوانه قوی مردمی برخوردار است، میتواند وارد عمل شده و به طور کامل اوضاع را تحت کترل خود بگیرد و عراق را وارد دوران جدیدی کند.
وی با تاکید بر اینکه هنوز هم اعتراضات مردمی عراق پابرجااست، گفت: در بعضی از مناطق عراق شاهد آن هستیم که مردم نسبت به وضعیتی که دارند، معترض هستند، عراق دو دهه است که دچار یک فساد سیستماتیک است که در ساختار حاکمیتی این کشور رخنه کرده، این موضوع سبب شده تا وضعیت معیشتی مردم این کشور خوب نباشد، از سویی امکانات زیر ساختی نیز در عراق بسیار نامطلوب است.
زنگنه افزود: مسئلهای که باعث شد دولت قبلی عراق سقوط کند فساد، ناکارآمدی و مشکلات شدید اقتصادی بود که مردم این کشور را جان به لب کرده بود، اما باید دید الکاظمی در این رابطه چه اقداماتی انجام خواهد داد، با توجه به اینکه او در حال حاضر با تحرکاتی که انجام میدهد، نشان داده به سمت آمریکاییها تا حدودی متمایل شده، نمیتوان پیشبینی مثبتی از سرنوشت او کرد.
پاسخ ها