آشپزی هندی یک عالمه طعم و عطر متفاوت داره که میتونه هر کسی رو با هر سلیقهای به خودش جذب کنه. شاید فکر کنین پختن غذاهای هندی کار خیلی سختیه و فقط سرآشپزهای حرفهای از پسش برمیان، اما اینطور نیست. خیلی از این غذاها، مخصوصاً اونایی که روزمره توی خونههای هندی پخته میشن، دستور پخت ساده و راحتی دارن که شما هم میتونین در آشپزخونه خودتون امتحانشون کنین. توی این نوشته میخوایم با هم پنج تا از این غذاهای خوشمزه و راحت هندی رو یاد بگیریم.
«دال» به طور کلی به خوراکهایی میگن که با حبوبات درست میشن و در آشپزی هندی جایگاه ویژهای دارن؛ تقریباً مثل خورش خودمون که کنار پلو میخوریم.
عدس رو خوب بشورین و بذارین حدود نیم ساعت خیس بخوره. پیاز رو نگینی خرد کنین و با کمی روغن توی قابلمه تفت بدین. بعد سیر و زنجبیل رنده شده رو اضافه کنین و یک تفت کوچک بدین تا بوش بلند شه.
زردچوبه، پودر گشنیز و زیره رو اضافه کنین و هم بزنین. گوجه فرنگی رو هم رنده کنین یا ریز خرد کنین و به مواد اضافه کنین و بذارین یکم بپزه تا آبش کشیده بشه. عدس خیس خورده رو آبکش کنین و به همراه مقدار مناسبی آب (حدود دو تا سه برابر حجم عدس) در قابلمه بریزین.
نمک و فلفل رو هم اضافه کنین و بذارین با حرارت ملایم بپزه تا عدسها کاملاً نرم و له بشن، چیزی حدود بیست دقیقه تا نیم ساعت. اگه دیدین خیلی غلیظ شده، میتونین کمی آب جوش اضافه کنین. در آخر هم گشنیز تازه خرد شده رو بریزین و هم بزنین.
دومین غذای هندی که میخوایم با هم درست کنیم، «چیکن تیکا ماسالا» هست. این غذا یکی از معروفترین غذاهای هندی در کل دنیاست، حتی با اینکه بعضیها میگن اصالتش کاملاً هندی نیست و بیشتر توی رستورانهای هندی در انگلستان معروف شده.
مواد لازم برای مرینیت کردن یا همون مزهدار کردن مرغ:
مواد لازم برای سس:
تکههای مرغ رو با ماست، پودر تیکا ماسالا، سیر و زنجبیل رنده شده خوب مخلوط کنین و بذارین حداقل برای یک ساعت (اگه بیشتر بمونه بهتره) در یخچال استراحت کنه تا مزهها به خوردش بره. بعد از اینکه مرغ مزهدار شد، میتونین تکهها رو گریل کنین، در تابه با کمی روغن سرخ کنین، یا حتی در فر بپزین تا طلایی و پخته بشن.
حالا نوبت سس هست. در یک قابلمه دیگر، پیاز خرد شده رو تفت بدین تا نرم بشه. سیر و زنجبیل رنده شده رو اضافه کنین و کمی تفت بدین. پوره یا رب گوجه فرنگی و ادویهها رو اضافه کنین و هم بزنین. بعد از چند دقیقه، خامه یا شیر نارگیل رو اضافه کنین و بذارین سس کمی غلیظ بشه. حالا تکههای مرغ پخته شده رو به سس اضافه کنین و بذارین چند دقیقهای با هم بجوشن تا طعمها مخلوط بشن.
این یک غذای گیاهی خیلی رایج و محبوب توی آشپزی هندی هست که از ترکیب سیبزمینی («آلو») و گل کلم («گوبی») درست میشه. یکی از خوبیهای آلو گوبی اینه که مواد اولیهاش خیلی ساده و در دسترسه و تقریباً همیشه میتونین پیداشون کنین.
سیبزمینیها رو به اندازههای متوسط خرد کنین. گل کلم رو هم به گلچههای کوچیک تقسیم کنی. پیاز رو نگینی خرد کنین. اگر از گوجه فرنگی استفاده میکنین، اون رو هم ریز خرد یا رنده کنین.
در یک تابه یا قابلمه مناسب، کمی روغن بریزین و پیاز رو تفت بدین تا نرم بشه. بعد سیر و زنجبیل رنده شده رو اضافه کنین و یک کوچولو تفت بدین تا عطرشون بلند شه. زردچوبه، زیره، پودر گشنیز و اگر دوست داشتین کمی پودر فلفل قرمز رو اضافه کنین و سریع هم بزنین.
اگر از گوجه فرنگی استفاده میکنین، الان وقت اضافه کردنشه؛ بذارین کمی بپزه و آبش کشیده بشه. بعد سیبزمینی و گل کلم خرد شده رو به تابه اضافه کنین و چند دقیقهای با بقیه مواد تفت بدین تا کمی طعم بگیرن. نمک رو هم اضافه کنین. حالا در تابه رو بذارین و حرارت رو کم کنین تا سبزیجات با بخار خودشون و یا با اضافه کردن خیلی کم آب (مثلاً یک چهارم فنجان) آروم آروم بپزن و نرم بشن.
وقتی سیبزمینی و گل کلم پختن (ولی له نشدن!)، غذای شما آمادهست. اگه دوست داشتین میتونین در آخر کمی گشنیز تازه خرد شده هم روش بریزین.
پالک پنیر یک طعم ملایم و یک بافت نرم و خامهای داره که خیلیها دوستش دارن.
برگهای اسفناج رو خوب بشورین و در یک قابلمه آب جوش برای یکی دو دقیقه بریزین تا کمی نرم بشن. بعد سریع اسفناجها رو توی آب سرد بریزین تا رنگ سبزشون حفظ بشه. حالا اسفناجها رو آبکش کنین و با کمی آب در مخلوطکن بریزین تا پوره بشن.
پنیر رو هم به تکههای مکعبی کوچیک خرد کنین. اگه دوست داشتین، میتونین تکههای پنیر رو با کمی روغن توی تابه یکم تفت بدین تا طلایی بشن؛ این کار باعث میشه پنیر موقع پخت وا نره و طعم بهتری هم پیدا کنه.
حالا بریم سراغ سس. در یک تابه، پیاز خرد شده رو با کمی روغن تفت بدین تا سبک بشه. سیر و زنجبیل رنده شده رو اضافه کنین و کمی تفت بدین. گوجه فرنگی رنده شده یا ریز خرد شده رو همراه با ادویهها (زردچوبه، پودر فلفل و گرام ماسالا) اضافه کنین و بذارین چند دقیقه بپزه تا سس جا بیفته.
حالا پوره اسفناج رو به سس اضافه کنین و خوب هم بزنین. تکههای پنیر رو هم اضافه کنین و بذارین چند دقیقهای با حرارت ملایم بپزه تا طعمها به خورد هم برن. اگر دوست داشتین غذاتون خامهایتر بشه، در آخر میتونین یکی دو قاشق خامه صبحانه هم بهش اضافه کنین.
چاپاتی یک نون گرد، تخت و خیلی سادهایه که یکی از پایههای اصلی آشپزی هندی به حساب میاد و تقریباً کنار بیشتر غذاها سرو میشه.
آرد رو در یک کاسه بزرگ بریزین و نمک رو بهش اضافه کنین. کمکم آب ولرم رو اضافه کنین و با دست شروع به مخلوط کردن کنین تا خمیر جمع بشه. خمیر چاپاتی باید نرم و لطیف باشه، اما به دست نچسبه. خمیر رو برای حدود پنج تا ده دقیقه خوب ورز بدین.
بعد روی خمیر رو با یک پارچه مرطوب بپوشونین و بذارین حدود نیم ساعت استراحت کنه. این استراحت باعث میشه خمیر نرمتر بشه و راحتتر باز بشه. بعد از استراحت، خمیر رو به چونههای کوچیک (تقریباً به اندازه گردو) تقسیم کنین. هر چونه رو با وردنه روی سطح آردپاشی شده به شکل یه دایره نازک باز کنین.
حالا یک تابه چدنی یا یک تابه نچسب معمولی رو روی حرارت متوسط بذارین تا خوب داغ بشه. نون باز شده رو روی تابه داغ بندازین. بعد از حدود سی ثانیه تا یک دقیقه، یا وقتی که دیدین روی نون حبابهای کوچیک زده و کمی رنگش عوض شده، اون رو برگردونین تا طرف دیگهاش هم بپزه
بعد از اینکه هر دو طرف نون کمی پخت، میتونین با یک انبر نون رو مستقیم روی شعله گاز بگیرین. اگر خمیرتون خوب باشه، نون شروع به پف کردن میکنه و شبیه یه بادکنک میشه! هر دو طرف رو برای چند ثانیه روی شعله بگیرین تا لکههای قهوهای روشن روش بیفته، ولی مواظب باشین نسوزه.
حرارت تابه باید مناسب باشه؛ اگه خیلی داغ باشه نون سریع میسوزه و اگه کم باشه خشک میشه.
امیدوارم از این دستور پختهای ساده استفاده کنین و از چشیدن این غذاهای خوشمزه لذت ببرین. اگه شما هم تجربهای از پختن غذاهای هندی دارین یا غذای هندی دیگهای رو بلدین که فکر میکنین بقیه هم باید امتحانش کنن، خوشحال میشیم با ما در میون بذارین.
پاسخ ها