علیرضا زالی، پزشک و رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، یه زنگ خطر جدی رو به صدا درآورده. دکتر زالی اعلام کرده: «۵۲ درصد تهرانیها کم تحرک هستن!» خب، این یعنی بیشتر از نصف جمعیت تهران سبک زندگیشون به شیوهای هست که تحرک در اون جای زیادی نداره. اما ماجرا اینجا تموم نمیشه. آمار نشون میده ۳۳ درصد تهرانیها هم کلسترول بالا ۲۰۰ میلیگرم دارن؛ یعنی از هر سه نفر، یه نفر با این مشکل دست و پنجه نرم میکنه.
دکتر زالی تأکید کرده که بیماریهای قلبی و عروقی همچنان رتبه اول مرگ و میر در ایران رو دارن. طبق آمارها، هر سال بین ۳۸۰ تا ۳۹۰ هزار نفر در کشور فوت میکنن. حالا جالبه بدونی که ۱۷۴ هزار نفر از این تعداد، به خاطر بیماریهای قلبی جون خودشون رو از دست میدن. این یعنی چیزی نزدیک به ۴۳ درصد از مرگها! سکته مغزی هم با ۱۹ درصد تو رتبه دومه و فشار خون با ۸ درصد جایگاه سوم رو گرفته.
دکترزالی یه آمار دیگه هم اعلام کرده که جای تأمل داره. ۳۲.۸ درصد از تهرانیها، یعنی از هر سه نفر بالای ۱۸ سال، یک نفر فشار خون بالاست. حالا این فشار خون چی کار میکنه؟ راه رو برای بیماریهای قلبی و سکته مغزی باز میکنه. مشکل اینجاست که فشار خون بالا در خیلی از موارد هیچ علامت خاصی نداره و وقتی میفهمی که دیگه دیر شده.
تعریف دکتر زالی از مرگ زودرس جالبه: «مرگ بین سنین ۳۰ تا ۷۰ سال.» حالا تصور کن ۱۵ درصد از سکتههای قلبی در کشور برای افراد زیر ۴۵ سال اتفاق میفته! این یعنی سبک زندگی ناسالم و کمتحرکی داره جان جوانان رو هم تهدید میکنه.
بزرگترین نکتهای که دکتر زالی بهش اشاره کرده، قابلیت پیشگیری از بخش زیادی از بیماریهای قلبیه. با سبک زندگی سالم میشه این بیماریها رو کنترل کرد. نکته جالب اینه که پیشگیری خیلی ارزونتر از درمانه. از طرف دیگه، نظام بهداشتی کشور ظرفیت اجرای برنامههای پیشگیرانه رو داره و یه برنامه ملی بزرگ هم در دست اجراست که هدفش کاهش ۲۵ درصدی مرگ و میرهای ناشی از بیماریهای غیرواگیر مثل بیماریهای قلبیه.
حالا شاید بپرسی چطور میشه جلوی این مشکلات رو گرفت؟ خب، راهحل خیلی ساده است. اول از همه، ورزش روزانه حتی در حد نیم ساعت پیادهروی میتونه معجزه کنه. دوم، تغذیه سالم. غذاهای پرچرب و شور رو کم کن و به جاش میوه، سبزیجات و مواد غذایی مفید بخور. سوم، چکاپهای منظم. نذار وضعیت سلامتی تو از کنترلت خارج بشه.
دکتر زالی اشاره کرده که بیماریهای قلبی از پرهزینهترین بخشهای پزشکیه. برای همین، ورود خیرین به این حوزه میتونه خیلی مؤثر باشه. مثلا، دستگاه پیشرفته سیتی آنژیو که تو بیمارستان مدرس نصب شده، با کمک خیرین خریداری شده. این دستگاه با توانایی تشخیصی بالا، میتونه به تشخیص دقیق بیماریهای قلبی کمک کنه.
حالا که آمارها رو میبینی، دیگه وقتشه یه تغییر در سبک زندگی خودت بدی. ورزش کن، غذای سالم بخور و از استرس دوری کن. قلبت به این تغییر نیاز داره و سلامتی تو در اولویته. پس از همین الان شروع کن و قدمهای کوچیک اما تأثیرگذار بردار.
با این تغییرات ساده، نه تنها حال خودت بهتر میشه، بلکه از بیماریهای نگران کننده هم فاصله میگیری. انتخاب با خودته!
پاسخ ها