وقتی باردار میشی، یکی از دغدغههای اصلیت میشه چی بخوری و چی نخوری تا هم خودت سالم بمونی و هم کوچولوت بهخوبی رشد کنه. یکی از مواردی که ممکنه سوالبرانگیز باشه، عسله. آیا عسل برای زن باردار ضرر داره یا فواید خاصی داره؟ بیا تا توی این مقاله به این موضوع بپردازیم.
عسل یه شیرینکننده طبیعی و خوشمزه است که از قدیم برای درمان خیلی از بیماریها استفاده میشده. عسل به خاطر داشتن مقدار کمی آنتیاکسیدان و مواد معدنی مثل آهن، روی و منیزیم میتونه به سلامتیمون کمک کنه. در کنار این مواد معدنی، عسل یه سری آنزیمهای طبیعی داره که به هضم غذا و سیستم ایمنی کمک میکنن.
یکی از فواید مهم عسل ، خواص ضدباکتریایی و ضدعفونیکنندهست اگه سرما خوردی و دچار سرفه شدی، یه قاشق عسل میتونه خیلی کمکت کنه. همچنین اگه التهاب گلو داری، عسل به عنوان یه درمان طبیعی و خوشمزه، عالیه.
شاید بپرسی آیا مصرف عسل خام تو بارداری هم ایمنه؟ واقعیت اینه که بیشتر عسلی که تو فروشگاهها پیدا میکنی، پاستوریزه شده، یعنی گرما دیده تا ماندگاری بیشتری داشته باشه. این نوع عسل برای مصرف معمولاً مشکلی نداره. اما عسل خام که تو بازارهای محلی میتونی پیدا کنی ممکنه خاصیتهای بیشتری مثل خاصیت آنتیاکسیدانی رو داشته باشه.
خیلیها معتقدن که عسل خام برای دوران بارداری خطری نداره و با باکتریهایی که تو پنیرهای غیرپاستوریزه هست متفاوتـه، پس میشه با خیال راحت مصرفش کرد. ولی از اونجا که بدن هر فردی متفاوته بهتره با پزشکت مشورت کنی تا خیالت راحتتر باشه.
حالا که از فواید عسل توی بارداری گفتیم، بذار یه نگاهی هم به عوارض احتمالی بندازیم.
یکی از مهمترین چیزهایی که باید تو دوران بارداری بهش دقت کنی، مصرف قند اضافیه. عسل یه شیرینکننده طبیعیه، ولی همچنان یه نوع قنده. اگه بیش از حد مصرف کنی، ممکنه قند خونت بالا بره و تو خطر افزایش وزن قرار بگیری. انجمن قلب آمریکا توصیه میکنه که خانمها بیشتر از ۶ قاشق چایخوری شکر (و عسل) در روز مصرف نکنن.
اگه در معرض خطر دیابت بارداری باشی، باید قند خونت رو حسابی کنترل کنی. عسل، با اینکه طبیعیه، میتونه قند خونت رو بالا ببره و اگه نتونی قند خونت رو کنترل کنی، ممکنه با مشکلاتی مواجه بشی. تو این شرایط، شاید بهتر باشه کلاً عسل و شیرینیهای دیگه رو کنار بذاری و از جایگزینهای با قند کمتر استفاده کنی.
یکی از مهمترین نگرانیها تو دوران بارداری ، مسائل مربوط به سیستم گوارشیه. عسل، ممکنه در افراد با مشکلات گوارشی مثل کرون یا بیماریهای التهابی روده حساسیت ایجاد کنه. اگه سابقه جراحی معده داری یا با مشکلات رودهای درگیر هستی، بهتره عسل مصرف نکنی چون ممکنه تو رو در معرض عفونت باکتریایی قرار بده.
عسل به عنوان یه شیرینکننده طبیعی به نظر بیضرر میاد، ولی مصرف بیش از حد اون میتونه به مرور زمان روی سلامت قلب و عروق تأثیر بذاره. به ویژه تو دوران بارداری که بدن نیاز به مراقبت بیشتری داره، قند اضافی ممکنه خطرات بیشتری ایجاد کنه.
حتماً تا حالا شنیدی که نباید به نوزاد زیر یک سال عسل بدی. دلیلش اینه که عسل ممکنه حاوی باکتریهایی باشه که میتونن تو رودهی نوزاد رشد کنن و بوتولیسم، که یه بیماری خطرناک و حتی کشنده است، ایجاد کنن. سیستم گوارش نوزاد به اندازه کافی برای مبارزه با این باکتریها قوی نیست. به همین خاطر بهتره تا یکسالگی نوزاد از دادن عسل بهش خودداری کنی.
نکتهی مهم دیگهای که باید بهش دقت کنی، اینه که همهی عسلهایی که میبینی، واقعاً خالص و طبیعی نیستن. خیلی از عسلهای موجود تو بازار با شربت ذرت یا قندهای مصنوعی ترکیب میشن تا ارزانتر بشن. این عسلهای تقلبی نه تنها خواص عسل طبیعی رو ندارن، بلکه قند اضافهشون میتونه برای سلامتی بهویژه تو دوران بارداری مضر باشه. برای اطمینان از کیفیت عسل، همیشه به برچسب محتوا دقت کن و عسلهایی رو بخر که فقط نوشته شده باشه «عسل خالص». اگر به فروشگاههای محلی و زنبورداران معتبر دسترسی داری، از اونها خرید کن تا مطمئن باشی که عسلی که میخری خالص و طبیعیـه.
اگه دوست داری یه شیرینکننده طبیعی استفاده کنی و تو دوران بارداری قند خونت رو کنترل کردی، عسل میتونه انتخاب خوبی باشه. ولی حتماً دقت کن که زیادهروی نکنی و اگه مشکلات گوارشی داری، بهتره با پزشک مشورت کنی.
این که عسل رو بخوای تو رژیم غذایی خودت داشته باشی یا نه، بستگی به شرایط و نیازهای بدنی خودت داره.
پاسخ ها