بارداری یکی از حساسترین دورههای زندگی هر خانم محسوب میشه که میتونه زندگی اون فرد رو به قبل از بارداری و بعد از بارداری تقسیمبندی کنه. نکته خیلی مهم اینه که بارداری و زایمان علاوه بر اینکه از نظر روحی زندگی مادران رو تغییر میده، در وضعیت جسمی اونها هم تغییر ایجاد میکنه. به همین دلیل اینکه دوره بارداری و زایمان خانمها چطوری سپری میشه میتونه به طور مستقیم روی ادامه زندگی اونها تاثیر بزاره. روانشناسان اعتقاد دارن که بارداری و زایمان باعث تغییرات مغز مادر میشه. به همین دلیل میخوایم در ادامه بررسی کنیم که بارداری و زایمان چطوری مغز مادر رو تغییر میده؟ این تاثیرات خوبه یا بد؟
یکی از نگرانکنندهترین سوالایی که برای اکثر خانمهای باردار ایجاد میشه اینه که تغییرات مغز بعد از بارداری و زایمان خوبه یا بد؟
خیلی از خانمها فکر میکنن که بعد از زایمان حافظشون کم میشه یا اینکه دچار افکار منفی میشن و ... بهتره بدونین که محققان آمریکایی اومدن روی این موضوع تحقیق انجام دادن و به این نتیجه رسیدن که تاثیراتی که بارداری و زایمان روی مغز میزاره میتونه به بهتر شدن کیفیت زندگی خانمها کمک کنه. اونها معتقدن که بلافاصله بعد از اینکه مادرها زایمان میکنن، مغزشون رشد میکنه و بزرگتر میشه.
این تحقیقات نشون داده که تغییرات مغز مادر بعد از زایمان باعث رشد هورمونهای مادرانه میشه. بخاطر همین بانوانی که زایمان میکنن از همون لحظه اول حس مادرانه دارن و مسئولیت رسیدگی به فرزندشون رو به عهده میگیرن. فعالیتهای مغزی زنان در زمان بارداری به شکلیه که بلافاصله بعد از اینکه مادر زایمان میکنه، میتونه نیازهای فرزندش رو سریع و راحت درک کنه و اونها رو براورده کنه. هورمون های دوپامین و اکسیتوسین از جمله هورمونهایی هستن که توی بارداری افزایش پیدا میکنن. همین موضوع باعث میشه تا مادر با دیدن لبخند و راحتی فرزندش احساس بهتری داشته باشه.
یکی از مهمترین تغییرات مغز بعد از زایمان، کم شدن ماده خاکستری مغزه. این ماده وظیفه دیدن، تصمیمگیری، تعامل و ارتباطات اجتماعی، پردازش خاطره و شنیدن رو به عهده داره. به همین دلیل کم شدن این ماده در مغز میتونه نگرانکننده و خطرناک به نظر برسه. با این وجود بهتره بدونین که اکثر روانشناسان و محققان این موضوع رو یه تغییر مثبت میدونن.
کم شدن ماده خاکستری توی مغز باعث میشه تا مادرایی که تازه زایمان کردن میل کمتری به ارتباط با آدمهای دیگه داشته باشن و بخوان زمان بیشتری رو با فرزندشون بگذرونن. از اونجایی که مادرایی که بچه شیرخواره دارن، زمان کمتری برای تفریح و فقط گذروندن با دوستاشون دارن، این موضوع باعث میشه تا حس بد کمتری داشته باشن. از طرفی کاهش این ماده فقط توی 2 سال اول بعد از زایمان اتفاق میافته و بعدش به حالت نرمال برمیگرده. به همین دلیل کم شدن ماده خاکستری مغز نه تنها بد نیست بلکه میتونه کیفیت زندگی مادرایی که بچه کوچیک دارن رو هم حفظ کنه.
از طرفی بهتره بدونین که کم شدن ماده خاکستری بعد از زایمان میتونه به مادر کمک کنه تا نیازهای فرزندش رو بهتر درک کنه. بنابراین حس بدی نسبت به سختیهای مادر شدن نداره و وابستگی زیادی به بچش داره. این موضوع تا حد خیلی زیادی از افسردگی و احساسات منفی بعد از زایمان جلوگیری می کنه. البته نباید فراموش کنین که افسردگی بعد از زایمان هیچ ربطی به تغییرات مغز نداره و کاملا به شرایط روحی و جسمی مادر بستگی داره.
از بزرگترین شایعاتی که در رابطه با بارداری و زایمان وجود داره اینه که میگن تغییرات مغز مادر بعد از زایمان باعث کم شدن حافظه میشه. در صورتی که این موضوع اصلا واقعی نیست و زایمان هیچ ربطی به حافظه نداره. خیلی از خانمها هستن که میگن بعد از زایمانشون حافظه اونها ضعیف شده، اما این موضوع ربطی به تغییرات مغز نداره. اگه حافظه این خانمها ضعیف شده دلیل اون میتونه کمبود شدید انواع ویتامینها و مواد مغذی مورد نیاز مغز باشه. معمولا خانمهایی که توی بارداری دچار کمبود کلسیم میشن، مولتی ویتامین و مکمل استفاده نمیکنن یا اینکه بخاطر تهوع خیلی شدید نمیتونن غذای کافی میل کنن، دچار این مشکل میشن.
بنابراین تغییرات مغز مادر در بارداری و بعد از زایمان هیچ ضرری برای مادر نداره و می تونه برای اون مفید هم باشه. از طرفی این موضوع میتونه باعث ارتباط مغز جنین با مغز مادر بشه
https://mom.ir/blog/Postpartum/article/tghiirat-mghz-madran-ps-az-zaiman
http://nikoolab.com/ArtDetails.aspx?Id=7c5ac719-aa1e-4f7b-9580-ec98c5891cba
پاسخ ها