حالا که در ماه مبارک رمضان قرار داریم، گرسنگی و تشنگی در بعضی افراد باعث کمحوصلگی میشود و آنها را عصبی میکند به طوری که گاهی شخص با کوچکترین محرکی عصبانی میشود و واکنشهای تند نشان میدهد. البته این شرایط تنها در ماه رمضان بروز نمیکند، بسیاری از خانمها هر ماه قبل از تکرار سیکل قاعدگیشان و بر اثر تغییرات هرمونی این احساس عصبی بودن را تجربه میکنند یا کسانی که برای کم کردن اضافهوزن اقدام به رژیم لاغری میکنند نیز از این دست هستند.
محمد رضابیگی، روانشناس بالینی درباره روزه گرفتن و تاثیر آن بر اعصاب و البته راههای کنترل آن توضیح میدهد.
در وهله اول باید توجه داشته باشید که تغییرات فیزیکی تنها عامل این تغییر خلقوخو و ابراز عصبانیت و خشم نیست بلکه به بروز و ظهور این رفتارها کمک میکند وگرنه افرادی هم وجود دارند که با وجود شرایط جسمی مشابه تغییری در روحیات و هیجاناتشان دیده نمیشود. خشم از هیجانات مهم زندگی است که در افراد مختلف نهفته است و باید منبع آن شناخته شود. در برخی افراد بروز خشم و عصبانیت به باورها و تعلیمات فرد برمیگردد که طبق ارزشهایی که برای خودش دارد برخی رفتارها یا اتفاقات باعث بروز خشم در او میشود. به همین دلیل روزه گرفتن و تاثیر آن بر اعصاب شاید قضاوت زودهنگامی باشد.
فراموش نکنیم که ماه رمضان و هدف از روزه گرفتن در این ماه پربرکت این است که شما از جسم خود و نیازهای آن فاصله بگیرید و بیشتر به روح خود بپردازید. پس با دیدن چنین واکنشهایی از درون خود به دنبال یافتن ریشههای آن باشیم و بدانیم که این اتفاقات نشانه چیزی در درون ماست. این ماه و روزه داری در این ماه فرصت خوبی است که بتوانیم روی خودمان کار کنیم، در رفتارمان تجدید نظر کنیم و به شناخت بهتری از خودمان برسیم.
از جمله تعالیم اسلام بحث تقوا و خویشتنداری است. آموزههای اسلامی که بیش از هر زمانی در ماه مبارک رمضان باید تکرار و تمرین شود این است که شما به عنوان یک مسلمان بتوانید روی هیجانات خود کنترل داشته باشید و این هیجانات صرفا احساسات منفی یا مخرب نیستند. حتی هیجانات مثبت مانند شادی نیز باید کنترل شود تا انسان در مسیر درستی قرار بگیرد.
شما میتوانید از مهارتهای کنترل خشم استفاده کنید. این مهارتها شامل آموزههای مختلف در موقعیتهای مختلف است که چون بحث کنترل خشم از اهمیت زیادی برخوردار است ما در مطالب بعدی به شرح و توضیح آنها میپردازیم.
پاسخ ها