فرارو در گفتگو با علی صوقی و حسین کنعانی مقدم بررسی کرد؛ مجلس یازدهم و خروج از برجام؛ خطای استراتژیک یا پوست خربزه!؛ کریمیقدوسی در صفحه توئیترش نوشت که مجلس یازدهم باید درباره خروج از برجام اقدام کند. موضوعی که با واکنشهای مختلفی مواجه شد و این مسئله را پیش کشید که آیا مجلس چنین ظرفیت و اختیاری را داراست. سوالی که در گفتگو با دو فعال سیاسی مطرح شد. علی صوفی تصمیمگیری در این سطح را بر عهده رهبری دانست و گفت در واقعیت امر مجلس نمیتواند درباره این مسئله به صورت مستقل عمل کند. حسین کنعانیمقدم نیز شورای عالی امنیت ملی را عهدهدار این پرونده و زننده حرف اول و آخر نامید.
پارس لاین در شرایطی که پس از هشت سال بار دیگر شورای احکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران قطعنامه صادر کرد؛ جواد کریمی قدوسی، نمایندهی اصولگرای مجلس چنین توییت کرد: «وقتش رسیده که کار را مجلس یازدهم تمام کند و زنجیری که هفت سال آقایان روحانی، ظریف، عراقچی و جریان نفوذ با اسم رمز برجام بر گردن امت اسلام انداختند تا ما را تسلیم نظام سلطه نمایند با خروج از NPT پاره و به این رنج پایان دهد.»
پارس لاین ، این توئیت اما بیپاسخ نماند و حسامالدین آشنا سخنگوی دولت جوابش را داد که: "اگر دوباره اتهام زنی را شروع نمیکنید؛ آیا ممکن است به دوسوال پاسخ دهید! آیا شما و بزرگترهایتان فکر کردهاید بعد از خروج ایران از ان پی تی، دیگر کشورها از جمله چین و روسیه چه میکنند؟ پاسخ ایران به اقدامات احتمالی دیگران چه باید باشد؟"
داود حشمتی فعال رسانهای اصلاحطلب نیز به آشنا پاسخ داد و به توئیت کریمیقدوسی چنین واکنش نشان داد: «آقای کریمی قدوسی به اونها فکر نمیکنند. تنها به این فکر میکنند که دولت را در دست بگیرند باقیش دیگه خدا بزرگه.»
کاربران دیگر توئیتر نیز گاه به پشتیبانی از کریمی قدوسی از خیال خوش موافقان برجام به آمریکا نوشتند که با خروج آمریکا از برجام به امید بستن به کشورهای اروپایی و دلگرمی به چین و روسیه تبدیل شده بود. برخی نیز از کریمیقدوسی خواستند تا طرح این ایده را در مجلس بنویسد تا مجلس انقلابی به آن رأی دهد. کاربری در همین باره نوشت: «شما نمایندهای ناسلامتی، با توئیت کردن که طرح تولید نمیشه برادر، مگر اینکه هدفت چیز دیگری باشد.»
گروهی نیز خروج از ان پی تی را اصلا در اختیار مجلس ندانستند و از کریمیقدوسی خواستند تا معرکه نگیرد. عدهای نیز حل مسایل اقتصادی را اساسیتر دانستند و از او خواستند تا زنجیر بیکاری، فقر و فساد و تبعیض را پاره کند، در حالیکه برخی کاربران حتی اجازه و اختیار این کار را هم از آن مجلس ندانستند.
ورای این واکنشها، پرسش اصلی اینجاست آیا واقعا مجلس این ظرفیت و اختیار را دارد که خروج از ان پی تی را تصویب کند؟ پرسشی که در گفتگو با دو تن از فعالان سیاسی مطرح شد.
تصمیمگیری در این سطح بر عهده مجلس نیست
علی صوفی فعال و کارشناس سیاسی اصلاحطلب در گفتگو با فرارو در این باره گفت: «تاکنون مشخص شده است که تصمیم گیری دراین سطح کلان بر عهده رهبری و به اذن ایشان است». وی افزود: «مذاکرات برجام هم با اذن ایشان صورت گرفت و کل فرایند مذاکرات، قدم به قدم کنترل شد و تحت نظارت بود تا به برجام رسید. همان زمان هم مجلس نهم برجام را در فرصتی کوتاه و با اشارهای که آقای لاریجانی به نظر رهبری داشت تصویب کرد.»
این فعال سیاسی اظهار کرد: «به نظر میرسد راه برگشت از برجام نیز همان مسیر است. باید نظری از سوی رهبری اعلام شود و مجلس مسیر قانونی آن را طی کند. ولی مجلس رأسا نمیتواند این کار را انجام بدهد.»
وی اضافه کرد: «هر چند این ظرفیت در مجلس وجود دارد و به طور قانونی میتواند این کار را انجام دهد، اما واقعیت موجود این گونه نیست که مجلس در این سطح بتواند مستقل تصمیم بگیرد. مجلس به ویژه مجلس یازدهم از روز اول اعلام کرده است مطیع امر رهبری است و اگر از طرف ایشان اشارهای شود به طور قطع، مجلس تا آخر این مسیر را پیش میرود.»
شورای عالی امنیت ملی درباره خروج از برجام حرف اول و آخر را میزند
حسین کنعانیمقدم فعال سیاسی اصولگرا نیز در این باره در گفتگو با فرارواظهار کرد: «مثلی هست که میگوید بزک نمیر بهار مییاد کمبزه و خیار میاد؛ دیگر برجامی وجود ندارد. آمریکا که از آن خارج شده است. سه کشور اروپایی انگلیس، آلمان و فرانسه نیز با این قطعنامه از برجام خارج شدند چین و روسیه هم که کاری از دستشان بر نمیآید؛ بنابراین دیگر برجامی وجود ندارد که ایران بخواهد این ریسک را بپذیرد که به دنیا اعلام کند ما از برجام خارج شدیم.»
وی افزود: «به نظر میرسد ایران در وضعیت کنونی بهترین شرایط را دارد که بگوید من هستم و شما نیستید و به این ترتیب از یک موضع برتر درباره انجام نگرفتن تعهدات با آمریکا و اروپا برخورد کند.»
کنعانیمقدم بیان کرد: «تصویب خروج از برجام، پوست خربزهای است که زیر پای مجلس میگذارند. چون با تصویب خروج از برجام، عملا در معرض صدور قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد و ذیل فصل هفتم قرار خواهیم گرفت و این بزرگترین ضربه به جمهوری اسلامی خواهد بود.»
این فعال سیاسی اصولگرا تأکید کرد: «به نظر من مجلس نباید این کار را انجام دهد. چون برجامی دیگر وجود ندارد و اگر ایران بخواهد اعلام کند از برجام خارج شده عملا به شورای امنیت سازمان ملل متحد میگوید من به تعهداتم دیگر عمل نمیکنم در نتیجه ذیل فصل هفتم میرود و قطعنامههایی که علیه ما صادر شده بود برمیگردد و این پوست خربزهای است که زیر پای نمایندههای مجلس انداخته میشود.»
وی در ادامه گفت: «مجلس میتواند همانگونه که برجام را تصویب کرد آن را بررسی مجدد کند و ببیند آیا شرایط تغییر کرده است یا خیر؛ بررسی کردن آن خوب است، ولی این که بگوید دولت باید از برجام خارج شود به نظر من خطای استراتژیک است.»
او همچنین افزود: «مجلس همانگونه که اختیار داشت آن را تصویب کند میتواند حالا آن را بررسی کند، اما حرف اول و آخر در این مسئله را شورای عالی امنیت ملی میزند که مسئولیت این پرونده را برعهده دارد.»
وی با رد این مسئله که تصمیمگیری در این سطح بر عهده رهبری است، اظهار کرد: «رهبری نظر خود را در این باره اعلام و ساز و کار رسیدگی به این موضوع را مشخص کرده و مسئولیتش را بر عهده شورای عالی امنیت ملی گذاشته است. روش رهبری این نیست که در مسایل وارد شود مگر در شرایط حساس که ایشان از اختیارات ولایت فقیه استفاده میکند که در این شرایط بعید به نظر میرسد این کار را کنند.»
پاسخ ها