به تازگی یه تحقیق درباره بازیهای رایانهای توسط محققا انجام شده که میتونه باورهای ما نسبت به تاثیر بازیهای کامپیوتری بر هوش کودکان رو به چالش بکشه. تا قبل از این تحقیق روایتهای زیادی از مضر بودن بازیهای رایانهای مطرح میشد، اما این تحقیق به کلی این روایتها رو نقض میکنه. البته قبل از پرداختن به این تحقیق لازمه بدونید توی اون بیشتر از تاثیر مثبت یا منفی بازی کامپیوتری روی ذهن بچهها، روی تاثیر مدت زمان تماشای تلویزیون، استفاده از شبکههای مجازی و انجام بازی کامپیوتری روی هوششون تمرکز شده.
توی این تحقیق که تو سال 2022 انجام شده، تفاوتهای ژنتیکی، پیشینه اجتماعی، اقتصادی و بسیاری از عوامل دیگه توی کودکا مدنظر قرار گرفته. البته این تحقیق نباید باعث بشه نسبت به بازی بچهها با کامپیوتر بیتوجهی بشه. به هر حال تماشای تلویزیون یا انجام بازی کامپیوتری طی ساعات زیاد میتونه عوارض متعددی برای بچهها داشته باشه. برای مثال کم تحرکی کودکان با بازیهای رایانهای زمینهساز چاقی، تنبلی و بسیاری از مشکلات دیگه میشه که والدین باید فکری دربارش انجام بدن.
تو یه مطالعه به نام ABCD محققا تاثیر بازیهای کامپیوتری بر آی کی یو کودکان رو مورد ارزیابی قرار دادن. توی این تحقیق سوابق زمان استفاده از صفحات نمایش دیجیتال روی 9855 کودک مورد بررسی قرار گرفته. همه این کودکا از کشور ایالات متحده و در بازه سنی 9 الی 10 سال انتخاب شدن.
"توی این تحقیق کودکا گزارش دادن که به طور میانگین روزانه 2.5 ساعت رو صرف تماشای تلویزیون یا ویدیوهای آنلاین، 1 ساعت رو صرف بازیهای کامپیوتری و نیم ساعت رو هم صرف گفتگوهای آنلاین میکنن."
دو سال بعد از این بررسی، دادههای بیشتر از 5000 کودک از 9855 نفر شرکت کننده، مجددا مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه این بررسی جالب بود. کودکانی که طبق تحقیق مدت زمان بیشتری رو نسبت به میانگین گزارش شده صرف بازیهای کامپیوتری کرده بودن، حدود 2.5 امتیاز از لحاظ IQ نمره بالاتری از حد نرمال داشتن. توی این تحقیق نمرهدهی به آی کی یو بر اساس عملکرد کودکان در انجام وظایفی نظیر درک مطلب، پردازش بصری فضایی، حافظه، تفکرات انعطاف پذیر و کنترل تمرکز انجام شده.
جالبه بدونید در مطالعهای که روی تاثیر بازیهای کامپیوتری بر هوش کودکان انجام شده، تنها کودکانی از ایالات متحده مورد بررسی قرار گرفتن. همچنین هیچ تفاوتی میان بازیهای موبایلی و بازیهای کنسولی در نظر گرفته نشده. این مطالعه میتونه نشون بده که هوش خیلی ربطی به ژنتیک نداره، بلکه عوامل زیادی از جمله بازی ویدیویی میتونه روی اون تاثیر بزاره. با این حال این مطالعه میتونه به کودکان سایر کشورها از جمله ایران تعمیم پیدا کنه.
تورکل کلینبرگ، عصب شناس موسسه کارولینسکا در سوئد، به عنوان یکی از محققان این مطالعه گفته: نتایج مطالعه ما ثابت میکنه که استفاده از بازیهای ویدیویی یا تماشای تلویزیون عملا باعث اخلال در تواناییهای شناختی کودک نمیشه و میتونه به افزایش هوش کودک کمک کنه.
با تمام تفاسیر یادمون باشه که بازی برای تقویت هوش کودک به بازیهای کامپیوتری محدود نمیشه. ما خیلی بازیهای جالبی داریم که به وسیله اون میتونیم کودک خودمون رو سرگرم نگه داریم و به افزایش هوشش کمک کنیم.
به اعتقاد محققا تاثیر بازیهای کامپیوتری بر هوش کودکان محدود نمیشه. جالبه بدونید محققا بعد از این مطالعه اعلام کردن این اولین مطالعه بر روی ارتباط بین زمان صرف شده میان بازی ویدیویی توسط کودکان و توسعه تواناییهای فردی اونا نیست. به اعتقاد محققا مطالعات دیگهای هم انجام شده که همشون از تاثیرات مثبت بازی کامپیوتری روی ارتقا و توسعه کودکان پرده برداشتن.
از طرفی به گفته تورکل کلینبرگ خیلی از پارامترها توی این تحقیق مورد توجه قرار نگرفته. به گفته تورکل کلینبرگ این تحقیق از تاثیرات بازی کامپیوتری روی فعالیتهای بدنی، وضعیت خواب، سلامت روانی، عملکرد تحصیلی و غیره غافل بوده. به نظر میرسه بازیهای کامپیوتری بتونن روی این ویژگیها هم تاثیرات مثبتی داشته باشن.
اگرچه بازیهای کامپیوتری میتونن رو هوش و بسیاری از جنبههای شخصیتی بچهها تاثیر مثبت ایجاد کنن، اما در عین حال نباید از عوارض موبایل و تبلت برای بچه ها به سادگی عبور کنیم. به برنامه ریزی میتونیم به بچههامون اجازه بدیم تو طول روز به اندازه بازی کنن.
منبع: sciencealert.com
پاسخ ها