در این مقاله قراره بدونید که:
کودکان معمولا از حدود ۳ تا ۵ سالگی شروع به پرسیدن سوالاتی دربارهی بدن خود و تفاوتهای جنسی میکنن. این سوالات بخشی طبیعی از رشد شناختی و کنجکاوی اونها دربارهی جهان اطرافشون هست.
«من از کجا اومدم؟»
«چرا بدن من با بدن خواهر/برادرم فرق داره؟»
«چرا مامانها شیر دارن؟»
در۶ تا ۸ سالگی درک بهتری از تفاوتهای جنسی پیدا میکنن و ممکنه دربارهی «تولد نوزاد» یا «ازدواج» سوالاتی براشون به وجود بیاد. گاهی نیز سوالات مستقیمتری دربارهی رابطهی جنسی میپرسن، مخصوصا اگر چیزی از تلویزیون یا دوستانشون شنیده باشن.
از ۹ سال به بالا سوالات میتونن پیچیدهتر و مشخصتر بشن. کودکان در این بازه سنی دربارهی بلوغ، احساسات جنسی، یا روابط بین زن و مرد پرسوجو میکنن.
به طور کل کنجکاوی طبیعی نسبت به بدن خود و دیگران، مشاهدهی رفتارهای بزرگترها، شنیدن کلمات یا مفاهیم جدید از دوستان یا رسانهها، و تجربهی تغییرات بدن یا احساسات جدید باعث میشه که کودکان چنین سوالاتی براشون به وجود بیاد.
۱. مهم نیست سوالی که فرزندتون از شما میپرسه چیه، به طور کلی وقتی کودک شما سوالی میپرسه که مربوط به جنسیت هست یا حتی فقط یک سوالی که انتظارشو نداشتید و شما رو شگفتزده کرده، باید به بهترین شکل سعی در خونسرد نشون دادن حالت صورت خود داشته باشید؛ به این معنا که اگر حس شما در اون لحظه اینه که شوکه شدید، خجالت کشیدید یا حتی شاید احساس نگرانی میکنید، سعی کنید این حسها رو از کودک خود مخفی کنید. اگر کودک شما ببینه که بعد از پرسیدن سوالی که واسش پیش اومده شما رو متعجب یا حتی ناراحت کرده، باعث میشه تا از پرسیدن سوالهایی که در آینده واسش ایجاد میشن اجتناب کنه.
۲. مراقب لحن خود باشید. لحن شما خیلی چیزها رو برای کودک بیان میکنه. در کنار زبان بدن، این دومین ابزار ارتباطی قدرتمندی هست که ما داریم. بنابراین، اگر بگید: «از کجا شنیدی؟» یا «اینو از کی شنیدی؟» لحنی تند و احتمالا صدای بلندی خواهید داشت. وقتی کودکتون سوالی می پرسه که انتظارشو نداشتید، در کنار این که حالتی خونسرد به چهرهتون دادید، لحنتون رو هم کنترل کنید.
۳. نکتهی بعدی اینه بسیار مهمه که کودکتون رو به خاطر سوال پرسیدن با جملاتی مثل «چه سوال خوبی پرسیدی» یا «خیلی دوست دارم وقتی سوالی برات پیش میاد میای از من میپرسی»، تحسین کنید. اگر فرزند شما در زمان مناسبی سوالش رو مطرح نکرده، مثلا فرض کنید در نانوایی هستید و یک صف از مردم پشت سر شما ایستادند و کودک یک سوال جنسی از شما میپرسه، میتونید به فرزند خود بگید: «عزیزم، چرا اینو در ماشین ازم نپرسیدی؟» و به این ترتیب، کمی زمان برای خودتون خریدید تا به این فکر کنید که چطور باید به موضوعی که در قالب پرسش توسط کودک شما مطرح شده نزدیک بشید، چی باید بگید، و همچنین از صف مردمی که پشت سرتون هستند احساس خجالت نکنید.
۴. سوال رو به کودک برگردونید تا بفهمید در مورد موضوعی که مطرح کرده چه چیزهایی میدونه. بعد در صورت نیاز اطلاعاتش رو تصحیح یا اضافه کنید. به پرسشها و پاسخهای کودک خود توجه کنید زیرا این پرسش و پاسخها در مورد مرحله رشد روانی-جنسی کودک به شما اطلاعات مفیدی خواهند داد.
به یاد داشته باشید شما ارزشهای خودتون رو از طریق سکوت بهموقع و پاسخها به کودک خود منتقل میکنید. در صورت لزوم به فرزندتون بگید که میخواهید قبل از جواب دادن کمی فکر کنید. اگر بهش قول دادید که جواب میدید، حتما این کار رو انجام بدید.
به کودکتون بگید که میتونه به شما اعتماد کنه و اگر سوال دیگری در مورد مثلا رابطه جنسی داشت پیش شما بیاد.
اگر سوالات کودک شما مربوط به زندگی خصوصی و رابطه زناشویی شماست، میتونید از پاسخ دادن به اونها خودداری کنید.
نکتهی مهم اینه که پاسخ به سوالات کودکان بهخصوص سوالاتی که جنسی محسوب میشن باید متناسب با سن، به صورت صادقانه اما ساده و بدون جزئیات تحریکآمیز باشه، تا هم به کنجکاوی کودک پاسخ داده بشه و هم احساس امنیت و اعتماد در ارتباط با والدین یا مراقب کودک ایجاد بشه.
پاسخ ندادن، اجتناب از سوالی که مطرح شده، یا گفتن جملاتی مثل این که «ما در مورد چنین چیزی با هم صحبت نمیکنیم» نگرشی هست که به کودک این پیام رو میرسونه که نباید هیچوقت درباره رابطه جنسی با شما صحبت کنه. این میتونه باعث بشه که کودک شما پاسخهای خودش رو از منابع کمتر قابل اعتماد، مانند دوستانش، یا بعدا حتی آنلاین پیدا کنه. همچنین میتونه باعث بشه که اگر کودک در موقعیت خطرناکی قرار گرفته بود یا اگر قربانی خشونت جنسی شده بود، از مطرح کردن این موضوع با شما اجتناب کنه.
پاسخ ها